12. září 2023 • 20:45

Island - Česko 2:1. Lvíčata neudržela remízu, klíčový gól v nastavení

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové reprezentaci do 21 let nevyšel vstup do nového kvalifikačního cyklu. Islandští mladíci porazili lvíčata 2:1, když využili českých zaváhání na konci obou poločasů. První gól vstřelil těsně před pauzou syn slavného otce Andri Gudjohnsen, v nastavení po Kabongově vyrovnání trefil tři body pro Seveřany Andri Fannar Baldursson.  



„Lvíčata“ v devátém vzájemném utkání poprvé prohrála, další kvalifikační duel sehrají 13. října v Českých Budějovicích proti Walesu. Ve skupině I jsou ještě Dánsko a Litva.

Čeští mladíci na hřišti soupeře, kterého zdolali v play off o minulý šampionát v Gruzii a Rumunsku, mohli otevřít skóre už v šesté minutě. Vydrovu ránu z přímého kopu ale zastavilo břevno.

O chvíli později Jurásek po kličce brankáři trefil z úhlu obránce Róbertssona. Ve 25. minutě zase Tkáč slabou střelou nepřekvapil gólmana Peterssona. Na druhé straně Borgbórsson o kousek minul Horníčkovu branku.

Ve 44. minutě už se Islanďané prosadili, když rychlý brejk zakončil přesnou střelou útočník Gudjohnsen, jehož slavný otec Eidur působil i v Chelsea či Barceloně.

Lvíčata prohrála na Islandu
Lvíčata prohrála na Islandu

Češi vstoupili do druhé půle aktivně a Černák z úhlu napálil boční síť. Dál ale hrozili i Seveřané, Baldurssonovu ránu z dálky zlikvidoval Horníček. Blízko vyrovnání byl v 65. minutě Karabec, který špičkou kopačky trefil tyčku.

Tři minuty před koncem se už hosté prosadili po chybě kapitána Gudjohnsena. Černák předložil míč Kabongovi a ten z ideální pozice nezaváhal. Záložník s konžskými kořeny, který působí ve slovenské Podbrezové, skóroval i při druhém startu za „Lvíčata“.

Čeští mladíci si ale závěr nepohlídali a ve čtvrté minutě nastavení Baldursson rozhodl o islandské výhře ranou zpoza šestnáctky do horního růžku. Jednadvacítka nenavázala na čtvrteční vítězství 2:0 v přípravě nad Slovenskem, které bude příští evropský šampionát hostit.

Na ME postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na turnaji jistou.

Góly

Domácí: 44. Gudjohnsen, 90+3. Baldursson

Hosté: 87. Kabongo

Sestavy

Domácí: Petersson – Pálsson, Róbertsson, Karlsson – Borgþórsson (62. Sigurpálsson), Ingason (90+5. Wöhler), Baldursson, E. Guðmundsson, Ó.Guðmundsson – A. Gudjohnsen (C), Sigurgeirsson (70. Djurić)

Hosté: Horníček – Vitík, Chaloupek, Vydra – Černák, Tkáč (65. Vecheta), Křišťan (77. Kaštánek), Suchomel – Karabec (85. Halinský), Sejk (C) (65. Fila), M. Jurásek (77. Kabongo)

Karty

Domácí: Róbertsson, Jónasson

Hosté: Chaloupek, Vitík, Sejk

Rozhodčí

Kačevski – Vasilevski, Putilin (MKD)

Stadion

Víkingsvöllur-Reykjavik

Návštěva

504 diváků

Vstoupit do diskuse
16

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud