Jakub Dvořák
10. října 2017 • 10:17

Islandský sen pokračuje: Za postupem na MS jsou porady v baru i kouč zubař

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzace jednoho léta? Kdepak. Příběh fotbalové reprezentace Islandu má pokračování. Po loňském účinkování na EURO ve Francii dosáhla severská země dalšího milníku. Jako nejméně lidnatá země (335 000 obyvatel) v historii se kvalifikovala na světový šampionát. Dosud tento primát držel Triniad a Tobago z roku 2006. K postupu Islanďany dovedl trenér, jenž se kromě fotbalu částečně živí jako zubař.



Loni v červnu učarovali mnoha fanouškům. Na EURO ve Francii patřil Island k příjemným překvapením. Ve skupině remizoval s pozdějšími vítězi Portugalci, v osmifinále vyřadil ambiciózní Anglii a narazil až ve čtvrtfinále proti domácímu výběru.

Mnozí fotbaloví experti očekávali, že tato eskapáda nebude mít dlouhého trvání, ale opak byl pravdou. U týmu sice skončil uznávaný expert Lars Lagerbäck, ale zároveň zůstal jeho spolupracovník Heimir Hallgrimsson, který se stal hlavním trenérem. Muž, který se kromě trénování živí i jako zubař, se stal národním hrdinou. U reprezentace zavedl vskutku originální zvyky.

Pokaždé, když hrál Island doma, dvě hodiny před výkopem zašel v Reykjavíku do místního baru, kde fanouškům prozradil základní sestavu a vysvětloval, jak chce proti danému soupeři uspět. Ačkoliv pivo pokaždé teklo proudem, jakmile Hallgrimsson promluvil, všichni ztichli a byli stoprocentně soustředěni a snažili se naslouchat.

Fanoušci jsou s týmem přímo propojeni a nenechají ho holičkách v jakémkoliv případě. I to je výsledek, proč měl Island jednu z nejvěrnějších a nejpočetnějších fanouškovských základen ať už na EURO ve Francii či v průběhu kvalifikace na MS. 

Fanoušci Islandu oslavují postup na MS
Fanoušci Islandu oslavují postup na MS

Když se proto v pondělí večer po výhře nad Kosovem řešilo, jak budou probíhat oslavy, jako první mířili hráči za fanoušky na náměstí Ingólfur. Tam odměnili davy svými dresy a až poté zamířili na soukromou oslavu do jednoho z nejvyhlášenějších barů v islandské metropoli.

Ještě předtím však odpovídal na dotazy novinářů trenér Hallgrimsson na tiskové konferenci. „Nemám slov. Je to fakt zvláštní…Teď mě napadá snad jen Pelé, Maradona a Aron Einar Gunnarsson,“ pobavil všudypřítomné velmi překvapivou asociací dvou světových legend fotbalu a kapitána Islandu.

Island byl blízko postupu na MS už před čtyřmi lety, ale v baráži mu vystavili stopku Chorvaté. Nyní se role obrátily. Balkánský výběr si musí účast zajistit právě v baráži a Islanďané slaví přímý postup.

Co zásadního se během čtyř let změnilo? „To, že jsme byli workoholici,“ vypálil ze sebe Hallgrimsson po postupu. „Postupem na šampionát ale náš příběh nekončí, naopak. Dává nám energii, abychom se v následujících letech posunuli ještě víc vpřed,“ dodal.

Už teď má Island slušnou naději, že se kvalifikuje i na EURO 2020. Díky postupu bude totiž v nadcházející Lize národů mezi dvanácti nejlepšími celky v Evropě.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud