31. března 2021 • 13:06

Bale loktem vyřadil Kúdelu. U Skotů je za hrdinu, zranění není vážné

Autor: vmn, jam
Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zásah loktem do hlavy, krvavý šrám a nucené střídání. Za normálních okolností mrzutý moment pro všechny, jenže tentokrát na zemi skončil Ondřej Kúdela, který to má v posledních týdnech na Ostrovech těžké. Kvalifikační zápas s Walesem (0:1) nedohrál, ale na konci týdne už by měl být znovu připraven naskočit. A zřejmě ho čeká i další cesta přes La Manche.



Původně vůbec neměl do Walesu letět, nakonec národní tým okolo Ondřeje Kúdely zavedl zvýšená bezpečnostní opatření. Ani ta ho ale nemohla ochránit od ostrých kostí Garetha Balea. Hlavní hvězda Velšanů ho pár minut koncem kvalifikačního zápasu v Cardiffu trefila při výskoku loktem do hlavy tak, že stoper Slavie musel s krvavým zraněním střídat.

Šlo o úmysl, nebo ne? To asi ví jen křídlo Realu aktuálně hostující v Tottenhamu samo. Kúdela je ale od nařčení z rasistické urážky protihráče Rangers Glena Kamary kontroverzní postavou. Na Ostrovech, kde je rasismus tak citlivým tématem, že se příliš nehledí na presumpci nevinny, je za vyvrhela. Podle toho také vypadají reakce na sociálních sítích:

Video zákroku, které má na Twitteru už téměř dva miliony přehrání se šíří ze stránky podcastu fanoušků Rangers Heart and Hand a doprovází ho velmi urážlivý popisek. Další fanoušci spojují zákrok s bojem proti rasismu i vzhledem k tričkám, ve kterých Velšané nastoupili. Na jeho zadní straně je citace aktivistky 60. a 70. let 20. století Angely Davisové: „V rasistické společnosti nestačí být ne-rasistou, je třeba být anti-rasistou.“

Velké starosti o českého obránce neměl ani komentátor Sky Sports, který incident okomentoval slovy „Jsem si jistý, že velkou část fotbalové komunity příliš nevyděsí, když ho uvidí dostávat ránu do obličeje.“

Ondřej Kúdela zápas nedohrál, krátce po srážce ho vystřídal Antonín Barák. Podle informací Sportu by ale zranění v obličeji nemělo být vážné a ohrozit jeho další starty. Slavia má už v neděli nastoupit v Brně a příští čtvrtek je na programu první zápas čtvrtfinále Evropské ligy na Emirates s Arsenalem.

O to ale může základní stavební kámen sešívané obrany připravit trest od UEFA, jejíž vyšetřování událostí z Glasgow stále probíhá a Slavii se nelíbí "stupňující tlak", který má skotská strana na vyšetřovatele vyvíjet. 

„Probíhající vyšetřování vedená ze strany UEFA i místní policie dosud nepřinesla žádná zjištění. Náš hráč Ondra Kúdela je však již nyní veřejně ‚odsuzován‘ bez jakéhokoliv důkazu; je obětí předsudků a presumpce viny. Inspektor UEFA dotyčné incidenty stále prošetřuje a do 5. dubna 2021 mu byla prodloužena lhůta k vypracování zprávy. Věříme v proces založený na důkazech a právu, přičemž Ondra i náš klub poskytují veškerou potřebnou součinnost příslušným orgánům. Předložili jsme důkazy, které z našeho pohledu Ondru očišťují z nedůvodného nařčení z rasismu," řekl v oficiálním prolášení českých mistrů Jaroslav Tvrdík. 

Zákrok Garetha Balea na Ondřeje Kúdelu
Zákrok Garetha Balea na Ondřeje Kúdelu

Vstoupit do diskuse
21

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud