24. září 2022 • 23:06

Česko - Portugalsko 0:4. Debakl a dno ve skupině. Schick zahodil penaltu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
40
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká komplikace. Čeští fotbalisté prohráli v domácím zápase Ligy národů A s Portugalskem jasně 0:4. Dva góly vstřelil Diogo Dalot, v závěru prvního poločasu zahodil penaltu po ruce Cristiana Ronalda útočník Patrik Schick. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se tak i kvůli výhře Švýcarů nad Španělskem propadli na poslední místo tabulky.



Mistři Evropy z roku 2016 v sestavě s hvězdným útočníkem Cristianem Ronaldem rozhodli už v úvodním dějství, kdy se trefili Diogo Dalot a Bruno Fernandes. Těsně před poločasem neproměnil domácí Patrik Schick penaltu. Po přestávce se podruhé v zápase prosadil Dalot a skóre v 82. minutě uzavřel střídající Diogo Jota.

Reprezentanti utrpěli nejtěžší domácí porážku v samostatné historii. Vyšším rozdílem prohrál český tým od rozdělení federace jen v březnu 2019, kdy utrpěl debakl 0:5 v Anglii. O čtyři a více branek podlehl národní celek v samostatné historii teprve popáté.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nedokázali Portugalcům oplatit červnovou venkovní porážku 0:2 z Lisabonu, potřetí za sebou prohráli a neskórovali a před závěrečným duelem ve skupině si výrazně zkomplikovali pozici. Češi ztrácejí dva body na Švýcarsko, na jehož půdě se představí v úterý. K udržení v elitní skupině A potřebují zvítězit, nejhorší tým tabulky sestoupí do divize B.

Šilhavý stejně jako v minulých zápasech vsadil na systém se třemi stopery. V záloze překvapivě nastoupil Král, v útoku hrála dvojice z Leverkusenu Hložek s Schickem, který se vrátil do reprezentace téměř po roce. V sestavě Portugalců nechyběla největší hvězda a kapitán Ronaldo.

Kompletní známkování českého týmu si projděte zde >>>

Domácí před vyprodaným Edenem začali odvážně, v úvodu se dostali ke střelám Jemelka a Schick, ani jeden z nich ale nemířil přesně. Ve 13. minutě gólman Vaclík ve snaze odvrátit míč „zboural“ Ronalda, nejlepší střelec historie národních týmů při tom utrpěl krvavé zranění v obličeji, po ošetření se ale vrátil na trávník, což publikum ocenilo bouřlivým aplausem.

Na opačné straně pak musel být ošetřen i Schick, který na loňském Euru stejně jako Ronaldo vstřelil pět branek, i on ale pokračoval ve hře. Naopak stoper Brabec kvůli zranění musel střídat a ve 22. minutě ho nahradil Kúdela, hrající od nové sezony pouze indonéskou ligu.

Za tři minuty měl první velkou šanci Ronaldo, po přihrávce klubového spoluhráče z Manchesteru United Fernandese ale v ideální pozici netrefil míč. Po půlhodině mohli na opačné straně otevřít skóre domácí, Barák ale z hranice malého vápna hlavičkoval mimo.

Ve 33. minutě se prosadili Portugalci. Fernandesův přízemní centr prošel napříč vápnem, u lajny ho ještě stihl Leao a po jeho zpětné přihrávce skóroval střelou mezi Vaclíkovy nohy Dalot. Obránce Manchesteru United dal první gól za reprezentační „áčko“. Stejně jako při červnovém duelu v Lisabonu otevřel skóre pravý bek.

Na druhé straně proti Královi zasáhl gólman Costa. V druhé minutě nastavení první půle vítězové prvního ročníku Ligy národů zvýšili. Aktivní Fernandes se odpoutal od Krále a zblízka nepokrytý zužitkoval přihrávku z levé strany od Ruie.

Domácí ještě do pauzy měli velkou možnost na snížení. Srbský sudí Jovanovič po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil za Ronaldovu ruku ve vápně penaltu, s kterou ale aktuálně nejlepší střelec v české nominaci Schick v šesté minutě nastavení naložil špatně a balon poslal s lehkou tečí od břevna nad.

O reálnou šanci na zvrat přišli Šilhavého svěřenci sedm minut po přestávce. Za vápnem po Fernandesově přihrávce napřáhl Dalot, střelou k tyči zaskočil Vaclíka a připsal si druhou branku v utkání.

Portugalci, kteří na rozdíl od českého celku postoupili na mistrovství světa v Kataru, s přehledem kontrolovali průběh a přidali ještě jednu branku. Na roh si v 82. minutě naskočil Ronaldo a po jeho asistenci hlavou se zblízka prosadil střídající Jota. Češi prohráli s Portugalskem počtvrté za sebou. Šilhavého svěřenci přišli o dlouhou domácí neporazitelnost, která se zastavila na 11 zápasech.

Góly

Domácí:

Hosté: 33. Dalot, 45+2. B. Fernandes, 52. Dalot, 82. Jota

Sestavy

Domácí: Vaclík – Zima, Brabec (22. Kúdela), Jemelka – Coufal, Souček (C) (77. Kuchta), Král, Zelený (63. Vlkanova) – Barák (63. Ševčík), Schick, Hložek (63. Černý).

Hosté: Costa – Dalot, Dias, Danilo Pereira (84. João Mário), Rui – Carvalho (77. Palhinha), B. Fernandes (77. Nunes), Neves – Ronaldo (C), Leão (67. Jota), Be. Silva (67. Horta).

Náhradníci

Domácí: Staněk, Pavlenka, Kuchta, Kalvach, Havel, Tecl, Vlkanova, Kúdela, Ševčík, Černý

Hosté: Patrício, Sá, Djaló, Palhinha, Ramos, Nunes, Vitinha, João Mário, Horta, Jota, Neto, Mendes

Rozhodčí

Jovanović – Stojković, Mihajlović – Simović (všichni SRB)

Stadion

Návštěva

19 322 diváků

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 6 3 2 1 8:5 11
2. Portugalsko 6 3 1 2 11:3 10
3. Švýcarsko 6 3 0 3 6:9 9
4. Česko 6 1 1 4 5:13 4

Góly

Domácí: 55. Alba

Hosté: 21. Akanji, 58. Embolo

Sestavy

Domácí: Simón – Azpilicueta (87. Soler), Eric García, P. Torres, Alba – Gavi, Busquets (C), Pedri (70. M. Llorente) – F. Torres (63. Pino), Asensio (63. Iglesias), Sarabia (63. Ni. Williams).

Hosté: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodríguez (46. Steffen) – Freuler, Xhaka (C) – Sow (68. Zakaria), Shaqiri (68. Ndoye), Vargas (78. Aebischer) – Embolo (87. Seferović).

Náhradníci

Domácí: Sánchez, Raya, Morata, Koke, Llorente, Guillamón, Gayá, Pino, Rodri, Soler, Williams, Iglesias

Hosté: Omlin, Mvogo, Seferović, Mbabu, Steffen, Aebischer, Cömert, Itten, Frei, Schär, Ndoye, Zakaria

Karty

Hosté: Akanji

Rozhodčí

Turpin – Danos, Gringore

Stadion

La Romareda, Zaragoza

Vstoupit do diskuse
40

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud