30. března 2021 • 20:24

Češi ve Walesu nepoklekli. Boj za respekt podpořili jinak

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikační zápas Wales - Česko začalo v Cardiffu symbolickými gesty. Zatímco velští fotbalisté si klekli na podporu iniciativy Black Lives Matter, Češi zůstali stát. To ale neznamená, že by boj proti nesnášenlivosti ignorovali. 



„Vedení reprezentace bylo před zápasem informováno o tom, že výběr Walesu chce provést gesto pokleknutí na podporu iniciativy Black Lives Matter. Český tým svoji podporu boji proti rasismu i dalším projevům nesnášenlivosti xenofobie i antisemitismu vyjádří poukázáním na nápis EUFA Respect na rukávu dresu, který odkazuje na kampaň, která se těmito tématy zabývá,“ vysvětlil před zápasem tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman. 

Svůj postoj k chování před zápasem vyšel z konzultací mezi vedením reprezentačního týmu a samotnými hráči. 

Hlavním cílem UEFA Respect programu je usilovat o jednotu a respekt k rase, pohlaví, náboženství a schopnostem každého jednotlivce. Program běží od roku 2008 a má podporu napříč členskými asociacemi UEFA. Pokleknutí odkazuje ke kampani, která se z USA rozšířila po úmrtí George Floyda. 

Góly

Domácí: 82. D. James

Hosté:

Sestavy

Domácí: D. Ward – Mepham (57. Moore), J. Lawrence, Rodon – C. Roberts, H. Wilson (76. Jonathan Williams), Ampadu, Morrell, N. Williams – D. James, Bale (C).

Hosté: Vaclík – Coufal (87. Vydra), O. Čelůstka, Kúdela (87. Barák), Bořil – Holeš (53. Krmenčík), Souček – Provod (83. Kadeřábek), Darida (C), Jankto (83. Masopust) – Schick.

Náhradníci

Domácí: Davies, Cabango, Gunter, Hennessey, Johnson, Lawrence, Levitt, Moore, Norrington-Davies, Williams, Sheehan, Smith

Hosté: Krmenčík, Barák, Kadeřábek, Masopust, Pavelka, Pavlenka, Pekhart, Pešek, Stronati, Zima, Vydra, Mandous

Karty

Domácí: C. Roberts, J. Lawrence, C. Roberts

Hosté: Schick (č), Zima, Jankto

Rozhodčí

Hategan – Ghinguleac, Gheorghe (vš. Rum.)

Stadion

Cardiff City Stadium, Cardiff (Wales)

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud