David Pávek
12. října 2017 • 04:45

Nizozemsku ujel vlak jako Čechům. Retro nepomáhá, tým ztratil identitu

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři výhry v řadě, v posledním zápase vítězství 2:0 nad přímým rivalem ze Švédska. A co z toho? Zhola nic. Nizozemské reprezentaci znovunalezená forma v závěru kvalifikace nepomohla, tým ze země tulipánů potřeboval Švédy přejet 7:0, aby dokázal postoupit do baráže o mistrovství světa. Podruhé za sebou tak Nizozemci stráví velký turnaj jen u televizních obrazovek. Přitom na posledních dvou světových šampionátech hráli finále a semifinále. Zapomeňme na soudruhy z NDR - co udělali pánové z Nizozemska špatně?



Pamatujete? Nizozemsko bývalo na vrcholu fotbalového světa. Od časů Johana Cruyffa přes dobu kolem kanonýra Marka van Bastena až donedávna, kdy obrany soupeře trhali Robin Van Persie , Arjen Robben nebo Wesley Sneijder. Jenže v posledních třech letech došla země, která dala světu "totální fotbal," na totální dno.

Poslední z vrcholů nizozemského fotbalu se datuje do roku 2014, kdy Louis van Gaal dovedl relativně nezkušený reprezentační výběr do semifinále mistrovství světa. Tam si národní tým vylámal zuby na Argentině, ačkoli po pořádném boji - vypadl až na penalty. Co nastalo pak?

Chaos. A to nejen na pozici trenéra. Oranjes převzal Guus Hiddink, který ale v polovině kvalifikace na Euro 2016 rezignoval a přenechal místo asistentovi Dannymu Blindovi. Vítěz Ligy mistrů s Ajaxem Amsterdam a otec Daleyho Blinda, jedné z opor současného reprezentačního výběru, dovedl rozhárané mužstvo jen na čtvrté místo ve skupině. Tehdejší výběr dvakrát padl i s českou reprezentací (1:2 a 2:3) Nizozemci se poprvé od roku 1984 nekvalifikovali na velký reprezentační turnaj.

Blind si udržel své místo i pro kvalifikaci na MS, z víc než vrtkavé sesle byl ale sesazen už letos v březnu. Jenže na místo jeho nástupce nehledal svaz nikoho, kdo by dal týmu nový impuls. Místo toho sáhl ke osvědčenému Dicku Advocaatovi, sedmdesátiletému kouči, který reprezentaci své rodné země převzal už potřetí. Trenérské retro nepomohlo, Nizozemci skončili třetí a ani do Ruska na mistrovství světa se nepodívají.

Z V R P Skóre B
1. Francie 10 7 2 1 18:6 23
2. Švédsko 10 6 1 3 26:9 19
3. Nizozemsko 10 6 1 3 21:12 19
4. Bulharsko 10 4 1 5 14:19 13
5. Lucembursko 10 1 3 6 8:26 6
6. Bělorusko 10 1 2 7 6:21 5

"Když na začátku tisíciletí neuspěli Němci, udělali radikální změny. Podívali se na to, co funguje v jiných zemích, dokonce i v jiných sportech, aby se zlepšili. Už nějakou dobu hrozilo, že v Nizozemsku přijde podobný neúspěch, ale zatímco ostatní národy se vyvíjely, lidé ve vedení holandského fotbalu zůstali u toho, co fungovalo v minulosti. Jmenování Advocaata trenérem je bolestivým příkladem takového postupu," popisuje pro iSport.cz situaci Lukas Schröder, nizozemský žurnalista, který se národnímu týmu věnuje na webu AjaxDaily.

"Pořád máme dobré hráče, ale špatně nastavené mládežnické akademie a zastaralé názory na fotbal zapříčily, že na ostatní ztrácíme," dodává.

S prohlášením o kvalitě hráčů ale možná nebudou všichni souhlasit. "Jsme ve fázi, kdy postrádáme skutečně top, top hráče," postěžoval si pro Goal.com bývalý středopolař Ronald de Boer. "Ti nejlepší stárnou, a ti mladší jsou zase ještě moc mladí na to, aby zaplnili mezery v týmu. Vidím velkou kvalitu v mladé generaci, která snad bude dost dobrá i ve věku kolem 25 let, na světovém šampionátu v Kataru," poukázal na nedostatek kvality ve střední generaci.

De Boer má v mnohém pravdu. Nizozemská reprezentace se i v aktuálním kvalifikačním cyklu opírala o hráče, kteří dotáhli Oranjes do finále MS 2010. Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Wesley Sneijder, nebo kapitán Arjen Robben, který po osudovém zápase se Švédskem v nároďáku skončil - to jsou jistě kvalitní hráči, ale taky jsou to všechno třicátníci, kteří mají vrcholnou formu už za sebou.

Nizozemská liga? Jako hrát proti mámě

Jádro problému leží v domácí soutěži. Velké zahraniční kluby lákají mladé nizozemské talenty ještě dřív, než se hráči stačí prosadit "doma. Mladíci v touze po slávě takovému volání málokdy odolají, hráči, kteří v Eredivisie přece jen zůstanou, zřídkakdy dosahují nějaké kvalitativní laťky. A časy, kdy se top hráči hrnuli do Amsterdamu, už jsou taky dávno pryč.

"Takoví už nepřicházejí. Zůstávají nám tu hráči, kteří, v mých očích, nejsou dost dobří," pokračuje v obžalobě nizozemského fotbalu Ronald de Boer. "Když se chcete vyvíjet, musíte hrát proti těm nejlepším. Hráčům v Nizozemsku se takové zkoušky nedostává. Abych uvedl příklad: Když hraji proti své matce, taky jednoduše vyhraji. Ale pak najednou nastoupím proti Marcelovi Desaillymu a je to úplně jiná hra," dodal sedmačtyřicetiletý De Boer.

"V takovém souboji prohraji a vím, že se do příště musím zlepšit. Naši mladí hráči nevědí, kdy a jak se zlepšit, protože takové souboje nepodstupují. V Evropské lize máme jen Vitesse Arnhem, v Lize mistrů jen Feyenoord, a ten se kvalifikoval automaticky jako šampión. A v prvních dvou utkáních jednoduše prohrál 0:4 s Manchesterem City a 1:3 s Neapolí. Byli zničeni," obrací se zkušený bývalý záložník na evropské soutěže.

"Jsme od nich na míle daleko, protože nejsme pravidelně zkoušeni proti týmům takové kvality. Musíme to změnit, ale bude to těžké. Máme hezkou, zajímavou ligu, která je zábavná, ale prostě není dost dobrá," uzavřel své hodnocení.

Formace nesmí být svatá

Zpátky k národnímu týmu. Tomu podle mnohých ubližuje i poněkud nejistá taktika. Oranjes se zuby nechty drží formace 4-3-3, která jim za dob Johana Cruyffa přinesla tolik slávy a úspěchů. Pryč jsou ale doby totálního fotbalu, kdy každý hráč do pole mohl nastoupit na jakékoli pozici, hroťák Cruyff se po hřišti pohyboval jak se mu zlíbilo, a Nizozemci dokázali v každé situaci získat početní výhodu. Současná reprezentace je podstatně méně pohyblivá a téměř každou akcí rozehrává přes křídla, kde ji oponenti trestají.

"Formace 4-3-3 nemusí nutně být zastaralá, ale náš národní tým ji používá až moc konzervativně, bez jakýchkoli inovací," analyzuje nizozemský žurnalista Lukas Schröder. "Hlavně by tohle rozestavení nemělo být svaté. Vypadá to, jako by každý trenér byl povinen takhle hrát. Formace se změnila jedinkrát, když mužstvo převzal Van Gaal - a to jsme hráli nejlepší fotbal od roku 2010," dodává.

Bývalý trenér Ajaxu, Tottenhamu či Fulhamu Martin Jol pro Goal.com uvedl, že nizozemský fotbal ztratil svou identitu. "Vždy jsme byli známí svou dobrou organizací a útočným stylem. Teď, když se snažíme hrát útočně, dostáváme příliš mnoho gólů," tuší jednašedesátiletý stratég. "Naší filozofií vždy bylo to, abychom se odlišovali, zato teď se snažíme hrát jako všichni ostatní - jenže ti ostatní jsou větší a silnější," dodává stratég z Haagu.

Legendární Arjen Robben se s národním týmem loučí neúspěchem
Legendární Arjen Robben se s národním týmem loučí neúspěchem

S jeho názorem ale Schröder nesouhlasí. "Nemusíme být odlišní. Myslím si, že úzkostné držení se naší staré identity je právě to, co nás do téhle šlamastyky dostalo. Musíme se přizpůsobit, učit se od ostatních, jen to nás, podle mě, může dostat zpět," tvrdí redaktor serveru AjaxDaily.

Po dalším kvalifikačním neúspěchu to vypadá, že dny 70letého Dicka Advocaata na lavičce Nizozemska jsou, již potřetí, sečteny. Ale kdo by měl přijít za něj, aby se Oranjes neustále netočili v kruhu?

Lukas Schröder doporučuje například Erika ten Haga, současného trenéra Utrechtu. "Je to moderní, takticky inteligentní kouč. Ale doufám, že dostaneme nějaké překvapení z ciziny. Někoho, kdo tým pořádně rozhýbe," přeje si nizozemský novinář.

Hlavní proces kvalifikace na EURO 2020 nezačne už příští rok v září hned po světovém šampionátu, ale až v březnu 2019. Nizozemský národní tým tak bude mít dost času na velkou přestavbu. Ta bude bezpochyby nutná, tvrdohlavě v minulosti zastrčeným Oranjes totiž už delší dobu ujíždí vlak.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud