5. června 2022 • 21:26

Wales - Ukrajina 1:0. Draci letí do Kataru. Gólman deptal soupeře, má rekord

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední volné místo z Evropy na MS ve fotbale 2022 pro sebe urval Wales! Ukrajinci moc moc chtěli těžce zkoušeným spoluobčanům přinést rozptýlení v podobě účasti v Kataru, jejich hrdinný boj ale narážel na fantastického brankáře Wayna Hennesseyho. O historicky druhém postupu Velšanů na MS (poprvé od roku 1958) rozhodl v první půli nešťastnou tečí střely Garetha Balea Andrij Jarmolenko.



Třímilionová část Spojeného království se ponořila do naprosté euforie! Poprvé od roku 1958, kdy se mistrovství světa konalo ve Švédsku, se Wales dostal na světový šampionát. O historickém úspěchu „draků“ rozhodli kapitáni obou týmů, když ránu domácího Garetha Balea uklidil v 34. minutě do vlastní sítě Andrij Jarmolenko.

„Makali jsme na to celý život a nyní jsme to dokázali. Pro nás, pro fanoušky, pro celou zemi. Pořádně to oslavíme!“ radoval se Bale.

Hlavní zásluhu na historickém postupu měl gólman Wayne Hennessey, jenž ukrajinské střelce deptal po celý zápas.

Ukrajinci sice domácí jasně přestříleli jak celkově (24:9), tak i v pokusech na bránu (9:2). Gólman Burnley byl však bezchybný a vytvořil rekord této evropské kvalifikace na mistrovství světa, když předvedl nejvyšší počet zákroků s udrženou nulou.

„Rozhodně to byl můj nejlepší zápas v národním dresu,“ culil se 198 centimetrů vysoký brankář.

Jediný, kdo jej dokázal překonat, byl Oleksandr Zinčenko, jenž ve druhé minutě rychle rozehrál volný přímý kop z velké dálky. Rozhodčí Mateu Lahoz ho ovšem nechal opakovat, protože před rozehráním nepískl.

„Hráčem utkání byl rozhodně jejich brankář. My na hřišti nechali vše, ale bohužel to nestačilo. Hrozně mě to mrzí za celou Ukrajinu, Walesu však přeji hodně štěstí. My musíme dál bojovat a opět žít v míru. To je mnohem důležitější,“ projevil Oleksandr Zinčenko i ve velice silných emocích sportovního ducha.

Poslední dva účastníci mistrovství světa vzejdou ze soubojů Spojené arabské emiráty/Austrálie–Peru a Kostarika–Nový Zéland. Celé složení bude známo 14. června.  

Zklamaný Roman Jaremčuk po prohře s Walesem
Zklamaný Roman Jaremčuk po prohře s Walesem

Góly

Domácí: 34. Jarmolenko (vl.)

Hosté:

Sestavy

Domácí: Hennessey – C. Roberts, B. Davies, Rodon, N. Williams (90+3. Norrington-Davies) – Ampadu, Ramsey, Allen, James (71. Johnson) – Moore, Bale (C) (83. Wilson).

Hosté: Buščan – Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko (70. Sydorčuk) – Jarmolenko (C), Malinovskyj (70. Šaparenko), Zinčenko, Cygankov (77. Mudryk) – Jaremčuk (77. Dovbyk).

Náhradníci

Domácí: Ward, Davies, Gunter, Mepham, Wilson, Johnson, Morrell, Norrington-Davies, Williams, Harris, Thomas, Matondo

Hosté: Pjatov, Riznyk, Sobol, Bondar, Syrota, Sydorčuk, Šaparenko, Dovbyk, Mudryk, Pichaljonok, Kačaraba, Zubkov

Karty

Domácí: Allen

Hosté: Mykolenko, Mudryk

Rozhodčí

Antonio Mateu Lopez – Pau Cebrián Devis, Roberto del Palomar (vš. Španělsko)

Stadion

Cardiff City Stadium, Cardiff

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud