Jonáš Bartoš
23. listopadu 2016 • 04:30

Jarolím jde německou cestou. Hráčům hlídá jídelníček, rozdá domácí úkoly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde o možná největší rozdíl oproti časům Pavla Vrby. Trenér Karel Jarolím je známým puntičkářem na správnou životosprávu, což během podzimu pocítili i čeští fotbaloví reprezentanti. Na každém srazu se podrobují důkladným vyšetřením a dostávají individuální plány, na čem mají pracovat v klubech. Něco podobného je běžné například u německého národního týmu, úřadujících světových šampionů. „Jiná cesta není,“ zdůraznil Jarolím, když podrobněji rozebíral svůj způsob práce.



Čeští fotbalisté se s novinkou u národního týmu seznámili už na prvním srazu pod Karlem Jarolímem . Místo na hřiště se na úvod šlo k doktorovi, pěkně celý tým. Hráči prošli podrobnými zdravotními testy, každý se později dozvěděl, v jakém stavu se jeho tělo nachází.

„Nemůžu říct, že bych byl zklamaný, ale rezervy v tom byly. Měli jsme zatím tři srazy, hráči prošli třemi vyšetřeními. Při prvním to v něčem nebylo úplně optimální, když šli hráči podruhé a potřetí, některé hodnoty se zlepšovaly. To je pro mě dobrá zpráva, impuls, že kluci o tom přemýšlí a chtějí na sobě dělat,“ líbilo se českému kouči.

V současném fotbale rozhodují drobné detaily. Jarolím věří, že právě co nejlepší vyladěnost organismů jeho svěřenců může pomoct k lepším výsledkům. „Ještě tento týden mám schůzku s doktorem Suchánkem, u kterého kluci podstupují vyšetření. Čekám na zpětnou vazbu, poté dostane každý doporučení, na čem dělat. Fotbalové věci s kluky vyřeším osobně, ale největší rezervy jsou v těch mimo hřiště,“ pravil zkušený kouč.

Jarolím je známým pedantem na stravu a správné, profesionální chování svých svěřenců. Fotbalisté, co prošli jeho rukama na klubové úrovni, by mohli vyprávět. Stačilo si dát na talíř něco, co se neslučovalo s trenérovými požadavky, a hned následoval důrazný pohovor. Poté nástup na váhu, kterou Jarolím vždy s oblibou využíval.

Jarolím se inspiroval Löwem, hráčům dá individuální plány
Video se připravuje ...

Droppa sám od sebe shodil čtyři kila

Reprezentační kouč, který s hráči není v denním kontaktu, má situaci oproti klubovému o poznání těžší. Přesto chce Jarolím i na dálku hlídat a zlepšovat kondici u těch, co si vybral pro národní tým.  

„Nedá se říct, že bych to konzultoval s jinými trenéry. V Německu to David (Jarolímův syn a dlouholetý hráč bundesligového Hamburku) zažil sám, že reprezentanti působící v Hamburku měli své individuální plány, kterých se drželi. Každý byl ochotný, bral to tak, že to je jeho povinnost. Němci s tím sice na začátku měli problémy, ale jiné cesty není,“ prohlásil Jarolím.

Úspěšný model zavádí i u české reprezentace. Hráči na základě výsledků svých vyšetření obdrží „domácí úkoly,“ na kterých by měli pracovat v klubech mimo reprezentační srazy. „Dostanou doporučení v posilování, obdrží cvičení, které by jim mělo pomoct. Třeba se dostat na optimální úroveň v rychlosti. Plus jídelníček, aby se správně stravovali,“ nastínil šedesátiletý trenér.

O kondici všech hráčů se starají především kluboví trenéři. Našel Jarolím mezi svými svěřenci po vyšetřeních velké rozdíly? „Zásadní vyloženě nejsou. Nějaké disbalance existují, včetně způsobu stravování. Čekáme na zpětnou vazbu od hráčů. Reprezentovat by měla být čest pro každého, očekávám, že každý udělá maximum pro to, aby byl po všech stránkách v co nejlepší kondici. Může to rozhodovat i o tom, kdo pak bude nastupovat,“ připustil kouč.

Hráči trenérovy příkazy berou vážně. Takový Lukáš Droppa se sám od sebe rozhodl shodit čtyři kila během jediného měsíce, aby byl na reprezentační úroveň lépe nachystaný. „Ale není to jen o zhubnutí, jde o to, aby hráč nastavil svou hmotnost tak, aby mu neubyla svalová hmota. Proto ta vyšetření probíhají tak, aby kluci věděli, čeho se držet,“ upozornil Jarolím.

Chtěl jsem víc bodů, hodnotil Jarolím. Chválil nováčky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud