17. listopadu 2021 • 17:00

Inventura „lvíčat“: náladový režisér, top brankáři, (ne)hledá se kanonýr

Vstoupit do diskuse
0
  • Česká jednadvacítka před zápasem proti Anglii (zleva): Tomáš Čvančara, Martin Vitík, Jan Žambůrek, Adam Karabec, Jan Knapík, Václav Sejk, Michal Fukala, Adam Gabriel, Pavel Šulc, Matěj Kovář, Filip KaločČeská jednadvacítka před zápasem proti Anglii (zleva): Tomáš Čvančara, Martin Vitík, Jan Žambůrek, Adam Karabec, Jan Knapík, Václav Sejk, Michal Fukala, Adam Gabriel, Pavel Šulc, Matěj Kovář, Filip KaločFOTO: Profimedia.cz

    Silvestr je ještě daleko, ale pro jednadvacítku už rok 2021 skončil. Bez jediného testovacího zápasu dravě vlétla do kvalifikace o EURO, kde ji porazila jen anglická mašina. Právě Albion bude na jaře hlavním (a zdá se, že jediným) soupeřem v dostizích o první místo ve skupině znamenající přímý postup. Reálný by měl být i druhý flek, který by ovšem mohl znamenat ošidnou baráž. Co všechno podzim týmu trenéra Jana Suchopárka ukázal?

  • Nadějné vyhlídky

    Už jen letmý pohled do tabulky napoví, že výchozí situace české party před osudovým jarem je slibná. Třináct bodů po šesti zápasech se dá brát jako kvalitní základ, byť srovnání s druhou Anglií (10) trochu kulhá, protože Ostrované mají dva duely k dobru. Čeští mládenci si výrazně pomohli sérií prvních čtyř výher s nulou a po zasloužené porážce v Anglii (tři inkasované góly během úvodní půlhodiny) navzdory dlouhému oslabení málem otočili úterní bitvu ve Slovinsku, remízy 1:1 je škoda. Pro srovnání: poslední dvě české jednadvacítky, které si zahrály na EURO 2017 a 2021, měly po šesti dílech kvalifikace jen o bod víc než současný tým. Pokud Suchopárkovi hoši zvládnou březnovou partii v Albánii, můžou si to v červnu doma s Anglií rozdat o přímý postup.

    „Podzim dopadl slušně, dal bych nám dva minus.“

    trenér Jan Suchopárek hodnotil rok 2021 střízlivě

    Adam Karabec bezpečně proměnil pokutový kopFoto Reuters

  • (Ne)hledá se kanonýr

    Zápas s nulou vpředu? To Češi neznají, ve všech šesti kvalifikačních bitvách se trefili minimálně jednou. Právě v tomhle bodě by se dal najít možná nejkřiklavější rozdíl proti předchozí jednadvacítce, která se na každý gól nadřela. Nynější garnitura je na tom lépe: nejvíc vyčnívají domácí nášupy Albánii (4:0) a Kosovu (3:0), jeden zásah přišel i v jinak utrápeném zápase v Anglii. Výrazný superkanonýr týmu chybí, což je bolest nejen jednadvacítky, naštěstí se brankovou produkci úspěšně dařilo rozdělit mezi víc hráčů. V první polovině kvalifikace hodně pomáhaly údery Daniela Fily a svoje gólové poprvé už mají za sebou i další útočníci Václav Sejk s Tomášem Čvančarou, jehož trefa pomohla zachránit úterní duel ve Slovinsku. Snad sucho nepřijde ani na jaře.

    9

    Tolik českých hráčů během kvalifikace vstřelilo alespoň jeden gól. Nejplodnější byli Daniel Fila a Adam Gabriel, oba se trefili dvakrát.

    Adam Gabriel rozhodl v Kosovu o vítězství LvíčatFoto FAČR

  • Náladový režisér Karabec

    Když má den, je ho plné hřiště. Baví se. Diváci si užívají fotbal v jeho podání. Tak vypadá verze Adama Karabce, jehož by si přál každý trenér v Česku. 18letý sparťan je s jedním gólem a čtyřmi asistencemi nejproduktivnějším hráčem „lvíčat“. Šikovný záložník umí obejít soupeře, zvládne se vymotat ze složitých situací. Levačkou načechrá balon takovým způsobem, že už je jen na spoluhráčích, zda jej uklidí do branky. To jsou vlastnosti, které ho zdobí. Jenže plavovlasý mladík má i stinnou stránku – jakmile se utkání přepne do bojového módu, nemá míč u nohy a chce se spíš dřina než kouzla, vypíná. Přechází do režimu spánku. Ve Slovinsku se navíc dvěma zbytečnými zákroky v rozmezí pěti minut nechal vyloučit. „Už dřív jsme s ním řešili technicko-taktické věci a myslím, že to pochopil. Odezva v tréninku i na hřišti se zlepšila. Ovšem jestli on i ostatní hráči chtějí hrát nejlepší fotbal na světě, musejí vypínání ze hry omezit,“ varuje kouč Suchopárek.

    „Kdo je chytrý směrem dopředu, měl by být chytrý i směrem dozadu. Je to o zkušenostech, určitě se to naučí.“

    trenér Suchopárek na adresu mladého záložníka

    Ulich o „kreativcích“: Stanciu je špílmachr, Dočkala drží na hřišti standardky
    Video se připravuje ...

  • ČR = brankářská velmoc

    Jestliže ofenzivní hráči z tuzemských fabrik vylézají zatím jen sporadicky, brankáři Made in Czech Republic v Evropě rezonují. Za posledních pět let se reprezentace do 21 let mohla o muže v brance pokaždé opřít. Jména jako Jindřich Staněk, Matouš Trmal, Martin Jedlička opakovaně prokázala velkou kvalitu. Jinak tomu není v současném kádru. Matěj Kovář, jenž sbírá ostruhy v rezervě Manchesteru United, působí jako klidná síla. V úvodních čtyřech zápasech udržel pokaždé nulu.  Kapituloval až v posledních dvou duelech s Anglií a Slovinskem. Jak kruté pro Vítězslava Jaroše či Adama Stejskala. I oni patří mezi velké naděje. První si jako kmenový hráč Liverpoolu dělá jméno rovněž na Ostrovech, druhý zase roste v rezervě rakouského Salcburku. Ke změně však trenér brankářů Petr Kouba dosud neměl důvod.

    Matěj Kovář v kvalifikaci
    zápasy/inkasované góly 6/4
    střely proti/zákroky 17/13

    Matěj Kovář a jeho výmuvná grimasa v duelu české jednadvacítky v Anglii, s níž Češi prohráli 1:3Foto Profimedia.cz

  • Další střet s (rea)elitou

    Vyrovnat se zemím, kde se fotbal podává ke snídani, obědu i večeři. Cíl, který je pro jakýkoliv český výběr do 21 let v posledních sezonách nedostižný. Naposledy se „lvíčata“ dokázala vybičovat k triumfu nad velmocí před čtyřmi lety na evropském šampionátu v Polsku. Svěřenci Vítězslava Lavičky porazili favorizované Italy 3:1. Od té doby ani jeden skalp. Suchopárkova družina vyfasovala do skupiny Anglii, ale úvodní střetnutí ukázalo až příliš nelichotivé zrcadlo. V úvodních třech minutách prohrávalo Česko 0:3. A to ještě domácím chybělo několik důležitých postav. Ovšem pokud chtějí Češi pomýšlet na postup z prvního místa, budou muset Albion příští rok přetlačit. Že to není nemožný úkol, ukázala v úterý Gruzie senzační výhrou 3:2. „Branky jsme Angličanům nabídli sami po našich chybách. Jsem i nadále přesvědčený o tom, že to není tým, který by se nedal na jaře porazit. Věřím, že s nimi můžeme získat tři body,“ pronesl na to konto útočník Tomáš Čvančara.

    Posledních pět zápasů s evropskou špičkou

    Anglie 1:3 (kvalifikace EURO 2023)
    Španělsko 0:2 (EURO 2021)
    Itálie 1:1 (EURO 2021)
    Francie 1:3 (příprava 2019)
    Itálie 3:1 (EURO 2017)

    Cole Palmer (vlevo) a Michal Fukala (vpravo) během zápasu Česka s AngliíFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud