Pavel Hartman
18. listopadu 2022 • 15:40

Katarská revoluce: Kritika, luxusní základny i kompenzace od FIFA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v dějinách před Vánoci, poprvé v arabských končinách, poprvé v miniaturní zemi, poprvé na klimatizovaných hřištích, poprvé bez dlouhých přeletů, poprvé s přestávkou v top evropských ligách, poprvé s neunavenými hvězdami. Fotbalové mistrovství světa v Kataru, které začne v neděli, bude v mnoha ohledech přelomové. Ponořme se do víru neprobádaných premiér.



Katar. Co vám tahle monarchie u Perského zálivu evokuje? Nejspíš ropu, pouště, vedro, pláže a průsvitné moře. Ale fotbal? Ani náhodou.

Přesto na tomhle poloostrově záhy vypukne bitva o titul fotbalových králů planety.

„Toto mistrovství světa se odehrává ve špatnou chvíli ze špatných důvodů. A můj problém je, že jak každý ví, že to není správné, nikdo o tom nemluví dostatečně často, aby se to změnilo,“ lamentoval Jürgen Klopp, trenér Liverpoolu, kudy chodil.

Marně.

Dějiště ani termín šampionátu už nikdo nezmění. A tak se blíž podívejme na převratné novinky, které exotická předvánoční fotbalová seance přinese.

Poprvé v tak malém státě

Kdo zatím držel primát nejmenšího pořadatele největšího svátku fotbalu? Švýcarsko s rozlohou 41 285 kilometrů čtverečních a s téměř devíti miliony obyvatel. Mistrovství hostilo v roce 1954.

Katar patří k ještě větším drobečkům: rozprostírá se na 11 437 čtverečných kilometrech (158. místo na světě) a žijí v něm necelé tři miliony lidí. Jenže v přepočtu hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele na něj nemá nikdo, a tak si nejbohatší stát na světě může dopřát fotbalové Vánoce. Peníze totiž hrají ústřední roli.

Americké ministerstvo spravedlnosti upozornilo na zaslání úplatků čelním funkcionářům FIFA za to, že dají hlas Kataru. Suma se měla vyšplhat přes hranici 1,5 milionu dolarů (zhruba 38 milionů korun). Posléze zveřejnilo i detaily pochybného obchodu. Odezva? Jack Warner, viceprezident FIFA, ztratil džob a spolu s ním i pár afrických funkcionářů. S katarským pořadatelstvím to však nehnulo.

„Nebudu říkat, že si to Katařané koupili, tlačili spíš politicky,“ přiznal s odstupem Sepp Blatter, bývalý prezident světové fotbalové asociace, v rozhovoru pro švýcarskou televizi RTS. „Každý děláme v životě chyby.“

Fajn vysvětlení…

Sportwashing, využívání sportu a významných sportovních akcí k vylepšování vlastního renomé, byl odšpuntován. Bezedný emirát vyčlenil na vybudování infrastruktury pro MS 1,5 bilionu korun! Jen výstavbu nových silnic spolklo za rok 690 miliard korun. Městečko Lusail City, asi 15 kilometrů od Dauhá, jehož chloubou je stadion pro finále mistrovství světa, v době přidělení pořadatelství vůbec neexistovalo. Dnes už se těší na velký křest.

Futuristické arény, hotely a další zázemí pro hráče i fanoušky nakonec přišly Katar na téměř pět bilionů korun! Aby ne, když koupelny pětihvězdičkových hotelů tu bývají obloženy kachličkami z pravého zlata.

Pro srovnání: náklady Jižní Afriky na z pohledu Evropanů exotické MS 2010 atakovaly hranici 100 miliard korun.

Ale pozor! Nebýt objevu obrovských zásob ropy v roce 1939, zlaté kliky ani fotbalový šampionát by v Kataru nebyly. Předtím náležel do společnosti velmi chudých destinací.

Nyní se může chlubit, že na jeho území přijedou Messi, Neymar nebo Mbappé bojovat o žezlo fotbalových králů světa. Že je to vykoupeno pomníčky imigrantů, zemřelých kvůli špatným pracovním podmínkám a nízké mzdě při budování zázemí pro šampionát?

Nad tím se málokdo pohoršuje. Svět totiž zcyničtěl.

Jim Murphy, stínový ministr pro mezinárodní rozvoj Spojeného království, sice napsal v listu The Guardian: „Lidé nemusí umírat, aby nám přinesli toto nebo jiné mistrovství světa nebo sportovní událost. Ani jeden dělník nezemřel při stavbě infrastruktury pro olympijské hry v Londýně 2012.“

Jenže Premier League, mocný nástroj pro nastavování morálních mantinelů v

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud