Jan Malý
15. listopadu 2021 • 12:24

Šance pro Brabce a Zimu. Česku chybí tři důležití stopeři, kdo může do akce?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pozici stopera není v národním týmu klid ani stabilita, prakticky během každého srazu se o tomto tématu debatuje. Stejně jako nyní. Kalamita, kdy chybí tři důležití střední obránci, předhodila v posledním utkání kvalifikace o mistrovství světa s Estonskem zajímavou šanci před Jakuba Brabce, jenž se těší maximálnímu vytížení v Arisu Soluň, a také před Davida Zimu, který naopak herně strádá v FC Turín. Ozvat se může i Filip Panák ze Sparty.



Patálie národního mužstva ve středu obrany pokračují. Ondřej Kúdela ze Slavie je kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům už jedenáct týdnů mimo hru. Momentálně chybí kvůli zranění i oba členové stoperské dvojice, která velmi solidně zvládla letošní mistrovství Evropy. Ondřej Čelůstka ze Sparty na sraz ani nepřijel, Tomáš Kalas se marně snažil uschopnit, ale včera se od týmu odpojil.

V úterý v závěrečném utkání kvalifikace o mistrovství světa proti Estonsku by měli vedle sebe spolupracovat Jakub Brabec a David Zima, již hráli bok po boku už ve čtvrtečním přípravném duelu proti slabému Kuvajtu (7:0), ale moc práce neměli.

Obavy by neměly být na místě, zejména v případě Brabce. Devětadvacetiletý obránce si užívá plodné období, v řeckém Arisu Soluň, kam v létě na poslední chvíli přestoupil z Plzně, odehrál všechny zápasy, našel pohodu. Z Řecka na něj jdou pochvalné reference.

„Hraje dobře, trenér Apostolos Mantzios je s ním opravdu spokojený,“ hlásí Sportu tamní novinář Vasilis Vlachopoulos, který píše pro web Gazzetta a dění v Arisu podrobně sleduje. „V defenzivě odvádí skvělou práci. Hraje s brazilským stoperem Fabianem a mohu říct, že chemie mezi nimi funguje. Snaží se dávat góly po rohových kopech. Myslím, že může být ještě lepší,“ soudí Vlachopoulos.

Brabec vstřelil během řeckého angažmá zatím jednu branku a Aris díky ní vyhrál v Lamii. V zápase proti AEK Atény naopak zavinil český obránce penaltu. „Ale den poté řekl šéf rozhodčích, že to faul nebyl,“ osvětluje řecký žurnalista.

Brabec může nyní využít absence konkurentů v národním týmu. V tomto kalendářním roce odehrál celé přípravné utkání v Itálii, kde Češi schytali debakl 0:4. Na mistrovství Evropy naskočil jen na pětadvacet minut ve čtvrtfinále proti Dánsku (1:2) a pak se představil až ve čtvrtek proti Kuvajtu. „Musím říct, že na mě v tom utkání udělal dobrý dojem,“ podotýká zkušený trenér Vlastimil Palička.

„Myslím, že společně se Zimou jsou nyní dobrou volbou,“ nepochybuje někdejší kouč Jablonce či Opavy. Zima je v horší situaci, v FC Turín se obtížně cpe do sestavy. Zatím v Serii A nastoupil do tří zápasů, i když absolvoval i městské derby proti Juventusu. Zvyká si, vstřebává nové taktické pokyny. Stavitelé národního mužstva pevně doufají, že se na něj mohou i přes malé vytížení spolehnout. „Na to, jak je mladý, už má ze Slavie dost zkušeností,“ upozorňuje Palička. „Je to náročné, ale v klubu je velká kvalita. Jsem tam nový a v Itálii to tak u defenzivních hráčů bývá, že potřebují získat taktické návyky. Trenér počítá se všemi,“ nepanikaří Zima.

Očekává se, že na lavičce proti Estonsku zůstane reprezentační nováček Filip Panák. Obránce Sparty si prožil šílené zdravotní martyrium, nyní je mu mnohem veseleji. Stabilní a kvalitní výkony v letenském dresu ho vynesly až do reprezentace.

„Samozřejmě jsem si nároďák nedokázal vůbec představit, chtěl jsem jen hrát fotbal. V tu chvíli mi bylo jedno, kde to bude. Jestli ve Spartě, někde na hostování nebo někde úplně jinde. Jsem moc rád, jak to celé dopadlo,“ povídá šestadvacetiletý obránce i s odkazem na dlouhotrvající problémy s kolenem.

Jeho budoucnost v reprezentaci? „Ve Spartě se mi moc líbí. Spolehlivě brání, má skvělou rozehrávku, věří si. Má fotbalové i mentální předpoklady, aby v krátké době stopera za národní tým hrál,“ míní Palička. Kdyby bylo opravdu nejhůř, může se do středu obrany stáhnout záložník Alex Král.

Jakub Brabec, 29 let • Aris Soluň
Bilance v této sezoně:

Za Plzeň: 12 soutěžních zápasů/0 gólů
Za Aris: 9 soutěžních zápasů/1 gól
Bilance v reprezentaci: 23 zápasů/1 gól
Je nejzkušenějším ze stoperů, kteří jsou k dispozici. Je v dobrém rozmaru, v klubu pravidelně hraje a z Řecka na něj jdou dobré reference.
David Zima, 21 let • FC Turín
Bilance v této sezoně

Za Slavii: 7 soutěžních zápasů/0 gólů
Za FC Turín: 3 soutěžní zápasy/0 gólů
Bilance v reprezentaci: 4 zápasy/0 gólů
Je stoperem, na kterém by měla v budoucnu reprezentační obrana stát. Po přestupu do FC Turín se sžívá s novým prostředím, moc nehraje.
Filip Panák, 26 let • Sparta
Bilance v této sezoně

Za Spartu: 17 soutěžních zápasů/1 gól
Bilance v reprezentaci: dosud za ni nenastoupil
Po vážném a vleklém zranění kolena je pro něj reprezentace zadostiučiněním. Dostal se do ní díky spolehlivým a kvalitním výkonům na podzim ve Spartě.
Chybí kvůli zranění
Ondřej Čelůstka, 32 let • Sparta
bilance v reprezentaci: 33 zápasů/3 góly
Tomáš Kalas, 28 let • Bristol
bilance v reprezentaci: 31 zápasů/2 góly
Ondřej Kúdela, 34 let • Slavia
 bilance v reprezentaci: 8 zápasů/0 gólů

iSport podcast: Proč Češi neumí kvalifikace o MS? Malá očekávání i uspokojení po EURO
Video se připravuje ...

Polemika: Sadílek do základu? Je to vysavač v záloze. Co mu ale možná chybí?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud