7. června 2022 • 14:35

Jednadvacítka bez Vitíka i Čvančary. Suchopárek udělal deset změn

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset jmen ven, deset jmen dovnitř. Česká jednadvacítka před epilogem kvalifikace na EURO s poslední Andorrou (13. června v Brně) podle očekávání mění tvář. V nominaci trenéra Jana Suchopárka chybějí obránci Martin Vitík s Davidem Juráskem či útočník Tomáš Čvančara, které nahradili především mládenci z dvacítky. Tým má po páteční porážce 1:2 s Anglií volno, znovu se sejde ve čtvrtek.



Je to dlouhý seznam. Proti Andoře budou jednadvacítce chybět brankáři Matěj Kovář s Jakubem Markovičem, obránci David Jurásek s Martinem Vitíkem, záložníci Filip Kaloč, Michal Kohút, Filip Souček, Pavel Šulc, Matěj Valenta a útočník Tomáš Čvančara. Mezi desítkou hráčů, kteří už mají po sezoně, je gólman číslo jedna (Kovář) či stabilní kapitán (Kaloč).

Místo nich dostali před bitvou s nejslabším týmem skupiny šanci brankáři Jiří Borek s Lukášem Horníčkem, obránci Lukáš Endl, Martin Suchomel a Patrik Vydra, záložníci Matěj Jurásek, Jakub Křišťan, Michal Ševčík a útočníci Denis Alijagič s Filipem Vechetou. Pro zajímavost: za jednadvacítku zatím hrál jen Ševčík, ostatní můžou mít premiéru. Z tradičních opor zůstává obránce Adam Gabriel, záložník Jan Žambůrek či nejlepší střelec „české“ skupiny Daniel Fila.

„V předstihu jsme avizovali, že se náš tým mezi zápasy s Anglií a Andorrou může částečně obměnit. Rozhodlo o tom více aspektů: zdravotní stav některých hráčů či případné disciplinární ohrožení kvůli žlutým kartám před dalšími,“ citoval web FAČR kouče Jana Suchopárka. „S trenérem reprezentace U20 Jiřím Žilákem jsme byli v kontaktu, několik hráčů s námi v minulém týdnu absolvovalo v Praze přípravný kemp a následně odehráli výborné utkání proti Chorvatsku. A nyní jsou připraveni doplnit jednadvacítku.“

Český tým je po devíti z deseti kvalifikačních zápasů ve své skupině druhý a má jistou minimálně baráž. Vedoucí Anglie, která má zatím stejně bodů jako Češi plus lepší vzájemné zápasy (3:1 a 2:1), si může pojistit postup už v úterý večer doma proti Albánii. Angličanům do konce kvalifikace zbývají dohromady tři utkání, v kterých jim stačí uhrát tři body. Pak by české mládence nezachránila už ani očekávaná výhra nad Andorrou.

Suchopárkovi chlapci ještě můžou myslet na pozici nejlepšího týmu z druhých míst a tedy přímý postup, ale k tomu vede hodně trnitá cesta. České šance můžou utnout už ve středu Švýcaři, pokud neprohrají 0:1 nebo o alespoň o dva góly v Moldavsku, kterému už o nic nejde.

Nejpozději se rozhodne 14. června, kdy hlavní fáze kvalifikace končí. Týden nato je na programu los podzimní baráže, šampionát hostí v červnu a červenci 2023 Rumunsko s Gruzií.

Nominace jednadvacítky na Andorru (13. června v Brně):

Brankáři: Jiří Borek (Slovácko), Lukáš Horníček (Braga/Portugalsko), Vítězslav Jaroš (Notts County/Anglie).
Obránci: Martin Cedidla (Zlín), Denis Donát (Chrudim), Lukáš Endl (Brno), Adam Gabriel (Sparta), David Pech (Mladá Boleslav), Karel Pojezný (Pardubice), Martin Suchomel, Patrik Vydra (oba Sparta).
Záložníci: Lukáš Červ (Pardubice), Kryštof Daněk (Sparta), Petr Jaroň (Baník), Matěj Jurásek (Vlašim), Adam Karabec (Sparta), Jakub Křišťan (Vlašim), Michal Ševčík (Brno), Jan Žambůrek (Viborg/Dánsko).
Útočníci: Denis Alijagič (Liberec), Daniel Fila (Slavia), Václav Sejk (Teplice), Filip Vecheta (Slovácko).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud