2. září 2021 • 04:30

Postupový klíč na MS 2022: Česko blízko baráže, ta je téměř jistá

Autor: šp, jam
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vykročení do kvalifikace o mistrovství světa v Kataru vyšlo národnímu týmu průměrně. Češi vytěžili v jarních konfrontacích v Estonsku, s Belgií a ve Walesu čtyři body. V průběžné tabulce skupiny E figurují na druhém místě za Belgií a míří spíš do baráže než za přímým průnikem na světový šampionát.



Platí, že účast v baráži má výběr trenéra Jaroslava Šilhavého prakticky posichrovanou. Do ní půjde dvanáct mužstev – deset týmů z druhých míst a dva nejlépe postavení vítězové ze skupin Ligy národů, kteří se v kvalifikaci umístí na třetím a horším místě. Češi figurují v tomto žebříčku na sedmé pozici, před nimi jsou vyskládány kolosy z Francie, Belgie, Itálie a Španělska a pak Wales a Rakousko.

Pokud by se jim kvalifikace nepovedla a umístili by se mimo první dvě příčky, potřebovali by, aby se pět ze šesti zmíněných týmů probojovalo v řádné kvalifikaci alespoň do baráže. To je docela reálné, byť bitvy o Katar mají za sebou teprve úvodní cyklus, českému celku ovšem v tomhle ohledu nahrává i fakt, že ve skupině zápolí právě s Belgií a Walesem.

Kvalifikace pokračuje ve třech blocích na podzim – teď v září, následně v říjnu a v listopadu. Baráž se odehraje na konci března příštího roku. Ten, kdo z ní bude chtít projít na šampionát, bude muset vyřadit dva soupeře. Z dvanácti uchazečů postoupí do Kataru tři výběry.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud