Michal Koštuřík
11. září 2023 • 13:34

Vítejte na Islandu! Lvíčata si zase přijela pro úspěch. I s Julišem

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V půlce září se na Islandu fakt neohřejete. „Počasí je nádherné, akorát na zimní bundu,“ glosoval podmínky v Reykjavíku kouč Jan Suchopárek. Jeho výběr U21 dnes na umělé trávě v metropoli (od 18.30 českého času) rozjede kvalifikaci EURO 2025. Tým doplnil křídelník Petr Juliš z Hradce Králové, povolaný ze „dvacítky“.



Příjemné vzpomínky se téměř přesně po roce vrátily. „Z letiště jsme šli úplně stejnou trasou jako loni,“ připomněl útočník Václav Sejk barážový souboj na Islandu, v němž obstaral vítězný gól. Tehdy Češi vyhráli 2:1 a remíza 0:0 v českobudějovické odvetě jim stačila k postupu na šampionát. Ale klepali se o něj. Nyní jde o první duel nového cyklu, jehož vrcholem je EURO na Slovensku.  

Výprava „lvíčat“ přistála na chladném severu po únavném letu z Vídně v pondělí nad ránem. „Teplotní skok je velký. Zaskočil nás studený vítr,“ informoval trenér Jan Suchopárek. Během dne se vyčasilo, vykouklo sluníčko. Ovšem teplota stěží přelezla deset stupňů nad nulou. „Na Island je počasí velmi dobré,“ upozornil kouč před ostrým startem kvalifikace.

Mladí Češi ještě se severským rivalem nikdy neprohráli. Ve 21. století proti němu absolvovali sedm partií, pětkrát zvítězili a dvakrát brali remízu. Ta by je nejspíš neurazila ani v úterý. Pár hráčů plus trenéři si dobře pamatují, jaká fuška to byla v baráži. „Tým se změnil stejně jako náš. Zůstalo v něm pět šest hráčů z minulého ročníku a doplnili ho nadějnými borci z úspěšné devatenáctky, která se dostala do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Tam prohrála se Španělskem. Předpokládám, že v základní sestavě se několik mladých objeví,“ mínil šéf české lavičky, jenž má k dispozici kompletní kádr.

Počítat může i s uzdraveným sparťanem Adamem Karabcem. Kádr před odletem doplnil Petr Juliš, jenž byl se „dvacítkou“ na akci v Rumunsku. „Typologicky zapadá do naší koncepce,“ osvětil povolání hradeckého ofenzivního záložníka či útočníka. „Je tahový, rychlostně a pohybově velice dobře vybavený. Je schopný hrát na několika postech a jeví se velice dobře v tréninku. Ale spíš nepředpokládáme, že naskočí,“ přiznal trenér.

Jako kapitán povede mužstvo do boje útočník Sejk, jenž odehrál ve čtvrteční přípravě se Slovenskem (2:0) první poločas. Na hrotu operoval se slávistou Matějem Juráskem. „Ten zápas měl pro vás velkou váhu. Všichni jsme byli rádi, že jsme to před našimi diváky zvládli vítězně,“ poznamenal Sejk, účastník červnového EURO v Gruzii.

Ve skupině mají Češi ještě Wales, Dánsko a Litvu. Chybí v ní gigant a jasný favorit, jakým byla předtím Anglie. „Všichni čtyři jsme na tom kvalitativně podobně, bude záležet na každém bodu,“ okomentoval výchozí situaci. Mezi vážné uchazeče o postup nezařadil pouze Litvu. „Chceme začít vítězně, abychom se naladili před domácími zápasy,“ dodal kapitán.

Kouč varuje i před pátým celkem. „Litva bude jako outsider, hlavně na domácím hřišti, nepříjemná,“ mínil Suchopárek. „Jsou to atleticky velice dobře vybavení hráči a nebezpeční směrem dopředu. Bude to vyrovnané, každý bod a možná i gól může hrát velkou roli,“ shrnul.

Souhlasí i brankářská jednička Lukáš Horníček. „Chybí tam velká země, hlavní favorit. Určitě máme šanci postoupit z prvního místa. Na druhou stranu, týmy ze třetího a čtvrtého koše budou mít velkou kvalitu. Čtyři týmy jsou vyrovnané. Upřímně, od Litvy vůbec nevím, co mám čekat. Bude se to bít mezi sebou, budou se ztrácet body,“ očekával gólman portugalské Bragy.

Program lvíčat v kvalifikaci o ME 2025

12.09.2023  Island U21 - Česko U21 (18:30)

13.10.2023  Česko U21 - Wales U21
17.10.2023  Česko U21 - Dánsko U21  

26.03.2024  Česko U21 - Island U21  

06.09.2024  Litva U21 - Česko U21  
10.09.2024  Dánsko U21 - Česko U21  

11.10.2024  Wales U21 - Česko U21  
15.10.2024  Česko U21 - Litva U21

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud