22. srpna 2017 • 16:20

Lvíčata startují novou éru! Oporou bude Černý, novým manažerem Sionko

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká jednadvacítka zakončila úspěšný kvalifikační cyklus, završený účastí na EURO do 21 let v Polsku. Trenér Vítězslav Lavička už tak skládá nový tým, jehož cíle jsou jednoznačné – vybojovat postup na EURO v roce 2019 a kvalifikovat se na olympijské hry v Tokyu. V první nominaci chybí duo Patrik Schick a Jakub Jankto, kteří budou k dispozici áčku. Nově vytvořené mužstvo by měl táhnout Václav Černý, nechybí ani liberecký Matěj Pulkrab, Michal Sáček ze Sparty i Aleš Matějů z Brightonu. Novicem v týmu je i nový manažer lvíčat Libor Sionko.



Na partu kolem Patrika Schicka už ve fotbalové reprezentaci do 21 let zapomeňte. Lvíčata startují novou éru, která by měla skončit účastí na EURO a kvalifikací na olympiádu v Tokyu.

Mužstvo, které by měl táhnout zejména Václav Černý z Ajaxu, vstoupí do kvalifikace už 5. září domácím duelem s Běloruskem. V nominaci trenéra Vítězslava Lavičky je celkem čtrnáct hráčů, kteří zatím nemají v reprezentační jednadvacítce ani jeden start.

„Z našeho pohledu to bude první seznámení s novým kádrem. I z toho důvodu jsme se rozhodli povolat širší kádr 21 jmen, ke kterým bychom rádi přidali obránce a ofenzivního hráče, čímž bychom nominaci uzavřeli,“ řekl na tiskové konferenci trenér lvíčat.

Jednadvacítka začíná nový cyklus, chce spoléhat na Černého
Video se připravuje ...

Kádr však zůstane pohromadě pouze do přátelského utkání s Tureckem, po němž dojde k zúžení týmu. „Chtěli jsme využít jeden volný termín pro to, abychom se nejenom sešli a tréninkově vyladili, ale také proto, abychom sehráli jedno přátelské utkání,“ vysvětlil Lavička, jehož tým přivítá Turky 31. srpna na pražském Strahově.

Pro novou jednadvacítku se bude jednat o ostrý test. „Turecko nás kvalitně prověří. Prokazuje dobrou výkonnost a po nás je čeká kvalifikační zápas v Belgii, takže test vezmou zodpovědně.“ Ve svém týmu už se nemůže spolehnout na útočníka Patrika Schicka (Sampdoria) a Jakuba Jankta (Udinese).

„Byl to jeden z bodů, který jsme s  Karlem Jarolímem a jeho asistenty konzultovali. Momentálně je situace taková, že jsou oba hráči členy áčka, ale kdyby nebyli využíváni, rádi je u nás přivítáme,“ přiblížil Lavička, jenž se naopak může spolehnout na Václava Černýho, který o víkendu po dlouhé době nastoupil v základní sestavě a na výhře 3:1 nad Groningenem se podílel dvěma přihrávkami.

„Vašek mě o víkendu příjemně překvapil. On ví, že mu EURO nevyšlo podle představ a čekali jsme od něho víc. Budeme se na něj ale v tomto kvalifikačním cyklu spoléhat. Budeme ho potřebovat,“ řekl na adresu ofenzivního tahouna Lavička.

Program kvalifikace českého týmu do 21 let:
Česko - Turecko (31. srpna, příprava), Česko - Bělorusko (5. září, Jablonec), Chorvatsko - Česko (9. října), Česko - San Marino (11. listopadu), Moldavsko - Česko (14. listopadu), Česko - Chorvatsko (23. března 2018), Řecko - Česko (27. března 2018), San Marino - Česko (5. září 2018), Česko - Řecko (10. září), Bělorusko - Česko (11. října), Česko - Moldavsko (15. října 2018), ME do 21 let (červen 2019, Itálie a San Marino). 

Jeho tým narazí v kvalifikační skupině na Bělorusko, Chorvatsko, San Marino, Moldavsko a Řecko. Přímo na turnaj do Itálie a San Marina se kvalifikuje devět vítězů skupin, čtyři nejlepší tým z druhých míst čeká baráž o dvě místa a poslední místo zaujme pořadatelská Itálie.

Kromě nových hráčů přivítal tým i dalšího nováčka. Manažerem lvíčat se nově stal bývalý reprezentant Libor Sionko. „Já jsem nikdy nechtěl trénovat a pošilhával jsem po něčem podobném. Když jsem dostal nabídku, cítil jsem, že by mě to mohlo naplňovat. U týmu jsem už od EURO a pracuji ve výborném kolektivu, takže je to pro mě obrovská výzva,“ uvedl bývalý hráč Sparty, Kodaně, Austrie či Glasgow Rangers.

On i jeho tým mají před kvalifikací dva cíle. Vybojovat účast na EURO a tam zabojovat o olympijské hry v Tokyu. Právě Libor Sionko byl u toho, když se český národní tým představil v roce 2000 na olympiádě v Sydney. „Přál bych si to, ale je k tomu dlouhá cesta. Mladíky máme nadějné a všechno se bude odvíjet od aktuální formy a kvality týmu v jednadvacítce,“ uzavřel nový manažer týmu.

Nominace U21 pro zápasy s Tureckem (31. srpna) a Běloruskem (5. září)
Brankáři: Martin Jedlička (Mladá Boleslav, 0/0), Jindřich Staněk (České Budějovice, 1/0), Jan Stejskal (Převýšov, 0/0).
Obránci: Matěj Helešic (České Budějovice, 0/0), Karel Knejzlík (Liberec, 0/0), David Lischka (Karviná, 0/0), Aleš Matějů (Brighton, 12/1), Jakub Pokorný (Ostrava, 0/0), Jakub Šural (Brno, 0/0).
Záložníci: Michal Bezpalec (Dukla, 0/0), Václav Černý (Ajax, 13/7), Miloš Kratochvíl (Brno, 0/0), Jiří Kulhánek (Liberec, 0/0), David Machalík (Slovácko, 0/0), Lukáš Provod (Sokolov, 0/0), Michal Sáček (Sparta, 5/0), Ladislav Takács (Mladá Boleslav, 8/1), Daniel Trubač (Teplice, 0/0).
Útočníci: Ondřej Mihálik (Jablonec, 2/0), Matěj Pulkrab (Liberec, 1/0), Tomáš Zajíc (Slovácko, 0/0).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud