Jakub Plaskura
16. ledna 2024 • 13:55

Vesničky se poměří s top akademiemi. Planeo Cup zná finalisty, losoval Koller

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaro je v mládežnickém fotbale v tuzemsku spojeno s Planeo Cupem. Už ve 12. ročníku tzv. Poháru mládeže FAČR se od dubna do června utkají kluci a holky ve věku od 8 do 13 let ze všech koutů České republiky ve finálových kláních. Ambasadorem projektu není nikdo jiný než historicky nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller. „Jde o turnaj, který obsáhne celou republiku od nejmenších vesniček po největší kluby. Nemůžu se dočkat,“ hlásí vyhlášený kanonýr.



V sídle FAČR na Strahově se v úterý konalo losování finálových turnajů PLANEO CUPu 2023/24, kam se z podzimních kvalifikací probojovalo144 žákovských výběrů z různých věkových kategorií. Původně přihlášených bylo více než 900 družstev. Drtivá většina týmů však ztroskotala už v podzimní kvalifikaci. Jediná Sparta bude mít svůj zastupující tým ve všech věkových kategoriích finálového zápolení, v závěsu jsou hlavně akademie Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc. Pochopitelně v osudí nechyběly ani další bašty výchovy malých talentů jako Slavia, Slovácko, Zbrojovka Brno apod., ale právě proti týmům z těchto zavedených ligových adres se na jaře postaví stejně staré žákovské výběry z regionálních klubů, což je unikum poháru nejen pro Českou republiku, ale i pro zahraničí. Dokonce se ve věkových kategoriích U10 a U12 představí dívky Slavie a poměří síly s kluky. Na zajímavou konfrontaci proti soupeřům ligových organizací se mohou těšit například žákovská družstva z Olšan u Prostějova, Přeštic, Louňovic, Velvar či Rychnova nad Kněžnou.

A kde se bude hrát? Ve finále každé věkové kategorie se představí 24 týmů, které byly rozlosovány do čtyř skupin po šesti. Každá kategorie se bude hrát v jiném termínu a v jiném městě. K fotbalovým bitvám dojde ve Vysokém Mýtu (U8), Lázních Bohdaneč (U9), Kroměříži (U10), Hlučíně (U11), Uničově (U12) a Kuřimi (U13).

„PLANEO CUP je jeden z největších žákovských turnajů v Evropě, kde sportuje na osmnáct tisíc dětí. Jde o turnaj, který obsáhne celou republiku od nejmenších vesniček až po největší kluby. Těším se na celkovou atmosféru finálových turnajů, kdy si to právě rozdá třeba Sparta s nějakým menším celkem. Určitě to budou duely plné emocí. V podstatě se nemůžu dočkat,“ řekl při losování finálových duelů Koller.

Kromě něj a zástupců partnerských společností se účastnil losování i technický ředitel FAČR Erich Brabec. Hlavní hvězdou byl však dle očekávání někdejší útočník Dortmundu či Anderlechtu Brusel. Před Kollerem byli patrony turnaje Tomáš Hübschman, David Lafata, Jaroslav Hřebík, Jakub Dovalil, Stanislav Vlček a Josef Hušbauer. 

První ročník PLANEO CUPu se konal v roce 2013 a v okleštěné podobě se jej zúčastnilo 28 družstev, takže nárůst účastníků lze označit za markantní. Je tedy otázkou, zda nedojde i k rozšíření do zahraničí. „Sám jsem zvědav, jakým směrem se bude projekt dál ubírat. Každým rokem se přihlašuje více týmů. Jsem rád, že to takhle podporuje náš mládežnický fotbal. Myslím si, že by nebylo špatné, kdyby došlo i na konfrontaci se zahraničními týmy.“

Termíny finálových skupin:

U13: 27. – 28. 4. 2024 (Kuřim)

U12: 4. – 5. 5. 2024 (Uničov)

U10: 18. – 19. 5. 2024 (Kroměříž)

U9: 25. – 26. 5. 2024 (Lázně Bohdaneč)

U8: 1. – 2. 6. 2024 (Vysoké Mýto)

U11: 8. – 9. 6. 2024 (Hlučín)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud