Jonáš Bartoš
8. února 2024 • 20:20

Česko jde v Lize národů i na Albánii. Hašek: Chceme ukázat, že jsme lepší

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
40
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První významná událost pod taktovkou Ivana Haška proběhla v Paříži. Los Ligy národů, kde česká reprezentace aktuálně patří do výkonnostní skupiny B, přiřkl národnímu týmu Ukrajinu, Albánii a Gruzii. Podzimní program po skončení EURO v Německu nasměruje českou družinu na východ. Pikantní bude pokus o revanš s Albánií, ošemetný souboj s válkou zmítanou Ukrajinou. Cíl je jasný – pokusit se skupinu vyhrát, posunout se do elitního áčka a navíc si pomoct do následující kvalifikace o světový šampionát 2026 v Americe.



Lísteček s názvem „Czechia“ vytáhl Aleksandar Kolarov, bývalý srbský reprezentant a vynikající krajní obránce s dělovou levačkou. Češi se na obrazovkách objevili na galavečeru v Paříži jako první nasazený tým z účastníků skupiny B.

Postupně přibývali soupeři – Ukrajina, která kvůli válce s Ruskem hraje své zápasy na neutrální půdě, většinou v Německu či Polsku. Ze třetího koše vyšla na Haškovu družinu Albánie. Dojde na pikantní odvetu za nepovedené zápasy v uplynulé kvalifikaci o EURO – Češi v Praze remizovali doma 1:1, na podzim ostudně padli 0:3 v Tiraně.

„Všichni chceme ukázat, že jsme lepší než Albánie. Především doma ukázala sílu a hrála proti nám výborně. Naším úkolem je vrátit jim ty dva zápasy a získat šest bodů,“ burcoval v první reakci po losu nový kouč českého nároďáku.

Po neúspěchu v Albánii se silně zvažovalo odvolání Jaroslava Šilhavého, který nakonec dokončil celou kvalifikaci a reprezentační kapitolu uzavřel až po závěrečném duelu s Moldavskem. Jako poslední do české skupiny přibyla Gruzie, s níž se národní tým ještě v novodobé éře nepotkal.

„Nechci kalkulovat. Nekalkuloval jsem předtím ani potom,“ zdůraznil Hašek. „Náš úkol je jasný, chceme a musíme postoupit. Je to úplně jedno, se kterým soupeřem hrajeme, všechny skupiny jsou vyrovnané. Každý zápas bude boj,“ predikoval trenér.

Proti Ukrajině odehrál český nároďák zatím pět utkání. Tři z nich v přípravě, naposledy v září 2021 v Plzni, kdy utkání skončilo remízou 1:1. Češi se utkali se stejným soupeřem také v Lize národů v roce 2018, kdy dvakrát prohráli (1:2 a 0:1). „Je to šance si to s nimi a s Albánci znovu rozdat a být úspěšní, Gruzie je něco nového. Zvládneme to,“ řekl za kabinu kapitán Tomáš Souček.

Češi si zahrají druhou ze čtyř výkonnostních úrovní Ligy národů potřetí z dosavadních čtyř ročníků. Předloni se ještě pod vedením Šilhavého poprvé představili v elitní Lize A, ve skupině se Španělskem, Portugalskem a Švýcarskem ale skončili poslední a sestoupili.

„Naší ambicí musí být pokusit se vybojovat postup do skupiny A. Jsou tam vyrovnaná mužstva a rozhodne momentální forma. Hlavně jde o fantastickou přípravu na kvalifikaci o mistrovství světa,“ prohlásil krátce po losu předseda FAČR Petr Fousek.

Skupinová fáze Ligy národů se odehraje v září, říjnu a listopadu. Nově zařazené play off bude na programu v březnu příštího roku. Finále, které se bude týkat jen nejlepších celků z Ligy A, se pak odehraje v červnu. Celkové prvenství obhajuje Španělsko.

Program českého týmu ve skupině B1:

  • Sobota 7. září: 18:00 Gruzie - Česko
  • úterý 10. září: 20:45 Česko - Ukrajina
  • pátek 11. října: 20:45 Česko - Albánie
  • pondělí 14. října: 20:45 Ukrajina - Česko
  • sobota 16. listopadu: 20:45 Albánie - Česko
  • úterý 19. listopadu: 20:45 Česko - Gruzie

Oklikou na MS 2026

  • Liga národů opět poskytne dodatečnou šanci na postup na závěrečný turnaj. Čtvrtý ročník bude propojen s evropskou částí kvalifikace o příští mistrovství světa.
  • K dvanácti týmům z druhých příček v klasické kvalifikaci se připojí čtyři nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikačních skupinách neskončí do druhého místa.
  • Těchto šestnáct zemí se pak v play off utká o zbylá čtyři evropská místa na šampionátu v roce 2026.
  • Triumf ve skupině v druhém ročníku Ligy národů pomohl Česku k účasti v později neúspěšné baráži o předchozí mistrovství světa.

Vstoupit do diskuse
40

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud