Michal Koštuřík
12. října 2023 • 18:40

Lvíčata musí proti Walesu zabrat i bez Vitíka a Černáka. Co kolize s hokejem?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo zaslíbené. Hluboká, České Budějovice… Na jihu Čech slavila reprezentace U-21 před rokem přes baráž s Islandem postup na EURO do Gruzie. V pátek večer bude sázet na genius loci v nové kvalifikaci s Walesem. Po zářijové porážce na Islandu (1:2) je na místě urvat tři body. Půjde to ale bez Martina Vitíka a Michala Černáka? „Oslabení to je,“ uznal trenér Jan Suchopárek.   



Slovinsko, Albánie, Kosovo. Tyhle soupeře „lvíčata“ v minulé kvalifikaci v Českých Budějovicích skolila. Prohrála jen s Anglií. Barážová remíza 0:0 s Islandem jim pak stačila k průniku na šampionát. Teď přichází na řadu Wales a v úterý Dánsko.

Mladí Češi jdou do náročného domácího dvojzápasu bez dua Vitík, Černák. Chybí tedy lídr obrany, největší hvězda mužstva a dnes už člen Šilhavého áčka. Plus pohyblivý pravý wingbek, který zaujal na Islandu i předtím v přípravě se Slovenskem. Jablonecký talent nahrál na dvě trefy Christophu Kabongovi. Na tomto srazu však chybí kvůli zranění. Rozestavení se nicméně měnit nebude, za Vitíka se nabízí Denis Halinský z Pardubic či brněnský Lukáš Endl.

Sestava „lvíčat“ bez Vitíka? Výjimečná věc. „S výjimkou utkání s Andorrou nehrál na pozici pravého stopera jiný hráč,“ připomněl kouč. „Není nic příjemného, když máte v sestavě dvě změny. Zvlášť když krajních hráčů zas tolik nemáme,“ povzdechl si nad absencemi. „Je to určitě oslabení, ale nic to nemění na tom, že chceme obě utkání vyhrát,“ doplnil odhodlaně.

Potěšil ho totiž návrat záložníka Kryštofa Daňka, jenž minule chyběl kvůli nemoci. Navíc se rozehrál na hostování v Pardubicích. „Kryštof je už zkušený hráč,“ zmínil kouč. Také jiný sparťan Adam Karabec je po dvou gólech v Hradci Králové v lepším rozpoložení než v září, kdy hrál na Islandu po viróze. „Oba mají velice dobrou formu. Věřím, že ji na hřišti potvrdí.“    

Ale pozor na Rubina Colwilla! Jednadvacetiletý záložník Cardiff City (Championship) je klíčovou postavou Walesu, při předchozí remíze 2:2 v Dánsku vstřelil obě branky a už má osm startů za seniorské áčko. „Je to playmaker, který dokáže připravit branky,“ upozornil Suchopárek. „Je tam i spousta dalších hráčů, kteří prošli akademiemi předních anglických klubů a teď jsou třeba na hostování v nižších soutěžích. Ale pravidelně hrají a jsou velice nebezpeční. Tým je velmi dobře organizovaný a na vítězné vlně. Dlouho neprohrál,“ dodal kouč k protivníkovi, jenž posbíral za dva zápasy čtyři body. Stejně jako Dánové.

I proto je zřejmé, že Suchopárkův výběr musí zabrat, jinak mu špička skupiny uteče. „Situace pro nás není ideální. Je potřeba příští tři domácí utkání zvládnout. Ale nebude to jednoduché, mužstva jsou fakt vyrovnaná, rozhodují detaily,“ podotkl. 

Minimálně čtyři body jsou téměř nutností. Češi spoléhají na pomoc fanoušků. Jenže…Duel přesně koliduje s hokejovou extraligovou, Motor hraje v pátek večer s Karlovými Vary. Na fotbal byly zatím vydány zhruba tři tisícovky vstupenek. Prodej na pokladnách pokračuje. „Vždycky jsme se tady mohli opírat o diváckou podporu. Věřím, že oni nás zase nezklamou a my je,“ přál si trenér.   

Místní diváci budou mít ve hře jednoho „svého“. Nováčkem v týmu je Samuel Šigut, alternativa za maroda Černáka. Kouč ho měl na radaru už dřív, když působil v mládeži Baníku a posléze hrál druhou ligu za Opavu. „Je velmi dobře technicky a rychlostně vybavený. Může být zajímavým žolíkem,“ nevyloučil.

Pravděpodobná sestava Česka:

Horníček – Vydra, Chaloupek, Endl – Icha, Daněk, Tkáč, Suchomel – Karabec, Sejk, Jurásek

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud