5. června 2018 • 04:57

Hit mezi dresy na MS? Nigerijské retro má i vadu, ale vyvolalo šílenství

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čím bude výjimečný středeční zápas českých fotbalistů proti Nigérii? Kromě toho, že Jarolímův tým bude chtít odčinit rekordní porážku s Austrálií 0:4, nastoupí proti soupeři, který se může pochlubit nejatraktivnějšími dresy mezi všemi účastníky světového šampionátu. Zelené tílko s pestrými vzory je připomínkou nigerijského modelu pro MS 1994.



Nigérie rozhodně nepatří mezi hlavní favority mistrovství světa, přesto se o pravidelném africkém účastníkovi turnaje hodně mluví. Důvod je jasný. Design jejího dresu totiž vybočuje.

Pestré zelené vzory odkazují na šampionát, ve kterém Nigérie poprvé zazářila na mezinárodní scéně. V roce 1994 došla na MS až do osmifinále, od té doby se nekvalifikovali její reprezentanti na MS pouze jednou.

Kolem dresu propuklo nefalšované šílenství. Při pátečním oficiálním zahájení prodeje obsypaly davy obchod společnosti Nike v Londýně. Nigerijská fotbalová asociace už hlásí neuvěřitelné údaje: dres si na internetu v předprodeji objednaly tři miliony zájemců.

Je to prostě nedostatkové zboží. Útočník Arsenalu Alex Iwobi, který nechybí v nigerijské nominaci, z toho byl zaskočený. „Někteří mí přátelé mi už říkali, že ho nemohou sehnat. Nevím, jestli je to pro nás dobré, nebo špatné,“ vyprávěl.

O tom, jak velký zájem je o nigerijské dresy, vypovídají scény po sobotním zápase Nigérie ve Wembley proti Anglii (1:2). Po konečném hvizdu začali domácí domlouvat výměnu dresů s nigerijskými hráči.

Fanoušci současně upozornili i na jejich jeden výrazný nedostatek. Občas splývaly s barvou dresů soupeře a tak hned v úvodu zápasu došlo k bolestivé srážce při hlavičkovém souboji dvou nigerijských spoluhráčů.

V samotné Nigérii vyvolaly nové dresy jiný efekt. Trh zaplavily napodobeniny. Vždyť cena za pravý kus se pohybuje na úrovni dvojnásobku tamní minimální mzdy...

Řada fanoušků před londýnským obchodem s nigerijskými dresy
Řada fanoušků před londýnským obchodem s nigerijskými dresy

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud