12. listopadu 2017 • 04:30

Italský kouč pod palbou kritiky kvůli taktice. Stramaccioni se ho zastal

Autor: jam, hnh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Itálie chybějící na světovém šampionátu? Ještě nedávno nepředstavitelný scénář nyní straší fotbalové fanoušky na Apeninském poloostrově jako noční můra. Squadra Azzurra nezvládla první utkání barážového souboje se Švédskem (0:1) a už v pondělí ji na vyprodaném San Siru čeká mač o všechno. A vězte, že případná blamáž by se rovnala národní katastrofě, již zažili jen pamětníci z roku 1958. Ve vypjaté atmosféře se navíc z jednoho muže stává psanec. Trenér Gianpiero Ventura se stal u břehů Středozemního moře terčem kritiky kvůli údajně nezvládnuté taktice. Kouč však našel pochopení u sparťanského stratéga Andrey Stramaccioniho.



„Ošklivý a zmatený výkon. Byl to horor. Teď to bude těžké, strašně těžké. Apokalypsa je blízko, Rusko takhle daleko ještě nebylo,“ ztepal italský deník Gazzetta dello Sport představení souboru trenéra Ventury, který podlehl energickým a houževnatým Seveřanům.

Na Apeninském poloostrově je přitom kladen od fanoušcků i médií kladen obrovský důraz na taktiku, kterou jsou všichni schopní pitvat do nejmenších detailů. „V Itálii si každý myslí, že může být trenérem,“ poznamenal kdysi trefně José Mourinho. A tak nastaly vášnivé diskuze o zvolené formaci.

Trenér Gianpiero Ventura se stal kvůli prohře se Švédskem terčem kritiky
Trenér Gianpiero Ventura se stal kvůli prohře se Švédskem terčem kritiky

Ventura vyslal své svěřence do Friends Areny na předměstí Stockholmu v rozestavení 3–5–2. Jenže za rozhodnutí sklidil pořádnou kritiku. „Kvůli způsobu, jakým hráli dva útočníci, jsme ve středu hřiště ztratili spoustu míčů. Měli bychom rozdělit hru na křídla, abychom soupeře přečíslili,“ prohlásil fenomenální záložník nedávné doby Andrea Pirlo. „Vsadil bych na útočnější pojetí, systém 4–3–3, kde bude hrát Lorenzo Insigne na kraji s volností 30 metrů,“ vybídl.

Právě Insigne, který je z Neapole zvyklý hrát na levém křídle formace se třemi útočníky, nastoupil ve Švédsku jen k poslední čtvrthodině. A k tomu si ještě zahrál na nezvyklé pozici ve středu obrany. K Pirlově kritice se tak připojili i další experti. Právě Insigne se totiž řadí mezi hlavní strůjce úspěchu Neapole, která je po 12 ligových kolech v čele tabulky o bod před Juventusem.

Kouč italského národního týmu však našel zastání u trenéra Andrey Stramaccioniho. „Ventura byl mým mentorem a k týmu byl vybrán, protože vždy hrál určitým způsobem,” prohlásil sparťanský kouč pro italské Radio Deejay. „Mluví se o rozestavení 4–3–3, ale proč se tedy k národnímu celku přivedl Ventura? Tohle není jeho systém. Všichni víme, že vyznává 3–5–2 nebo 4–2–4. Tak hraje Gianpiero,“ pokračoval bývalý trenér Interu Milán.

Sparťanský kouč komentoval i rozhodnutí nepostavit Insegneho. „Národní tým vám nedává příliš času na trénink s hráči. Pokud by Venturovi nabídli jako posilu Insigneho když byl v roli kouče Turína, odmítl by,“ zastal se Stramaccioni muže, jenž mu přál v roce 2012 zářnou kariéru.

Kadlec v OVERTIMU: Co se týče tréninků, řadím Stramaccioniho nejvýš z koučů, které jsem zažil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud