15. června 2022 • 18:55

Co se Lvíčatům (ne)povedlo: ofenziva, facka v Burnley nebo Karabcův zkrat

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
2
  • Český obránce Martin Vitík lituje neproměněné šance proti AngliiČeský obránce Martin Vitík lituje neproměněné šance proti AngliiFOTO: ČTK / Václav Pancer

    Sedm výher, jedna remíza a dvě porážky, skóre 23:6. Česká jednadvacítka v kvalifikaci na EURO skončila druhá ve skupině a musí do zářijové baráže. Tým trenéra Jana Suchopárka k dvěma zápasům navíc odsoudily nejen prohry s Anglií, která už má vstupenku na šampionát do Rumunska a Gruzie v kapse. iSport.cz se ohlíží za roční kvalifikací: co se povedlo a co ne?

  • Svižný start

    Čtyři zápasy, čtyři výhry. Začátek partě kolem kapitána Filipa Kaloče vyšel báječně. Pozor, nově sestavený tým v koronavirové době nehrál ani jeden testovací duel a rovnou šel do kvalifi-kace. Podle toho vypadal prolog se Slovinskem: Češi se na první vítězství nadřeli, v Českých Budějovicích rozhodl až úder stopera Martina Vitíka z 89. minuty. „Touhle výhrou to z nás spadlo,“ poznamenal kouč Jan Suchopárek. Jeho hoši pak smetli Albánii 4:0 a dvakrát porazili Kosovo. Vypadalo to, že jsou na dobré cestě, jenže…

    Čeští fotbalisté do 21 let se radují z góluFoto ČTK / Uhlíř Patrik

  • Facka v Burnley

    Čtvrtek 11. listopadu 2021 by čeští mládenci nejradši vymazali. Do Anglie přijeli jako lídr skupiny a v předchozích 360 kvalifikačních minutách ani jednou neinkasovali, ovšem v Burnley bylo hotovo už po první půlhodině. Proti hvězdičkám z Premier League byli Češi bázliví a všude pozdě, navíc schytali tři rychlé góly. Penaltový zásah Adama Karabce z konce první půle už nic neřešil – vymalováno, 1:3. „Angličané bez milosti trestali naše chyby, neměli jsme na ně,“ pravil trenér Suchopárek po nejhorším výkonu v kvalifikaci.

    Český obránce Martin Vitík lituje neproměněné šance proti AngliiFoto ČTK / Václav Pancer

  • Karabcův zkrat

    Dva hloupé fauly v rychlém sledu, dvě žluté karty a předčasný odchod z jeviště už ve 30. minutě. Pět dnů po porážce v Anglii se Češi chtěli vykoupit vítězstvím ve Slovinsku, jenže kvůli nedisciplinovanosti záložníka Adama Karabce museli hrát většinu zápasu o deseti. Brzy po vyloučení inkasovali a nakonec byli rádi za remízu 1:1. Tahle ztráta zpětně bolí víc než krach v Anglii: dva body škrtnuté v Koperu fatálně chyběly v závěrečných dostizích o pozici nejlepšího týmu z druhých míst a přímý postup bez baráže.

    Adam Karabec při prohraném zápase v AngliiFoto profimedia.cz

  • Březnová naděje

    Když Čechům teklo do bot, dokázali zabrat. Dá se to říct už o bitvě ve Slovinsku, kde navzdory oslabení zvládli vyrovnat. Povedl se i březnový dvojzápas venku: v Albánii díky vlastnímu gólu soupeře vyhráli 1:0 a čtyři dny nato neměli problém s poslední Andorrou (3:0).

    Sebevědomí zvedly dvě nuly a psychickou výhodu znamenalo první místo ve skupině, byť Anglie měla o dva zápasy méně. Českým mládencům definitivně sebrala pozici lídra zkraje června po výhře 2:1; v Budějovicích dominovala, ale v závěru povolila a málem z toho byla remíza.

    Lvíčata slaví branku během zápasu v AndořeFoto Martin Gregor / FAČR

  • Úsporná ofenziva

    Letmý pohled na tabulku týmů z druhých míst, kde nejsou započítané výsledky s otloukánky: Chorvatsko 19 gólů, Ukrajina 16, Švýcarsko 14… Češi patří s třinácti trefami do druhého sledu, v produktivitě měli rezervy.

    V kvalifikaci sice skórovali pokaždé, ale v šesti z deseti utkání zůstali jen u jednoho zásahu.

    „V ofenzivě máme problémy, moc gólů jsme nenastříleli,“ přiznal trenér Suchopárek před pondělním epilogem s Andorrou. Jeho chlapci mu to vrátili výhrou 7:0 – nejvyšší od března 2016, kdy jednadvacítku táhla generace Patrika Schicka.

    Václav Sejk se raduje z góluFoto ČTK / Uhlíř Patrik

  • Pevná kostra

    Jedno z nejdůležitějších poznání zní: je kde brát. V kvalifikaci se protočilo čtyřicet hráčů, naposledy proti Andoře dostali prostor i „mladší mladí“ z dvacítky. Postupně se dala dohromady kostra týmu, která začíná u brankáře Matěje Kováře: z osmi zápasů pětkrát udržel nulu. Jedinou partii vynechal stoper Vitík či kreativec Karabec, uprostřed zálohy měl pevné místo kapitán Kaloč s Janem Žambůrkem a pět gólů nastřílel útočník Daniel Fila, jenž stihne i příští cyklus jednadvacítky. Společně vyhlížejí los baráže, která dá razítko na celou kvalifi-kaci: bude úspěšná?

    Daniel Fila po střídání výrazně rozhýbal výkon českého týmuFoto ČTK / Václav Pancer

  • Kvalifikace v číslech

    40 - tolik hráčů nastoupilo: 2 brankáři, 14 obránců, 19 záložníků a 5 útočníků

    808 - tolik minut si připsal nejvytíženější hráč, obránce Martin Vitík

    23+1 - tolik karet (žlutých+červených) Češi obdrželi

    Čeští střelci: 5 Daniel Fila, 4 Adam Karabec, 3 Adam Gabriel, Václav Sejk, 2 Kryštof Daněk, 1 Tomáš Čvančara, Tomáš Ostrák, Michal Ševčík, Pavel Šulc, Martin Vitík, vlastní

    Radost fotbalistů české jednadvacítce po vstřelené branceFoto FAČR/ Jan Tauber

  • Kvalifikace EURO U21 2023

    Odehráno:

    ČESKO–Slovinsko 1:0, ČESKO–Albánie 4:0, Kosovo–ČESKO 0:1, ČESKO–Kosovo 3:0, Anglie–ČESKO 3:1, Slovinsko–ČESKO 1:1, Albánie–ČESKO 0:1, Andorra–ČESKO 0:3, ČESKO–Anglie 1:2, ČESKO–Andorra 7:0, Andorra–Albánie 0:3, Kosovo–Andorra 2:0, Andorra– Slovinsko 0:1, Anglie–Kosovo 2:0, Slovinsko–Anglie 2:2, Albánie–Andorra 2:0, Albánie–Slovinsko 2:0, Andorra–Anglie 0:1, Slovinsko–Albánie 3:0, Kosovo–Albánie 2:1, Kosovo–Slovinsko 0:0, Anglie– Andorra 4:1, Slovinsko–Kosovo 0:0, Albánie–Anglie 0:3, Andorra–Kosovo 0:3, Anglie–Albánie 3:0, Slovinsko–Andorra 2:0, Kosovo–Anglie 0:5, Albánie–Kosovo 1:1, Anglie–Slovinsko 1:2.

    Sparťanský stoper Martin Vitík během utkání za českou jednadvacítkuFoto FAČR/ Jan Tauber

  • Jistí účastníci turnaje

    Rumunsko
    Gruzie
    Belgie
    Španělsko
    Německo
    Portugalsko
    Anglie
    Nizozemsko
    Francie
    Itálie
    Norsko
    Švýcarsko

    O zbývající čtyři volná místa se bude hrát od 19. do 27. září v baráži (los 21. června).

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud