Michal Koštuřík
11. června 2023 • 16:50

Suchopárek odráží kritiku: Hložek a spol. už tuhle úroveň překročili

Autor: Michal Koštuřík, inf
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohl ukázat na Adama Hložka, Davida Zimu, Davida Juráska, proklepnout si aktuální zdravotní stav Tomáše Čvančary…Neudělal to. Jan Suchopárek vybral pro turnaj v Gruzii a v Rumunsku jiných třiadvacet jmen, s nimiž počítá pro EURO U-21. Největší tuzemské hvězdy této věkové kategorie nechal áčku a klubům, což řada lidí na sociálních sítích kritizovala. „Neznají souvislosti a vidí to jednostranně,“ bránil se kouč reprezentace před pondělním srazem v Benici u Prahy.



Proč nejedou ti úplně nejlepší? Fotbalové Česko to řeší - a kouč je v klidu. Suchopárek ctí týmovou hierarchii, podle něj cesta z áčka zpět mezi „lvíčata“ nevede. Byť přiznává, že mu jména jako Hložek či Zima proběhla hlavou.

„Napadlo mě to,“ potvrdil pro iSport.cz. Jenže hned tyhle myšlenky zapudil. Věděl, že nejde o reálnou variantu. Oba členy seniorského áčka čeká kvalifikace na Faerských ostrovech, stejně jako levého beka Davida Juráska ze Slavie.

Vzít je po zápase „áčku“ a dopravit do Gruzie mu přišlo nevhodné, příliš komplikované a vlastně zbytečné. „Tuhle úroveň už překročili, mají vyšší kvalitu. Podíleli se třeba na výhře v kvalifikaci s Polskem, pro lidi jsou to topoví hráči. Nedivím se, Hložan je dlouhodobě náš nejtalentovanější fotbalista, na kterého všichni v Česku koukají jako na Boha. Ale v Německu to nemá snadné,“ uvedl třiapadesátiletý trenér.

S týmem „lvíčat“ je útočník Bayeru Leverkusen v kontaktu. Kamarádům píše, že musí makat i v Česku a nemyslet si, že když seženou angažmá v zahraničí, mají vyhráno.

Tam je to každodenní boj o místo. Musíš být silný herně i mentálně. Jednou nezahraješ, další dva měsíce sedíš a modlíš se za novou šanci. „Každý by chtěl hrát v cizině. Pro mladé hráče není v současnosti velký cíl hrát za nároďák,“ připustil Suchopárek.

Kouči ve finále přišlo zkrátka jednodušší a logičtější nechat hlavní esa stranou a nenarušovat celistvost mužstva, které prošlo úspěšně dvouletým cyklem. „Nedovedu si představit, že by jeli s námi, když neodehráli ani jeden zápas. Už jsou v širším kádru áčka, jednadvacítka pro ně byla mezistupeň. Třeba Čvanči (Tomáš Čvančara) nebyl u nás takovým lídrem, s výjimkou zápasu ve Slovinsku,“ doplnil s tím, že podobně s nominací nakládají Němci či Angličané, soupeři Česka ve skupině.

Suchopárek prostě cítí, že střety s vrstevníky už nejsou pro Hložka a spol. dostatečně motivující. „V áčku si nesmí dovolit nic odfláknout, protože by dostali od starších přes uši. V jednadvacítce to až takové není,“ srovnal atmosféru v obou elitních výběrech. „Na turnaji to přitom bude právě o maličkostech,“ dodal.  

Proto sází na borce, kteří sice nemají takové jméno, ale o to větší zápal a srdce. Když trenér viděl, že se sparťan Čvančara kvůli doznívajícímu zranění neobjevil ve výběru áčka, neuvažoval o jeho povolání ani on.

Neuskuteční se ani Juráskův bleskový přesun z Faerských ostrovů do Batumi, který se nabízel. Byť by start šampionátu stihl a na levé straně nemá kouč moc na výběr. Slávista se naopak vydá z ostrovů v Atlantském oceánu zpátky do Česka a vynechá následnou přípravu v Černé Hoře, aby si na přání klubu po náročné sezoně trošku odpočinul.

S tím je kouč v míru, netlačil na pilu. Z několika důvodů. „Je tam jiné časové pásmo, nebyl by s námi na soustředění. Navíc nastupujeme v jiném rozestavení a na Faerech se hraje na umělce. Na ní se bude Juras také připravovat. Vezměte si, že odehraje za áčko dobrý zápas a pak má přejít po dlouhé cestě zase na trávu? Bylo by to absolutně kontraproduktivní a logisticky hrozně složité. Ani jsme se o tom s Jardou Šilhavým nebavili,“ informoval.

Anketa

Postoupí český tým ze skupiny na EURO do 21 let?

ANO
NE

Podobný případ je záložník Tomáš Ostrák, hrající MLS za St. Louis City. Rovněž on se nedostal do závěrečné nominace. Kouč k tomu navnímal, že účast na turnaji není jeho totální prioritou. Americká liga totiž dál běží a bývalý hráč Karviné je ve špičkovém celku soutěže na hraně základní sestavy. V případě odletu do Evropy by přišel minimálně o dva zápasy a po návratu za moře dost možná o minuty na hřišti. 

Ačkoliv kluby nemají povinnost uvolnit své borce pro EURO U-21, neboť nejde o oficiální termín UEFA, v tomto Suchopárek zádrhel nevidí. „Myslím, že by se nebránily. Na šampionátu by se mohli jejich hráči zviditelnit a oni je pak prodat,“ narážel například na Zimovu pozici v AC Turín, kde neměl v sezoně pravidelné vytížení.  

Na šampionátu nebude startovat ani hvězdný Gruzínec Kviča Kvaratšelija, který mohl být pro domácí fanoušky tahákem číslo jedna. Také dvaadvacetiletého šampiona italské Serie A s Neapolí potřebuje na konci června primárně seniorské áčko, které čekají důležité kvalifikační souboje na Kypru a ve Skotsku.

Vstoupit do diskuse
10
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud