19. listopadu 2019 • 14:52

Jedlička: klidná síla i neprůstřelná zeď. Kdo je hrdina jednadvacítky?

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

František Plánička, Ivo Viktor, Petr Čech… Český fotbal, to jsou kromě jiného výjimeční brankáři. Do galerie hvězdných gólmanů jednou může patřit i Martin Jedlička. Byl to on, kdo několika zázračnými zákroky postrčil českou jednadvacítku k pondělnímu vítězství 2:1 v Chorvatsku. Češi se díky senzační výhře v kvalifikaci na EURO posunuli na první místo svojí skupiny a o Jedličkovi, jenž musel odejít za slávou na Slovensko, se zase ví o něco víc.



Trenér Karel Krejčí jednotlivce chválí málokdy, ale v případě Martina Jedličky udělal výjimku. „Chytal jako Dominátor,“ usmál se Krejčí v narážce na čarování hokejové legendy Dominika Haška v olympijském Naganu. Jedlička měl v pondělí večer s Haškem společnou jednu věc: lepší než on by byla snad jen betonová zeď.

„Necítím se jako hrdina, zvládli jsme to jako tým. Od kuchaře až po trenéry,“ vykládal Jedlička. Nenechte se jeho skromností zmást, na obstarožním stadionku ve Velike Gorici byl hrdinou číslo jedna.

Už ve druhé minutě lapil tutovku libereckého útočníka Petara Musy a kouč Krejčí s obdivem poznamenal: „Tohle bylo do rubriky Borec na konec.“

Mimochodem, z dvanácti chorvatských střel na branku skončila za jeho zády jediná. „Pochytal toho strašně moc. Hodně nám pomohl i v nervózním závěru při centrech a dohrával zápas v euforii,“ chválil Krejčí.

Na Jedličkově příběhu je paradoxní, že v české lize odchytal jediný zápas. První prosincovou neděli roku 2017 s Mladou Boleslaví schytal debakl 0:3 na Spartě. První gól si dal sám po smolném odrazu a jeho jméno od té doby patří do dějin videa v českém fotbale: tahle trefa byla v lize historicky první, kterou rozhodčímu na dálku potvrdil asistent u monitoru.

Sparta - Mladá Boleslav: Video poprvé v akci! Čivičův centr spadl za čáru, Jedlička vyškrábl míč za čarou
Video se připravuje ...

Další šanci v Česku už nedostal a loni v zimě odešel do Dunajské Stredy, kde si brzy řekl o místo jedničky. Ochutnal předkola Evropské ligy a na Slovensku hraje o titul. „Odchodu z Česka nelituju. Dunajská je pro mě krok výš,“ opakuje přesvědčivě. Jedlička je klidná síla, nenechává se unášet emocemi: „Z pohledu brankáře je to všude stejné, šibenici vám může frajer vymést kdekoliv.“

Dlouho o něm věděli jen znalci mládežnického fotbalu. Ještě jako teenager si s Příbramí zahrál osmifinále juniorské Ligy mistrů a předloni postrčil devatenáctku do semifinále mistrovství Evropy. „I ve dvacítce byl naším klíčovým hráčem, často nás výrazně podržel,“ vzpomínal trenér Krejčí.

O kategorii výš z něj znovu udělal jedničku a zatím nelituje, Jedlička ve čtyřech partiích evropské kvalifikace dostal jen dva góly.

„V Chorvatsku mě nepřekvapil. Pravidelně se na něj jezdím dívat na Slovensko a dobře vím, co v něm máme,“ pravil Ladislav Maier, náhradník vicemistrů Evropy 1996 a kouč brankářů české jednadvacítky.

„Jsem tady od toho, abych pomohl týmu. Tohle vítězství znamená, že jsme po říjnových ztrátách zpátky ve hře,“ spokojeně vykládal černovlasý sympaťák, jenž touží po štaci v zámořské MLS. Pokud zvládne ještě pár takových představení jako v Chorvatsku, může se sen proměnit ve sladkou realitu.

Tabulka 4. skupiny:

1. ČR 5 3 2 0 11:2 11
2. Řecko 4 3 1 0 8:1 10
3. Skotsko 5 2 2 1 4:2 8
4. Chorvatsko 4 2 0 2 12:5 6
5. Litva 5 1 1 3 4:6 4
6. San Marino 5 0 0 5 0:23 0

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud