Jan Vacek
3. července 2018 • 20:35

Švédská hvězda Forsberg. Ale už ne na bruslích. Nemyslím na své ego, říká

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PETROHRADU | Věhlasu svého předchůdce zatím nedosahuje. Úterním zápasem Švédska proti Švýcarsku se mu ale zase o kus přiblížil. Peter Forsberg, to byl virtuóz na bruslích. Obrovská hvězda NHL. Emil válí v bundesligovém Lipsku. A taky v reprezentaci. Právě on jediným gólem nasměroval Seveřany do čtvrtfinále mistrovství světa. „Doufám, že si to lidé v naši zemi užívají stejně jako my,“ vyznal se bezprostředně po postupu.



Při neúčasti Zlatana Ibrahimovice je největší hvězdou švédské reprezentace. Taková bundesliga už v posledních letech poznala, co všechno Emil Forsberg dokáže. Subtilní Švéd je mozkem ofenzivy Lipska, asistence sbírá jako housky na krámě. V Rusku to ale dosud nebyl jeho šampionát.

Ačkoli Švédové prosvištěli základní skupinou až k prvnímu místu, on nijak nevyčníval. Spíš naopak. Jako by si to nechával na moment, kdy opravdu o něco půjde. Na osmifinále. V něm byl nejlepší na place. „Emil je jedním z našich nejkreativnějších hráčů, vede si výborně. Navíc se stále zlepšuje. A i když se mu tolik nedaří, dává do hry úplně všechno, pracuje pro mužstvo,“ chválí trenér Janne Andersson.

Teď plavovlasý křídelník přidal i kýženou nadstavbu. V 66. minutě si pohotově navedl míč na osu hřiště a za pomocí nešťastné teče stopera Manuela Akanjiho udeřil. „Mám radost, že jsem týmu pomohl, od toho tady jsem. Nemyslím na svoje ego, chci udělat všechno pro tým. Díky tomu gólu ale určitě budu mít větší sebedůvěru,“ prohlásil Forsberg.

Díky němu je slavné švédské jméno znovu v kurzu. Slávy jmenovce Petera zatím nedosahuje, pokud by ale protáhl Švédy na turnaji ještě dál, není to rozhodně vyloučeno. A rozhodně nikde není psáno, že by čtvrtfinále mělo být pro žlutou smečku konečnou. „Náš recept na úspěch je jednoduchý. Máme hlavy dole a makáme,“ usmál se šestadvacetiletý reprezentant.

Zdá se, že božskému Zlatanovi roste ve švédském trikotu důstojný nástupce.

Švédský Emil Forsberg střílí jedinou branku v utkání Švédska se Švýcarskem
Švédský Emil Forsberg střílí jedinou branku v utkání Švédska se Švýcarskem

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud