iSport.cz
16. října 2012 • 16:18

Bojovali jako hrdinové, sen o ME je ale pryč. Mladíci dohrávali v devíti

Autor: iSport.cz, Stanislav Hrabě
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Čeští reprezentanti do jednadvaceti let byli jednu chvíli hodně blízko fotbalovému zázraku v podobě postupu na mistrovství Evropy. V odvetě baráže proti Rusku je nesrazil ani brzký gól z přísné penalty a dvěma zásahy Tomáše Wágnera dokázali otočit skóre na 2:1. V tu chvíli jim k postupu chyběl jediný gól a šancí k jeho dosažení měli Češi víc než dost. Jenže se neprosadili a Rusové z rychlého brejku vyrovnali. Český tým navíc dohrával zápas bez Kalase a Kadlece, kteří byli po druhých žlutých kartách vyloučeni.



Buď se vrátíme jako hrdinové, nebo se sklopenou hlavou – hecovali se hráči českého výběr do 21 let před odvetou na ruské půdě, v níž měli dohánět dvougólovou ztrátu z prvního duelu.

Předvedli heroický výkon, a i když nakonec to k úspěchu nevedlo, sklidili obrovský potlesk. Zasloužený.

Přání udržet čisté konto se pro český tým rozdrobilo už ve 4. minutě, kdy křižující Kalas poslal na zem Kannunikova. Finský rozhodčí Antti Munukka bez zaváhání nařídil pokutový kop a ten střelec baráže Fjodor Smolov stejně jako v Jablonci bezpečně proměnil.

A před českým týmem stál úkol přímo neřešitelný – vstřelit góly tři! Vědělo se ovšem, že už se nebude prodlužovat, že se musí rozhodnout v devadesáti minutách.

Ty ovšem stály za to.

VIDEO: Sestřih dramatického utkání Rusko U21 - Česko U21 2:2 

Pouhých šest minut však stačilo, aby se český výběr dostal zpátky do hry. Václav Kadlec našel před brankou útočné beranidlo Tomáše Wágnera a ukázal, že ruský brankář Nikolaj Zabolotnyj není neprůstřelný. Trvalo to s prvním duelem celkem 102 minut.

Původní zadání bylo tedy zpátky – vstřelit ještě dva góly, tentokrát by ovšem byly už postupující, bez hrozby nerváku v penaltovém rozstřelu.

A chuť přišla! I když pád Kadlece ve 24. minutě penaltový nebyl, ke druhému svému střeleckému počinku se málem prodral Wagner, nebezpečně pálil Ladislav Krejčí.

Český tým se hnal kupředu, nic jiného mu ani nezbývalo. A protože Rusové hnaní hlučnými balejščikami nechtěli jen zbaběle bránit dvoubrankový náskok, utkání mělo říz.

Snaha umazat další díl z náskoku přišla v 64. minutě, kdy po Kalasově akrobatické střele se k pohodlné dorážce dostal Wagner, který stál přesně tam, kde měl být.

Schylovalo se k senzaci, a kdyby Kadlec proměnil svůj únik, kdy ruský brankář vyrážel jeho střželu nohou jen s největší námahou, mohla být téměř dokonaná.

Když ovšem v 74. minutě viděl stoper Kalas druhou žlutou kartu a musel tedy ven, proměnilo se zadání pro hrdiny v nadpozemský úkol. Ten snad ani nešlo splnit.

A přesto bylo ke kýženému třetímu gólu blízko – v 79. minutě po Kadlecově rohu trefil Tecl hlavou břevno! Když ovšem Kiriliov nádhernou střelou srovnal skóre, bylo po nadějích. Zvláště když byl vyloučen po druhém napomínání i Kadlec.

Bylo to ale bitva. I když pro české reky se smutným koncem.

Rusko - ČR 2:2 (1:1)
Branky: 6. Smolov z pen., 83. Kirillov - 12. a 64. Wágner. Rozhodčí: Munukka - Heininen, Aravirta (všichni Fin.). ŽK: Šatov - Kalas, Kadlec, Vaněk, Wágner. ČK: 75. Kalas, 87. Kadlec. První zápas: 2:0, postoupilo Rusko.
Rusko: Zabolotnij - Callagov, Burlak, Běljajev, Šennikov - Petrov, Kirillov - Kanunnikov (60. Bibilov), Šatov, Čeryšev - Smolov. Trenér: Pisarev.
ČR: Koubek - Holeš, Čmovš, Kalas, Lecjaks - Vaněk (65. Tecl), Pospíšil (86. Daníček), Mareček, Krejčí (78. Vůch) - Kadlec - Wágner. Trenér: Dovalil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud