Jonáš Bartoš
27. března 2021 • 04:40

Maximem „zlaté generace“ je bronz. Belgie je suverén, ale má problém

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáctého června 2015. Poslední den, kdy Belgie utrpěla kvalifikační porážku na mezinárodní fotbalové scéně. Český soupeř napěchovaný výjimečnými hráči vládne reprezentačním tabulkám, ofenzivní borci září v nejlepších klubech světa. Zázračný stroj na výhry ale stále marně prahne po triumfu na velkém turnaji, maximem „zlaté generace“ je bronz ze světového šampionátu v Rusku 2018. Zakopne už v sobotu v Praze, byť silný celek bere kvalifikaci pouze jako nutné zlo, nikoliv reálnou hrozbu neúspěchu?



Z černých koňů turnajů, kde se blyštily talenty budoucí generace, vyrostl nejlepší tým světa. Belgické hvězdy posbíraly v elitních klubech desítky trofejí, v národním týmu kosí prakticky kohokoliv, kdo jim přijde do cesty. Český soupeř má právo být hrdý na svůj fotbal, na své áčko. Belgičtí fanoušci ale stále čekají na to, až jim jejich hvězdy doručí toužebné zlato.

„Bez jakýchkoliv pochyb sledujeme nejlepší belgickou generaci v historii. Měli jsme hodně výjimečných hráčů, ale nikdy tolik talentů a úspěchů jako v současném týmu. Vždyť v kvalifikaci neprohráli zápas více jak pět let,“ připomíná pro Sport Bart Lagae, uznávaný sportovní novinář belgického Het Nieuwsblad. Belgie naposledy klopýtla v kvalifikaci na EURO 2016 na půdě Walesu (0:1).

Vedle nesporných úspěchů a dlouhodobě skvělých výsledků si opěvovaný tým vybral i několik hořkých zklamání. Minimálně na tři poslední turnaje jel jako aspirant na zlato, které ale do své země nepřivezl. Na světovém šampionátu v Brazílii 2014 skončila Belgie ve čtvrtfinále na Argentině (0:1), stejně dopadlo mužstvo o dva roky později na EURO ve Francii (1:3 proti Walesu). Nejdál to parta okolo Edena Hazarda dotáhla před téměř třemi lety v Rusku, kde brala bronz po výhře 2:0 nad Anglií.

Belgie v úvodním zápase kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 porazila 3:1 Wales
Belgie v úvodním zápase kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 porazila 3:1 Wales

„V roce 2016 chyběli Belgii dva zkušení obránci a dopustila překvapení proti Walesu. O dva roky později narazila v semifinále na Francii, která byla v té době zkušenější a vyzrálejší. Je velmi složité vyhrát velký turnaj, zvlášť, když ze závěrečných zápasů nemáte takové zkušenosti. Belgie do té doby měla za sebou jen málo podobných těžkých zápasů. Jsem přesvědčený, že budou ve hře o zlato na EURO 2021 i v Kataru 2022,“ tvrdí Lagae.  

Soupiska je plná ofenzivních zabijáků. Aktuálně v ní najdete jména jako jsou Romelu Lukaku , Dries Mertens, Kevin De Bruyne nebo Youri Tielemans. Naopak chybí bratři Hazardové, Axel Witsel nebo Yannick Carrasco. V brance ční jistota z Realu Thibaut Courtois . Není důvod pochybovat, že zkušený, kvalitní a sebevědomý tým prosviští i aktuální kvalifikací o světový turnaj v Kataru, kde mu cestu zkříží česká parta.

Belgie se drží na úplném vrcholu žebříčku zemí FIFA, aktuálně patří k tomu nejlepšímu, co světový fotbal nabízí. Přesto lze poměrně jednoduše odhalit slabinu. Klíčoví hráči defenzivy ukončili mezinárodní kariéru, případně se dávno přehoupli přes třicítku.

„Hráči stárnou a jsou náchylnější ke zraněním. Eden Hazard, Axel Witsel, to samé Thomas Vermaelen. Vincent Kompany, Marouane Fellaini a Mousa Dembélé ukončili mezinárodní kariéru. Zejména obránci už jsou za zenitem,“ upozorňuje Lagae.  

Jejich výkonnost míří dolů, ubývá rychlost, obratnost. Toho může velmi dobře využít i česká družina plná jezdců ze Slavie. Ti jsou zvyklí na náročný, rychlý a agresivní fotbal, který večer v Edenu může platit.

Nicméně pořád jde o nesporného favorita. „S Francií prohrála Belgie na základě zkušeností. Ale hráči vyspěli a z týmu je cítit, že takové zápasy jsou schopni zvládnout. Lukaku se od roku 2018 ještě zlepšil, to samé De Bruyne, Tielemans. EURO 2021 může klapnout, málo zemí dosahuje naší úrovně. V Kataru ale budou naši obránci ještě starší, ti, co mají nahradit Kompanyho, Vermaelena, ale také Vertonghena a Alderweirelda, mají menší kvalitu,“ jmenuje další oslovený novinář z Belgie Koen Van Uytvange.

Už dnešek naznačí, zda kvalita belgického fotbalu trvá podobně jako kvalita tamního tmavého piva. V případě neúspěchu v Praze ale půjde o šok, který budou pyšní Belgičané dlouho vstřebávat...

Góly

Domácí: 49. Provod

Hosté: 60. R. Lukaku

Sestavy

Domácí: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kúdela, Bořil – Holeš – Provod (90+4. Pekhart), Souček, Barák (78. Pavelka), Jankto (61. Masopust) – Krmenčík (78. Vydra).

Hosté: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne, De Bruyne, Dendoncker, Tielemans – D. Mertens (56. Trossard), R. Lukaku, Chadli (56. Foket).

Náhradníci

Domácí: Mandous, Malínský, Masopust, Matějů, Pavelka, Pekhart, Pešek, Vydra, Zima, Nguyen, Stronati

Hosté: Kaminski, Mignolet, Batshuayi, Benteke, Doku, Foket, Januzaj, Mechele, Praet, Saelemaekers, Trossard, Vanaken

Karty

Domácí: Souček

Hosté: Castagne, Vertonghen

Rozhodčí

Collum – Connor, McGeachie (vš. SCO)

Stadion

Návštěva

bez diváků diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud