22. listopadu 2022 • 19:00

SESTŘIH: Mexiko - Polsko 0:0. Lewandowski odmítl výhru, Ochoa mu chytil penaltu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Mexika a Polska se v prvním utkání ve skupině C na mistrovství světa v Kataru na Stadionu 974 v Dauhá nedokázali prosadit a jejich vzájemný duel skončil 0:0. Jedinečnou šanci rozhodnout přitom zahodil kanonýr Barcelony Robert Lewandowski. V 58. minutě totiž neproměnil penaltu, kterou sám vybojoval. Obě reprezentace jsou tak s bodem ve skupině za Saúdskou Arábií, která dnes nečekaně porazila poslední Argentinu.



Jde o druhý bezbrankový výsledek na katarském turnaji, stejně dopadl i odpolední zápas mezi Dánskem a Tuniskem ve skupině D.

Poláci se v sobotním druhém kole „céčka“ utkají v Dauhá na stadionu Education City se Saúdskou Arábií, která v dopoledním duelu senzačně porazila 2:1 favorizovanou Argentinu. Jihoamerické mužstvo ve stejný den v Lusailu vyzve Mexiko.

Dnešní utkání se jako první na mistrovství světa odehrálo na stadionu, jehož součástí je 974 recyklovatelných přepravních kontejnerů. Arena bude po skončení turnaje rozebrána.

Do první větší šance se ve 12. minutě dostal Mexičan Moreno, který z těžké pozice hlavičkoval nad břevno. Polskou branku hlavou minul i Vega. Po průniku Gallarda zase odvraceli nebezpečí gólman Szczesny ve spolupráci s obranou.

Poláci často hledali čtyřiatřicetiletého útočníka Lewandowského, kterého si však mexická defenziva dobře hlídala. Brankář Ochoa tak byl celý první poločas prakticky bez práce.

Mexičané byli aktivnější i v úvodu druhého dějství. Lozanovu ránu si však pohlídal Szczesny. Poté však rozhodčí Beath po kontrole na videu nařídil pro Polsko penaltu po diskutabilním souboji Morena s Lewandowským.

Kanonýr Barcelony ale v největší šanci zápasu selhal a nepřekonal Ochou, jenž Lewandowského nepovedenou střelu vyrazil. Historicky nejlepší střelec polské reprezentace se 76 góly neskóroval ani ve svém čtvrtém utkání na MS.

Soupeře českého týmu v nadcházející kvalifikaci o Euro 2024 poté podržel Szczesny výborným zákrokem proti Martínově hlavičce. Další velkou příležitost už 39.369 diváků na stadionu nevidělo.

Mexiko tak posedmé za sebou neprohrálo zahajovací utkání na mistrovství světa, Polsko v něm naopak posedmé v řadě nezvítězilo. Mexičané neprohráli s Poláky v posledních sedmi duelech.

Sestavy

Domácí: Ochoa (C) – J. Sánchez, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera (71. Car. Rodríguez), E. Álvarez, Chávez – Lozano, Martín (71. Jiménez), Vega (84. Antuna).

Hosté: Szczęsny – Bereszyński, Glik, Kiwior, Cash – Krychowiak – Kamiński, S. Szymański (72. Frankowski), Zieliński (87. Milik), Zalewski (46. Bielik) – Lewandowski (C).

Náhradníci

Domácí: Talavera, Cota, Álvarez, Arteaga, Araujo, Vásquez, Gutiérrez, Guardado, Pineda, Rodríguez, Romo, Jiménez, Funes Mori, Alvarado, Antuna

Hosté: Grabara, Skorupski, Gumny, Bednarek, Jędrzejczyk, Wieteska, Bielik, Frankowski, Grosicki, Skóraś, Szymański, Żurkowski, Milik, Piątek, Świderski

Karty

Domácí: J. Sánchez, Moreno

Hosté: Frankowski

Rozhodčí

Beath – Schetinin, Beecham (AUS)

Stadion

Stadium 974 (Dauhá)

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud