7. července 2018 • 04:55

Brazilské slzy, chtěli penaltu. Lineker prosil o radu, Poborský nechápal

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předčasné finále? Možná. Čtvrtfinále MS ve fotbale 2018 v Rusku mezi Brazílií a Belgií (1:2) nabídlo skvělou podívanou. Mužstva prošpikovaná úžasnými individualitami předvedla výkony na hranici možností. Nakonec slaví Belgie, naopak pyšná Brazílie pláče a míří předčasně domů. "Kanárci" nezvládli dotáhnout ztrátu 0:2. Srbský rozhodčí Milorad Mažič navíc ve druhém poločase neodpískal penaltu po střetu Kompanyho s Gabrielem Jesusem, což už během zápasu vyvolalo velké diskuze. Sestav si vlastní tým z reálných hráčů MS ve fotbale a hraj o 160 tisíc korun>>



Góly

Domácí: 76. Renato Augusto

Hosté: 13. Fernandinho (vl.), 31. De Bruyne

Sestavy

Domácí: Alisson – Fagner, Silva, Miranda (C), Marcelo – Paulinho (73. Renato Augusto), Fernandinho – Willian (46. Firmino), Coutinho, Neymar – Jesus (58. Costa).

Hosté: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (83. Vermaelen) – De Bruyne, R. Lukaku (87. Tielemans), E. Hazard (C).

Náhradníci

Domácí: Cássio, Ederson, Geromel, Luís, Marquinhos, Augusto, Fred, Costa, Firmino, Taison

Hosté: Casteels, Mignolet, Boyata, Dendoncker, Vermaelen, Carrasco, Dembélé, Hazard, Tielemans, Batshuayi, Januzaj, Mertens

Karty

Domácí: Fernandinho, Fagner

Hosté: Alderweireld, Meunier

Rozhodčí

Mažić – Ristić, Đurđević (vš. Srbsko)

Stadion

Kazaň Arena (Kazaň)

Belgičané ukázali, že mimořádně silná generace fotbalově vyspěla. V prvním poločase proti Brazílii, jednomu z největších favoritů mistrovství světa, dvakrát rozvlnili síť a vytvořili si rozhodující náskok, aby po závěrečném hvizdu slavili postup do semifinále turnaje.

Brazilci v čele s Neymarem ve druhém poločase nakopli motory, hru oživili střídáním a pokoušeli se o vyrovnání. Už v 56. minutě byli velmi blízko. Gabriel Jesus se uvolnil na hranici malého vápna, belgický stoper Kompany šel do skluzu a soupeře trefil. Sudí Mažič ale penaltu nepískl a Brazílie nedostala možnost snížit z bílého puntíku.

"Neznáme systém komunikace mezi hlavním rozhodčím a videorozhodčím. Ale za mě jasná penalta, nechápu, proč to tak nedopadlo. Nerozumím tomu," divil se ve studiu České televize vicemistr Evropy z roku 1996 Karel Poborský. "Jasný faul, trefil ho přímo na kotník, noha se i prohla. Jednoznačná penalta, nechápu, že to nevyhodnotili videorozhodčí, asi se budou Brazilci zlobit," přidal se někdejší útočník Slavie Luděk Zelenka.

Spornou situaci řešili i fotbaloví experti v zahraničí. "A sakra, tohle vypadalo na penaltu. A ne takovou, co chce Neymar," napsal na Twitteru populární angický glosátor Gary Lineker. "Názory na penaltu budou různé. Většina lidí bude tvrdit, že šlo o penaltový zákrok. Faktem je, že když si rozhodčí nejsou stoprocentně jistí, sudí u videa nemusí hlavnímu říct, aby změnil svůj verdikt. Co si o tom myslíte vy?" dodal už vážnějším tónem.

Pochybnosti o penaltě nevyvrátili ani sudí u videa, kteří situaci prozkoumávali. "Pokud viděli stejný záběr, co my, nechápu, že nepískli penaltu. Tohle je obrovská pomoc Belgii, Kompany měl velké štěstí," dodal pro BBC bývalý anglický záložník Danny Murphy.

Brazilci snížili na 1:2 až v 76. minutě, když se krásně trefil hlavou Renato Augusto. Horký kandidát na zlato z MS si vytvořil i další šance, ale útočné hvězdy už žádnou možnost neproměnily. Mimo jiné i proto, že famózně zachytal belgický gólman Thibaut Courtois.

Nejvíc se blýskl těsně před koncem, když parádně vyškrábl střelu Neymara. "Vím, že to takhle rád kroutí. Byl jsem dobře nachystaný, abych předvedl skvělý zákrok," okomentoval situaci jeden z belgických hrdinů. "Náš taktický plán vyšel skvěle. Cítili jsme, že dneska je to náš den. Je to dětský sen, hrát takhle na mistrovství světa," radovala se jednička londýské Chelsea.

Belgičané postoupili do bojů o medaile, v semifinále vyzvou Francii. Na druhé straně pavouka zbývají Anglie, Švédsko, Rusko a Chorvatsko. "Z mistrovství světa se stalo mistrovství Evropy," poznamenal Lineker.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud