16. června 2018 • 13:50

Historický moment MS: Video změnilo verdikt sudího, Francie měla penaltu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátém utkání mistrovství světa v Rusku poprvé v historii šampionátů změnilo video původní verdikt rozhodčího. Uruguayský sudí Andrés Cunha po zhlédnutí opakovaných záběrů nařídil v zápase mezi Francií a Austrálií penaltu za faul na útočníka Antoina Griezmanna, přestože nejprve celou situaci jako nedovolenou neposoudil.



Griezmann v 55. minutě po zákroku Joshuy Risdona upadl v pokutovém území, Cunha ale nejprve rozpažil a nechal hru pokračovat. O pár desítek sekund později však sudí od videorozhodčího Argentince Maura Vigliana dostal informaci, že mohlo jít o faul, a celou situaci šel přezkoumat na obrazovku vedle hřiště.

Krátce nato Cunha svůj původní verdikt přehodnotil, neboť opakovaný záběr odhalil, že Risdon zavadil o protihráče nohou. Sudí nařídil penaltu, z které v 58. minutě poslal sám faulovaný Griezmann Francii do vedení 1:0. Za čtyři minuty rovněž z pokutového kopu srovnal Mile Jedinak, ale o výhře galského kohouta 2:1 rozhodl v 81. minutě Paul Pogba.

"Myslím, že to byla penalta. Vzal mi levou nohu, dokonce tam mám malý šrám. Nesimuloval jsem. Je dobré mít tady video, je to stejné, jako když v Brazílii před čtyřmi lety byla poprvé nasazena branková technologie," řekl Griezmann.

Kouč Austrálie Bert van Marwijk naopak penaltu zpochybnil. "Risdonův zákrok nebyl na obrazovce vidět, takže jsem si myslel, že to správně penalta není. I řeč těla rozhodčího ukázala, že si není moc jistý," prohlásil nizozemský trenér Austrálie.

"Slyšel jsem hodně názorů. Sedm z deseti lidí vám řekne, že byla, tři že ne. Bylo to velmi těžké pro rozhodčího, aby nějak rozhodl. Byl velmi blízko celé akci a v tu chvíli nezapískal. Rozhodčí jsou také lidé a chybovat je lidské. VAR (videorozhodčí) je na začátku a musíme se ještě hodně učit, jak tento systém používat," dodal Van Marwijk.

Nová technologie má na světovém šampionátu v Rusku premiéru. V každém zápase pomáhají hlavnímu sudímu videorozhodčí a tři jeho asistenti.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud