Jan Malý
1. září 2021 • 04:30

Pracant i palič Tecl. Ve srovnání zaostává, v čem prospěje reprezentaci?

Autor: Jan Malý, Petr Jániš
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Slavie Stanislav Tecl se v zakončení trápí, což bolí jeho i celou Slavii. Příležitosti si umí vytvořit sám, což patří ke kladným vlastnostem třicetiletého pracanta. Podle statistik ale proměnil v minulé a aktuální ligové sezoně jen jednu z deseti velkých šancí, do kterých se dostal. V produktivitě v národním týmu, kam byl dodatečně povolán, za ligovými konkurenty Adamem Hložkem ze Sparty a Martinem Doležalem z Jablonce zaostává. Společně s nimi je v reprezentaci ještě Matěj Vydra. Přečtěte si v zamčené části článku pohled Jana Podroužka na Teclovu nominaci.



Milionový kluk. Správný parťák do kabiny, který neremcá, když nehraje. Dříč, jenž se pro mužstvo rozdá. O slávistickém forvardu Stanislavu Teclovi neuslyšíte hanlivé slovo, když se budete bavit o jeho přístupu a práci pro tým. Jenže pak je taky smolíček a palič. Má prostě problém dát gól.

Při letním formování kádru kolosu z Edenu se zdálo, že Tecl nebude tolik hrát. Jan Kuchta, Michael Krmenčík, Petar Musa, Ivan Schranz, všichni měli mít lepší pozici než on. Jenže prvním dvěma kanonýrům hapruje zdraví, mladý Chorvat odešel hostovat do Boavisty Porto a univerzál Schranz prodává svou univerzálnost a při personální nouzi hraje tam, kde je potřeba. Tecl se tak objevil v základní sestavě v důležitých pohárových odvetách proti Ferencvárosi Budapešť a Legii Varšava.

Právě v nedávném zápase proti polskému mistrovi selhal ve dvou velkých příležitostech. Bylo to pro Tecla svým způsobem charakteristické. Hodně pracoval, jednu šanci si vybojoval úplně sám, jenže koncovka ho zle mučí.

„Dostat se do šance je jedna věc, pak je samozřejmě potřeba ji proměnit. Čím to je, nevím. Kdybych to věděl, tak bych mu mohl poradit. Je to o rozhodnutí toho hráče, každá situace je trochu jiná. Ale pořád je lepší se do těch šancí dostávat a neproměnit je, než se do nich nedostávat vůbec,“ krčil rameny slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Najít si dobrou palebnou pozici, vytvořit si ji, to Tecl dobře umí. Jenže pak kolabuje. Příklad?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud