3. července 2018 • 22:00

Kolumbie - Anglie 1:1, 3:4 na penalty. To je poprvé! Albion zlomil prokletí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posledními čtvrtfinalisty mistrovství světa v Rusku se stali fotbalisté Anglie. V dnešním osmifinále v Moskvě porazili Kolumbii 4:3 v penaltovém rozstřelu, který v historii šampionátů zvládli poprvé. V normální hrací době i po prodloužení skončil zápas 1:1. Dalším soupeřem výběru trenéra Garetha Southgatea bude Švédsko.



Anglie měla zápas od začátku pod kontrolou, ale převahu dlouho nedokázala gólově vyjádřit. Dočkala se až v 58. minutě, kdy Kanea fauloval Carlos Sánchez, anglický útočník sám proměnil nařízenou penaltu a šestým gólem si upevnil první místo v pořadí střelců. Kolumbie ale ve třetí minutě nastavení vyrovnala, když se po rohu prosadil stoper Yerry Mina. V prodloužení gól nepadl a v penaltovém rozstřelu rozhodl o výhře 4:3 Eric Dier.

První poločas patřil Anglii, která ale územní převahu dokázala proměnit pouze v minimum šancí. Nejprve Kane hlavičkoval nad branku a ve 42. minutě z přímého kopu vystřelil vedle Trippier. Kolumbie, které opět chyběla největší hvězda Rodríguez, zahrozila až v samém závěru, ale Quintero trefil jen připraveného gólmana Pickforda.

Po přestávce se obraz hry nezměnil a v 58. minutě se Anglie ujala vedení. Carlos Sánchez fauloval Kanea, který poté ranou doprostřed branky proměnil nařízenou penaltu. Anglický útočník si tak šestým gólem upevnil vedení v tabulce střelců šampionátu.

Kolumbijský trenér Jose Pekerman i kouč anglických soupeřů Gareth Southgate utěšují Mateuse Uribeho, který v osmifinále MS nedal penaltu...
Kolumbijský trenér Jose Pekerman i kouč anglických soupeřů Gareth Southgate utěšují Mateuse Uribeho, který v osmifinále MS nedal penaltu...

Anglie nadále kontrolovala zápas a pomáhal ji k tomu i nervózní výkon Kolumbijců, kteří často faulovali a sbírali žluté karty. Jihoameričané dokázali zahrozit až v 82. minutě po Walkerově chybě, ale Cuadrado po brejku zamířil v dobré pozici nad břevno.

Kolumbie poté soupeře zatlačila a v nastavení se dočkala vyrovnání. Gólman Pickford vyrazil dalekonosnou ránu Uribeho na roh a po něm se hlavou prosadil stoper Mina, pro kterého šlo už o třetí branku na šampionátu. Jihoameričané ožili a aktivní byli i v prodloužení.

Největší šance nastavené půlhodiny si ale připsala Anglie. Střídající Rose prolétl kolumbijskou obranou a jen těsně minul vzdálenější tyč. Když po rohovém kopu v ideální pozici neuspěl ani hlavičkující Dier, zamířil zápas do penaltového rozstřelu, který Anglie na světové scéně ještě nikdy nezvládla. Neuspěla v něm v letech 1990, 1998 ani 2006.

A kousek od vyřazení byla i tentokrát. Jako první totiž neproměnil na konci třetí série Henderson a Uribe mohl poslat Kolumbii do vedení 4:2, jenže trefil břevno. Vzápětí vyrovnal Trippier, a když po něm neuspěl ani Bacca, rozhodl Dier o první výhře Anglie ve vyřazovací části velkého turnaje od roku 2006. Tehdy si také naposledy zahrála čtvrtfinále mistrovství světa.

Góly

Domácí: 90+3. Y. Mina

Hosté: 57. Kane

Sestavy

Domácí: Ospina – Arias (116. C. Zapata), D. Sánchez, Y. Mina, Mojica – Barrios, Ca. Sánchez (79. Uribe), Lerma (61. Bacca) – J. Cuadrado, Quintero (88. Muriel) – Falcao (C).

Hosté: Pickford – Walker (113. Rashford), Stones, Maguire – Trippier, Alli (81. Dier), Henderson, Lingard, Young (102. Rose) – Kane (C), Sterling (88. Vardy).

Náhradníci

Domácí: Vargas, Cuadrado, Zapata, Murillo, Bacca, Aguilar, Muriel, Uribe, Díaz, Izquierdo

Hosté: Butland, Pope, Rose, Dier, Vardy, Welbeck, Cahill, Jones, Rashford, Loftus-Cheek, Alexander-Arnold

Karty

Domácí: Barrios, Arias, Ca. Sánchez, Falcao, Bacca, J. Cuadrado

Hosté: Henderson, Lingard

Rozhodčí

Mark Geiger – Joe Fletcher, Frank Anderson

Stadion

Otkrytie Arena (Moskva)

Návštěva

44 190 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud