Radek Špryňar
26. února 2022 • 20:55

Hrát s Rusy? Češi si to moc neumí představit, Nedvěd nechápe čekání

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od slov se přechází ke konkrétním činům. První krok udělalo Polsko. V baráži o mistrovství světa proti Rusku nenastoupí a vyzvalo další federace, aby tento postoj kopírovaly. Švédsko tak během soboty učinilo, český svaz rozhodne až v neděli po jednání výkonného výboru... V tvrdém postupu vůči agresorovi rozpínajícímu se vojenskou silou na Ukrajině pokračuje Filip Neusser. Národní sportovní agentura nebude ruským sportovcům vydávat povolení ke vstupu do Česka. Na neděli si svolal předsedy největších sportovních svazů, aby se domluvili na společném postupu vůči Rusku.



Byl to další ošklivý den. Ruská vojska útočila na Kyjev, další stovky lidí naprosto zbytečně umíraly, fotbalové Polsko odmítlo nastoupit v baráži proti Rusku a na českou reakci se čekalo do pozdních večerních hodin...

„Polsko a Švédsko prohlásily, že nebudou hrát proti Rusku, což je správně. Čekám od svého národu to samé. Nevím, na co čekají,“ nechápal otálení svazu držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, když odpoledne před duelem Juventusu s Empoli odpovídal dotazy reportéra italské DAZN.

Reakce svazu nakonec přišla, ale nebyla rozhodná. O postoji českého fotbalu se v neděli bude jednat na mimořádném zasedání výkonného výboru.

Jak šel den?

Polsko už v dopoledních hodinách vydalo jasné stanovisko, že kvůli eskalaci situace na Ukrajině nenastoupí proti Rusku v baráži. Jde doposud o jedno z nejradikálnějších rozhodnutí ve světě sportu po vypuknutí války.

„Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play off proti týmu Ruska,“ pronesl šéf polského svazu Cezary Kulesza a dodal, že to je jediné správné rozhodnutí. „Jednáme se švédskou a českou federací, abychom předložili FIFA společné stanovisko,“ oznámil.

Takřka nemožné si představit

Švédsko reagovalo okolo čtvrté hodiny odpolední. K výzvě se bez připomínek připojilo. „Švédská reprezentace nebude hrát případný barážový zápas proti Rusku, bez ohledu na to, kde se bude hrát,“ vzkázal a vyzval FIFA, aby březnové barážové zápasy, ve kterých mají nastoupit Rusové, zrušila. „Rusko se nemůže zapojit, dokud bude toto šílenství pokračovat,“ jasně řekl předseda svazu Karl-Erik Nilsson.

Jak reagovalo Česko? Dlouho nijak. Od polské výzvy plynuly hodiny a hodiny, Fotbalová asociace ČR (FAČR) mlčela. Na názor šéfa Petra Fouska, byť byl redakcí Sportu požádán o reakci krátce po vydání oficiálního stanoviska Poláků, se čekalo marně.

Až po dvacáté hodině vydal FAČR svoji reakci. Výsledek zní: rozhodne výkonný výbor. „Za daných okolností si sehrání takového zápasu je téměř nemožné představit a je velmi pravděpodobné, že budeme následovat polský a švédský scénář, ale nelze obejít procedurální kroky,“ vyjádřil se předseda Petr Fousek.

Je pravděpodobné, že fotbalová vláda zasedne už v neděli.

Ve velmi razantním postoji pokračuje Filip Neusser. Během soboty hovořil s polským ministrem sportu Kamilem Bortniczukem, společně diskutovali především nad rozhodnutím Polska a Švédska nenastoupit v baráži proti Rusku. „Vyjádřil přesvědčení, že FAČR bude mít stejný postoj. Máme na věc úplně stejný názor,“ pronesl.

Neusser: Jen bez Rusů!

Předseda Národní sportovní agentury už v pátek vystoupil s požadavkem vyloučit ruské sportovce z evropských a světových šampionátů. V sobotu ještě přitvrdil. „V součinnosti s kroky české vlády jsem dnes rozhodl o okamžitém zastavení vydávání povolení ke vstupu do ČR pro sportovce Ruské federace,“ napsal na Twitter s tím, že je potřeba přecházet od řečí k činům.

Na neděli den pak svolal mimořádné setkání předsedů velkých svazů k domluvě jednotného postupu českého sportu vůči utkáním s reprezentací Ruska. Je vysoce pravděpodobné, že vyzve svazy, aby jejich sportovci nestartovali v žádných soutěžích a zápasech s ruskou účastí.

Český sport by v této věci rád postupoval v souladu s vládou a Evropskou unií. „To se týká zejména mezinárodních utkání s reprezentacemi Ruska - není možné, aby jeden sportovní svaz odmítal kvůli invazi absolvovat zápasy s ruskou reprezentací a další sportovní svaz s nimi bez problémů hrál,“ pravil předseda Neusser.

Pokud bude výzva svazy akceptována, bude to mít dopady na České hokejové hry, které se uskuteční na přelomu dubna a května v Praze. Rusko je tradičním účastníkem turnaje, tentokrát by se však nemohlo zúčastnit. Hokejový svaz téměř jistě nepošle sborné pozvánku. Prezident Tomáš Král chce všechny zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům zrušit. V pondělí se tím bude mimořádně zabývat výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

K situaci na Ukrajině se dnes po vítězství ve sjezdu v Crans Montaně vyjádřila Ester Ledecká. „Moc bych si přála, aby boje probíhaly jen na sportovištích a na sjezdovkách. Tohle je úplně šílený, co se děje. Nicméně doufám, že lidi, kteří to ovlivnit dokážou, to udělají a bude... Jsem pro mír," řekla trojnásobná olympijská vítězka.

Také ve světě přibylo dalších reakcí a konkrétních kroků. Proti účasti ruských sportovců se postavila Norská lyžařská federace, která bude v příštích týdnech hostit řadu světových pohárů. Biatlonová unie IBU či lyžařská federace FIS už rozhodly, že sportovci Ruska i spojeneckého Běloruska musejí ve zbývajících závodech SP startovat jako neutrální sportovci. Už v pátek Rusko kvůli válce na Ukrajině přišlo o pořadatelství řady mezinárodních sportovních akcí. Třeba o Velkou cenu formule 1 v Soči.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud