Jonáš Bartoš
21. září 2022 • 21:00

Černý jako faktor X? Ofenzivní záložník má z Čechů nejlepší formu

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za Twente zvládl v Eredivisii čtyři góly během čtyř dnů, rozhodl velký šlágr s Eindhovenem (2:1). Dávno si získal srdce nizozemských fanoušků. Václav Černý přijel na reprezentační sraz v mimořádné formě. Jako jeden z mála krajánků prožívá výborné období, po těžkém zranění získává ztracený. Nabízí se otázka, jak jej napasovat do české sestavy na sobotní duel Ligy národů proti Portugalsku.



PRAHA – Václav Černý kroutí v Nizozemsku devátou sezonu. Z mladého talentu vyrostl ve vyspělého hráče, byť stále mladého (24 let), ale s mnoha zkušenostmi. Také negativními, vyhrabal se už ze dvou těžkých zranění kolene. Momentálně zažívá skvělé období. Za Twente v aktuálním ročníku tamní ligy nastřílel už pět branek. Nikdo z českých hráčů v cizině nepřijel na sraz před zápasy v elitní skupině Ligy národů v lepší formě.

„Nevyšel nám postup do evropských pohárů, ale ligu jsme odstartovali dobře, já sám navíc dávám góly. Jsem rád, že se držím od začátku sezony zdravý, zvládl jsem přípravu i další věci, pěkně se to sešlo už na reprezentačním srazu v červnu,“ libuje si technicky mimořádně nadaný hráč.

Čeští trenéři postupně ladí ideální sestavu na duel Ligy národů proti Portugalsku, vymýšlí, čím Ronalda a spol. přelstít. Nabízí se využít šikovného křídelníka, v českých barvách originálního hráče. Může být pověstným faktorem X, který dopomůže českému týmu k lepšímu výsledku.

Černému sedí rozestavení 3 – 4 – 3, které trenér Šilhavý používal během čtyř těžkých duelů v červnu. „Je pravda, že v Twente hrajeme na tři vepředu, pomáhá mi to. Ale stejně jsou nejdůležitější výkony, nejsem si jistý, že u volby základní sestavy rozhoduje formace,“ zůstává opatrný při otázce, zda mu zvolená taktika pomůže do zápasu.

Na Letné proti Španělsku (2:2) naskočil ve druhé půli místo Ondřeje Lingra, brzy po příchodu na trávník nádherně připravil gól pro Jana Kuchtu. Od začátku nastoupil také v odvetě, naopak mezi náhradníky proseděl úvodní zápas se Švýcarskem a duel v Portugalsku.

Systém na tři ofenzivní hráče je pro Černého jak dělaný, trenér Šilhavý na něj možná vsadí i proti Portugalsku. Rozestavení se třemi stopery českému týmu funguje už od baráže o MS ve Švédsku, kde český kouč vyzkoušel novinku od začátku poprvé. Od varianty se dvěma forvardy přešel na ofenzivní trojku, kde se individuální schopnosti opory Twente mohou hodit.

Zvlášť když jiná křídla nejsou v ideálním rozpoložení. Jakub Jankto se rozkoukává ve Spartě, Jakub Pešek se zranil, to samé plzeňský Jan Sýkora . Další typická ofenzivní křídla mezi českými hráči nenajdete. „O tohle se nestarám. Přeji všem klukům, aby byli zdraví. Já můžu ovlivnit jen vlastní výkony, abych byl ve formě a dařilo se mi,“ komentuje svou pozici v národním týmu.

Na trávník může vyběhnout nebezpečné trio Černý, Schick , Hložek, ofenzivní budoucnost národního týmu. „S Páťou se znám odmala, hráli jsme spolu v reprezentační mládeži. Mělo by to být v pořádku,“ těší se Černý na spolupráci s největší hvězdou týmu. Po sérii zranění se konečně dostává do pohody. „Důležité je, že hraju konstantně zápasy za sebou, fyzička i kvalita jdou nahoru,“ libuje si.

Pokud Šilhavý zvolí defenzivnější variantu 3 – 5 – 2 s tím, že nahoře budou operovat Schick s Hložkem, pro Černého těžko najde prostor. Na stranách Češi potřebují defenzivnější typy. Vpravo určitě Vladimíra Coufala, na opačné straně se otvírá prostor pro Jaroslava Zeleného, případně Lukáše Masopusta .

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud