14. června 2010 • 09:24

Fanoušci vzkazují: Strčte si vuvuzely někam!

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obludné bzučení trubek zvaných vuvuzela štve na jihoafrickém šampionátu snad všechny kromě domorodců. Štěžují si hráči, trenéři, televizní štáby i ta část fanoušků, která ještě neztratila sluch.



„Stále nevylučujeme možnost vuvuzely zakázat,“ připustil včera šéf organizačního výboru MS Danny Jordaan.

Jak hlučná je vuvuzela?
Hlučná ulice 80 decibelů
Hlasitý křik 90 decibelů
Nízko letící letadlo 120 decibelů
VUVUZELA 130 decibelů
Lodní siréna 140 decibelů

Kéž by bylo na stadionech slyšet fandění a zpěv, nejen bzučení! Francouzi mají pro zvyky Afričanů většinou pochopení, ale i jejich trpělivost s vuvuzelami vypršela.

„Kvůli vuvuzelám se vůbec neslyšíme na hřišti. A když po zápasu na hotelu konečně usneme, od šesti od rána na ně troubí lidi na ulici a nemůžeme kvůli tomu spát,“ řekl francouzský kapitán Patrice Evra.

Techniky televizních štábů zaměstnává požadavek, aby dominantní monotónní zvuk nějak odfi ltrovali z ruchových mikrofonů. Trenéři musí zapomenout na to, že by nějaké jejich pokyny byly slyšet, a musejí spoléhat na pantomimu.

Konstantní hluk vuvuzel ničí obvyklou atmosféru, kterou má zbytek světa se zápasy spojenou. „Snažili jsme se nastolit pořádek. Například jsme fanoušky vyzvali, aby netroubili během hymen a hlášení na stadionech,“ řekl Jordaan.

„Teď si některé televizní společnosti a lidé stěžují, což řešíme za pochodu,“ dodal šéf organizačního výboru.

Trubky, které se původně používaly ke svolávání vesničanů, se vyrábějí nyní vesměs z plastu a jsou prodávány jako typický suvenýr. V nabídce je k nim dokonce i tlumič, který hluk z vuvuzely sníží ze 130 na třicet decibelů. Problém je v tom, že jihoafričtí vuvuzelisté jsou na své pekelné nástroje o to pyšnější, čím větší hluk vyluzují.

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud