8. července 2018 • 18:40

Brazílii porazila šifra mistra Lukaka. Přesně jsem věděl, co dělám, jásal

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Černý kůň světového šampionátu v Rusku? Mnohem víc! S Belgií se od začátku turnaje počítalo mezi kandidáty na úplně nejvyšší mety. Mimořádná generace dozrála, což stvrdila úspěchem s Brazílií. Ve čtvrtfinále si „rudí ďáblové“ poradili se silným soupeřem i díky tajným "šifrám" od útočníka Romela Lukaka. „Pomohl jsem Hazardovi a De Bruynemu. Vymyslel jsem plán, jak porazit Brazílii, který jsem jim vysvětlil,“ odkryl belgický snajpr taktickou variantu, jež pomohla skolit „kanárky“.



Skupinou prolétli Belgičané bez ztráty bodu. V osmifinále po dechberoucím obratu přetlačili díky gólu v poslední možné vteřině nepříjemné Japonce. Zatím nejtěžší možnou překážku překlenuli ve čtvrtfinále. Souboj se žhavým kandidátem na zlato s Brazílií zvládli a zvítězili 2:1. Velkou zásluhu na tom měl forvard a stratég v jedné osobě Romelu Lukaku.

Důrazný útočník tentokrát opustil svou obvyklou pozici uprostřed hřiště a přestěhoval se na pravé křídlo. „Přesně jsem věděl, co dělám,“ vysvětloval netradiční variantu rozestavení, kterou se spoluhráči překvapili brazilského soupeře. Belgický plán zafungoval a celá příprava brazilských stoperů na souboje s obrovitým Lukakem byla ta tam.

Střední obránci se místo soubojů s urostlým bijcem museli vysouvat výš až do středu hřiště, kde centrální pozici zastal techničtější Kevin De Bruyne. Tím pádem se otevírala okna na brejkové situace. Právě díky téhle kulišárně padla druhá branka do sítě „kanárků“. Lukaku si z pravého křídla seběhl na střed, odkud už před tím svým pohybem v roli falešné devítky vylákal De Bruyne oba dva stopery.

VIDEO: Druhá branka Belgie proti Brazílii

O pár sekund později po bleskurychlé akci pádil do gólovky De Bruyne. Celá akce nakonec skončila krásnou trefou. Kdo z Brazilců byl v inkriminovaný moment nejblíže k zastavení útoku? Krajní beci, kteří bránili situaci v místech, kde v tu chvíli chyběli stopeři. Ti zůstali viset na půlce a chytli se do pasti, kterou se svými parťáky nastražil Lukaku.

Tohle krásně dokumentuje vnitřní sílu belgické reprezentace. „Snažím se udělat mé spoluhráče lepšími. Samozřejmě chci střílet branky stejně tak na ně přihrávat. Všechno ale podřizuji především mužstvu,“ vysvětloval pětadvacetiletý útočník.

Cestu do finále si „rudí ďáblové“ musí proklestit přes Francii. Belgickému království chybí dva poslední, ale zároveň ty nejtěžší a nejdelší krůčky. Zisk historického zlata by dal punc výjimečné generaci, která přinesla fotbalovému světu hráče jako Hazard, De Bruyne, Lukaku, Kompany, Vertonghen, Alderweireld nebo Courtois.

FAKTA MS: Fotbal se vrací domů! Co když je ale doma v Chorvatsku?
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Belgie vyřadila favorita a ze semifinále je EURO, Zlatan se vsadil s Beckhamem
Video se připravuje ...

NEJ jedenáctka osmifinále: Hrdina Akinfejev, famózní Mina i mladíček Mbappé
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud