7. června 2019 • 22:40

Česko – Bulharsko 2:1. Důležitý obrat v boji o EURO řídil dvěma góly Schick

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Důležité vítězství! Česká fotbalová reprezentace porazila v kvalifikaci o EURO 2020 Bulharsko 2:1. Soupeř se na Letné brzy dostal do vedení, obrat ale dvěma góly zařídil Patrik Schick. Mužstvo kouče Jaroslava Šilhavého ve skupině A poskočilo na druhé místo, souběžně hraný zápas Černé Hory s Kosovem skončil remízou (1:1). 



Český celek si v šestém zápase s Bulharskem v samostatné historii připsal pátou výhru. Reprezentanti se v pětičlenné kvalifikační skupině posunuli na postupové druhé místo o tři body za vedoucí Anglii a s bodovým náskokem na všechny tři zbývající soupeře.

V dalším duelu svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého přivítají v pondělí v Olomouci Černou Horu. Kvalifikace vyvrcholí na podzim, na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny.

Letenský stadion před výkopem uctil minutou potlesku zesnulého reprezentanta Josefa Šurala , který před více než měsícem zemřel při autonehodě v Turecku, kde působil. Oba týmy na jeho počest nastoupily s černými páskami.

Český celek si horší vstup do utkání snad nemohl představit. Už po dvou minutách nacentroval kapitán Ivelin Popov, nabíhající Isa přeskočil Nováka a hlavou překonal Vaclíka . Prosadil se hned při reprezentační premiéře.

Domácí se z nečekaného úderu brzy vzpamatovali a v 19. minutě srovnali. Dimitrov při snaze vypíchnout míč nabíhajícímu Janktovi nabil na střelu Schickovi a ten propálil bulharského gólmana.

Transparent fanoušků během zápasu Česko - Bulharsko
Transparent fanoušků během zápasu Česko - Bulharsko

Český tým měl v první půli převahu, ale druhý gól do přestávky nedal. Dvakrát se neprosadil Jankto a v 29. minutě vychytal hostující brankář Krále, který při absenci několika středopolařů v čele s kapitánem Dočkalem nastoupil na pozici ofenzivního záložníka a poprvé hrál za reprezentační A-tým od začátku. Po následném rohu se otřela Schickova hlavička o břevno.

Útočník AS Řím se dočkal druhého gólu až pět minut po přestávce, kdy ho kolmicí vyslal do úniku Suchý . Schick zkušeně přes gólmana dloubl míč do sítě a poprvé v kariéře se za reprezentační A-tým trefil v jednom utkání dvakrát.

Domácí pak kontrolovali průběh a v 62. minutě mohli pojistit svůj náskok. Volný Novák však hlavičkoval vedle. V 75. minutě mohl zkompletovat hattrick Schick, ale radost mu po hlavičce do sítě zkazil odmávaný ofsajd.

Češi se dál snažili přidat pojistku. V 84. minutě ale střídající Doležal pálil vedle a Krejčího střelu vyrazil gólman. V závěru pětiminutového nastavení domácí přežili poslední nebezpečný nákop.

Schick je kvalitativně jinde, myslí si Jankto. Kluci to odmakali i za mě, děkoval útočník
Video se připravuje ...

První výhra v kvalifikaci o Euro! Češi pálili šance, Bulhary ale přece jen zdolali 2:1
Video se připravuje ...

Klepali jsme se proti Bulharům až do konce, ale ukázal se charakter týmu, těšilo Šilhavého
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 19. Schick, 50. Schick

Hosté: 3. Isa

Sestavy

Domácí: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Suchý (C), Novák – Pavelka, T. Souček – Masopust (66. J. Kopic), Král, Jankto (83. Krejčí) – Schick (77. Doležal).

Hosté: Mihajlov – S. Popov, K. Dimitrov, Božikov, Nedjalkov – Minčev (46. Despodov), Malinov (63. Karabeljov), Sarmov, Nedělev (82. Čunčukov) – Isa, I. Popov (C).

Náhradníci

Domácí: Koubek, Brabec, Coufal, Kalas, Krejčí, Kozák, Doležal, Sadílek, Kopic, Bořil, Vydra

Hosté: Ilijev, Ivanov, Genev, Stojanov, Ivanov, Despodov, Bandalovski, Karabeljov, Čunčukov, Ilijev, Goranov, Ivanov

Karty

Domácí: Kadeřábek, Pavelka

Hosté: Malinov, K. Dimitrov, Despodov

Rozhodčí

Bognar – Buzás, Kóbor (vš. Maď.)

Stadion

Generali Arena, Praha

Návštěva

13 482 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud