Michal Koštuřík
25. března 2024 • 11:58

Sparťanská osa, v záloze „Rodri“. Lvíčata mají zbraně, výhra je nutnost

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden na stoperu, druhý před ním jako „šestka“. Martin Vitík a Patrik Vydra, sparťané z Berouna, můžou být v úterý v Hradci Králové (od 17.30 hodin) klíčovými postavami reprezentace U21 v zásadní bitvě s Islandem v rámci kvalifikace EURO 2025 na Slovensku. „Věřím, že Martin bude naším opěrným bodem,“ vyjádřil se kapitán Václav Sejk. A Vydra? „To je takový náš Rodri,“ přirovnal kouč Jan Suchopárek přeškoleného stopera k záložníkovi Manchesteru City.



Byla to lehká nadsázka, samozřejmě. Patrik Vydra jako Rodri? Zkušený španělský pracant a vítěz Ligy mistrů je pořád jiná liga než dvacetiletý mládenec, který dělá náhradníka ve Spartě. Každopádně ze slov Jana Suchopárka vycítíte, jak moc mu věří. Zná ho dlouho. „Má velmi dobrou rozehrávku a střelu, cítí hru, je silově připravený. Navíc na tom postu ve středu pole moc na výběr nemáme. Ti hráči nám v tomto ročníku chybí,“ připomněl kouč.    

Jako defenzivní šít před stopery mu přijde Vydra platnější pro tým než na pozici stopera či krajního beka, kde je nejčastěji využíván v klubu. I kdyby mu před Islandem vypadli třeba Vitík nebo Chaloupek, dozadu by ho nezasunul. „Tam máme jiné alternace,“ nezapíral trenér, jenž si pamatuje, že jako halv býval berounský rodák v mládežnických výběrech také produktivní. „Má dobré zakončení při dobíhání druhé vlny,“ poukázal na jednu z jeho předností.

Už když přebíral mužstvo, měl v hlavě, že Vydru posune do zálohy. Ale co budoucnost? Neměl by nastupovat na jednom místě a na něm se neustále zlepšovat? „Variabilita hráčů je v dnešním fotbale nezbytná,“ reagoval šéf lavičky výběru U21. „My to vidíme takto, ale v klubu můžou jinak,“ nevyloučil.

V kádru „lvíčat“ se dá lehce vystopovat, že současnou osu tvoří sparťané. Vzadu Vitík, před ním Vydra, na křídle Adam Karabec a na hrotu kapitán Václav Sejk, toho času hostující v nizozemské Rodě Kerkrade. Tohle trio má přivést tým k triumfu nad Islandem a udržet naději na průnik na závěrečný turnaj. Ten se koná za rok na Slovensku, takže o motivaci navíc je postaráno. „Pokud nevyhrajeme, asi se o postupu úplně nemusíme bavit,“ věděl Sejk.

Na podzim mladí Češi padli na Islandu 1:2, rozhodující gól dostali v nastaveném čase. Tehdy u toho byl ve tříčlenné obraně i Vitík. Později povýšil do seniorského áčka. Nyní je zpět, nový kouč Ivan Hašek se bez něj v tuhle chvíli obejde. „Jednadvacítka“ jeho přítomnost naopak vřele vítá. „Má odehraných hodně zápasů na evropské scéně. Věřím, že týmu dodá jistotu a klid,“ přál si Sejk, jenž se na Seveřany naladil dvěma brankami ve čtvrteční přípravě se Severním Irskem (3:0). 

Pro nováčky ve výběru je Vitík takřka vzorem. „Kdybych třeba k němu nevzhlížel, asi by to bylo blbě. Proč neříct, že se rád podívám, jak se připravuje, co dělá v tréninku… Ale takových kluků je v jednadvacítce víc,“ uvedl obránce Ondřej Kričfaluši, slávista na hostování v Teplicích.

Právě Vitík byl jediným hráčem v poli, který nezasáhl do duelu Severním Irskem. Trenér ho po náročném programu se Spartou šetřil. Chtěl, aby si odpočinul psychicky i fyzicky a nachystal se na sto procent na stěžejní kvalifikační souboj v Hradci Králové. V něm půjde „lvíčatům“ o první výhru ve vyrovnané skupině, kterou vede Wales s jedenácti body z pěti utkání. Češi a Island dosud hráli jen třikrát.

Pravděpodobná sestava Česka

Kinský

Koželuh          Chaloupek      Vitík   Labík

Karabec          Vydra  Křišťan           Višinský        

Sejk     Fila

Očima Václava Sejka: Víc si věříme

„Očekávám, že Island bude mít větší kvalitu a bude lepší ve výstavbě hry než Severní Irsko. Prověří nás víc. Islanďané jsou kvalitní nahoře, ale vždy jde o to, co jim dovolíme my. Když budeme hrát svoji hru, moc toho nebude a sami se můžeme dostat do hodně šancí. Věřím, že budeme dominovat stejně jako ve čtvrtek. Hra byla dobrá, šlo o jeden z našich nejpovedenějších zápasů. Všichni si věříme o hodně víc než na podzim, kdy řada z nás nenastupovala v klubech pravidelně. Teď je to jinak, většina kluků hraje a daří se jim. Největší motivací je samozřejmě postup na EURO. Jakmile v úterý nevyhrajeme, asi se o něm úplně nemusíme bavit.“

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud