17. června 2018 • 18:50

Německo - Mexiko 0:1. Obhájce titulu padl, rozhodl střelec Lozano

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Německa zahájili obhajobu titulu mistrů světa překvapivou porážkou 0:1 s Mexikem. Ve svém úvodním vystoupení na šampionátu v Rusku propadali v obraně a po jednom z brejků je potrestal Hirving Lozano.



Svěřenci trenéra Joachima Löwa přitom před rokem na Poháru FIFA přehráli Mexičany 4:1, jenže tentokrát potvrdili, že je turnaj nezastihl v ideální formě, když z posledních sedmi duelů vyhráli jediný. Na druhé straně Němci přišli o sérii 15 soutěžních zápasů bez porážky.

V historii se jen třikrát stalo, že obhájce začal šampionát porážkou. A to v případě Argentiny v roce 1990, Francie v roce 2002 a Španělska na minulém turnaji v Brazílii. Druhé utkání skupiny F mezi Švédskem a Jižní Koreou je na programu v pondělí.

Němci se sice snažili od začátku diktovat tempo, ale po ztrátách míče měli velké problémy s rychlým přechodem Mexičanů do útoku. A to především s rychlonohými Lozanem a Velou. Ti několikrát zaměstnali německou obranu v čele s brankářem Neuerem.

Obhájci titulu se ale nepoučili a v 35. minutě pykali, když opět zaspali při návratu do defenzivy. Mexičani rychlou kombinací vyrazili do brejku, Hernández našel nabíhajícího Lozana a křídelník z PSV Eindhoven po zasekávačce na Özila propálil Neuera na bližší tyč.

Mexická defenziva naopak působila velmi pevně, a tak jedinou vážnější šanci Němců v první půli přinesl Kroosův přímý volný kop. Záložník Realu Madrid sice mířil přesně k tyči, jenže brankář Ochoa předvedl výtečný zákrok, míč vyšťouchl na břevno a zabránil takřka jistému gólu.

Do druhé půle nastoupili Němci přece jen koncentrovaněji a hrálo se zejména na polovině Mexika. Jenže většinou si vytvořili jen náznaky bez přesnějšího zakončení. Naopak Mexiko mělo velkou šanci, když německá obrana opět propadla a Hernández se s Velou hnali sami na jediného obránce. Hernández však nezvládl přihrávku.

Mexiko se pak spoléhalo hlavně na obranu, stáhlo Velu s Lozanem a do hry šel i devětatřicetiletý stoper Márquez. Ten si tak připsal start už na pátém MS, což se dosud povedlo jen Němci Lotharu Matthäusovi a dalšímu Mexičanovi Antoniu Carbajalovi.

Favorit už se pak dostával jen ke střelám z dálky, jenže Kroos pálil těsně vedle a střídající Brandt další hezkou střelou trefil jen vnější tyč. Mexiko tak mohlo slavit teprve druhou výhru nad Německem a první od roku 1985. Němci zase prohráli zahajovací zápas na MS poprvé od roku 1982.

Góly

Domácí:

Hosté: 35. Lozano

Sestavy

Domácí: Neuer (C) – Kimmich, Hummels, J. Boateng, Plattenhardt (79. Mario Gómez) – S. Khedira (60. Reus), Kroos – T. Müller, Özil, Draxler – Werner (86. Brandt).

Hosté: Ochoa – Salcedo, Ayala, H. Moreno, Gallardo – H Herrera, Guardado (C) (74. R. Márquez) – Layún, Vela (58. E. Álvarez), Lozano (66. Jiménez) – J. Hernández.

Náhradníci

Domácí: ter Stegen, Trapp, Ginter, Reus, Goretzka, Süle, Rüdiger, Rudy, Brandt, Gündoğan, Gómez

Hosté: Corona, Talavera, Márquez, Gutiérrez, dos Santos, Fabián, Jiménez, dos Santos, Corona, Peralta, Aquino, Álvarez

Karty

Domácí: T. Müller, Hummels

Hosté: H. Moreno, H Herrera

Rozhodčí

Alireza Faghani – Reza Sokhadan, Mohammadreza Mansouri (všichni Írán)

Stadion

Lužniki (Moskva)

Návštěva

78011 diváků

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 0 1 5:2 6
2. Mexiko 3 2 0 1 3:4 6
3. Již. Korea 3 1 0 2 3:3 3
4. Německo 3 1 0 2 2:4 3


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud