Radek Špryňar
23. března 2021 • 16:10

Král chybí, kdo pasuje k Součkovi? Alternativou jsou Provod či Barák

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na startu kvalifikační cesty o jízdenky do Kataru bude Česko oslabené o pačesatého mládence z moskevského Spartaku. Alex Král je zraněný, do úvodního tria důležitých partií nezasáhne. Sehraný střed zálohy přišel o nesmírně důležitou součástku s výraznými schopnostmi ve všech zónách hřiště. Trenér Jaroslav Šilhavý musí vymyslet, koho dosadit k Tomáši Součkovi. Navíc se musí vypořádat i s absencí stopera Tomáše Kalase. Už ve středu reprezentace vstoupí v Lublinu do bojů o světový šampionát duelem s Estonskem.



Tahle ztráta bolí. Přišla ve špatnou chvíli. Česko rozfoukává svoji kvalifikační kampaň o postup na mistrovství světa do Kataru a v trojici úvodních skupinových duelů bude postrádat Alexe Krále. Kmenový hráč Spartaku Moskva se zranil ve čtvrtečním zápase ruské Premier Ligy proti Jekatěrinburgu. Po půl hodině opustil bojiště, v péči doktorů musí zůstat i v následujících dnech… Reprezentaci se tak rozpadá vysoce efektivní střed záložní formace.

Král v kooperaci s Tomášem Součkem doplněný ve vyšším pozičním postavení Vladimírem Daridou vytvořil velmi silný trojúhelník. Fyzicky disponovaný, běhavý, herně inteligentní, předvídavý, s nadstandardními schopnostmi v obou šestnáctkách. Obzvlášť Alex Král si v hierarchii národního týmu brzo získal zasloužený respekt.

Před dvěma roky debutoval před nažhaveným Edenem v přípravném utkání proti Brazílii. Byť naskočil jen k jednadvaceti minutám, udělal výrazný dojem. Od té chvíle byl Jaroslavem Šilhavým zasunut do základní sestavy, na pozici štítového záložníka vedle Tomáše Součka odehrál vyjma ostudy v Anglii celou kvalifikaci. Ba co víc, gólem a asistencí zosnoval postupovou euforii v domácí emočně vypjaté partii s Kosovem.

„Stal se nesmírně důležitou postavou týmu,“ obdivně pravil Šilhavý. To bylo Královi teprve jednadvacet let. Nyní je o rok a půl starší, zkušenější a vyzrálejší. V základní sestavě by byl v úvodu světové kvalifikace na milion procent. Česko si však musí poradit bez něj. Proti Estonsku, Belgii a Walesu je nucen státní kouč vymyslet jiné varianty.

Kdo všechno připadá v úvahu? Náhradní řešení se nabízejí dvě.

Buď Královo místo obsadí Lukáš Provod ze Slavie, případně se vedle Součka postaví Antonín Barák z Udine. Výhodou pro Šilhavého je aktuální vysoká výkonnost a herní vytížení obou adeptů.

Při finálním verdiktu trenérského štábu může rozhodovat i zřejmá adaptabilnost Provoda. Precizně plnit úkoly zvládne nejen ve středu pole, jak to v posledních týdnech a měsících dokazuje ve Slavii, ale též z kraje linie.

A právě na pravém křídle má Šilhavý momentálně největší díru. Lukáš Masopust na této pozici přestal stabilně hrávat, zraněný je Jan Kopic, proto je možné, že Provod zacelí mezeru a Barák vytvoří garde Součkovi, hvězdě West Ham United.

Těsně před pondělním srazem kromě Alexe Krále vypadl z nominace kvůli zdravotním problémům stoper Tomáš Kalas z Bristolu, neúčast slávistického brankáře Ondřej Koláře se po čtvrtečních událostech v Glasgow brala za hotovou věc. Jaroslav Šilhavý dodatečně povolal středního obránce Václava Jemelku s dvěma starty za národní mužstvo, ten ale proti Estonsku  kvůli drobným zdravotním problémům nebude k dispozici. 

Čtveřice z německých klubů brankář Jiří Pavlenka, obránce Pavel Kadeřábek, záložník Vladimír Darida a útočník Patrik Schick se kvůli koronavirovým omezením k mužstvu připojí až v úterý v polském Lublinu, kde se bude hrát středeční venkovní zápas s Estonskem.

Adepti

Antonín Barák (26)
Je stěžejním hráčem devátého celku Serie A. Čtrnáctkrát v řadě byl členem základní sestavy, ze záložní řady dovede být produktivní. I díky jeho výraznému příspěvku nemá Verona sestupové starosti. Se Součkem by si vyhověl, oba mají vysokou herní inteligenci.

Lukáš Provod (24)
Nejlepší nahrávač FORTUNA:LIGY je ve skvělé fazoně. Na vysoké úrovni zvládá zápasy Slavie v domácí soutěži, ale především na evropském pódiu. V ofenzivní zóně umí vymyslet nejen překvapivá, ale především přesná řešení. Má vysoké sebevědomí. To se může hodit.

David Pavelka (29)
Sparťanský záložník patří mezi výrazné oblíbence Jaroslava Šilhavého. Vytáhl ho zpátky do národního mužstva jako téměř zapomenutého a na hřišti téměř vždy odvedl spolehlivý výkon. Není tolik produktivní jako konkurenti. Spíše se nabízí jeho nasazení v zápase proti Belgii či Walesu.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud