Pavel Hartman
27. listopadu 2022 • 13:30

Hra bez Neymara? Žádné drama, týmová práce může být ještě lepší

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co bude s Brazílií bez Neymara? Její hra se nezboří. Mezeru po něm zacelí hvězdy z Premier League či La Ligy. A týmová spolupráce může být ještě kvalitnější.



Nejprve si zrekapitulujme, jakou stopu Neymar zanechal za 79 minut pobytu na trávníku v utkání se Srbskem. Před klíčovým prvním gólem na sebe vytáhl tři protihráče a nabil Viníciusovi na střelu, kterou Richarlison dorazil do prázdné brány. Z ofenzivní letky Kanárků obstaral nejvíce (12) driblinků (7 úspěšných) a přihrávek (39, z toho 33 úspěšných).

Také však měl oproti Viníciusovi, Richarlisonovi a Raphinhovi nejnižší šanci na gól dle metriky xG. Dosáhl jen na hodnotu 0,14, zatímco Vinícius na 0,36, Raphinha na 0,52 a autor dvou branek Richarlison na 1,13.

Neymar tedy neznamenal pro Srby největší gólové nebezpečí. Korespondovaly s tím i pouhé tři doteky s míčem ve vápně Srbů, o polovinu méně než Vinícius a Rapinha. Richarlison měl na kontě tři, dva však proměnil ve změnu skóre.

Kotal o Neymarovi: On za Brazílii dýchá, vrací se a pochopil svou roli. Ne jako v PSG
Video se připravuje ...

Tím nikdo netvrdí, že by Neymar nebyl pro brazilskou ofenzivu důležitou postavou. Štempl na to dává nejen jeho 75 zásahů do černého v národním dresu ve 122 utkáních (Pelé uzavřel reprezentační kariéru se 77 góly), ale i asistencemi (55 v národním mužstvu). Na šampionát do Kataru přijel vyzbrojen úctyhodnou bilancí z podzimní francouzské ligy 11 branek, 9 asistencí.

Ale také platí, že na loňském turnaji Copa America nasbíral v klíčovém finiši turnaje od čtvrtfinále až po finále jen jednu asistenci (v semifinále s Peru) a nevstřelil žádný gól. Ve finále musel skousnout porážku 0:1 od Messiho Argentiny. Ostatně ani na světový trůn zatím Brazílii nepomohl.

Jakou roli mu svěřuje kouč Tite? V útočné fázi mu de facto ponechává volnou ruku. Kdežto jeho parťáci mají přesně vymezené teritorium. Vinícius a Raphinha se u postranních čar starají o co nejširší hřiště, Richarlison je chlapíkem starajícím se hlavně o střed útoku.

Neymar nejčastěji v reprezentaci operuje v pásu mezi soupeřovou obranou a zálohou. V zápase se Srbskem se mu dařilo vytahovat protivníkovy střední obránce výše, čímž za jejich zády vznikalo zajímavé okno. Jeden příklad si můžete prohlédnout na snímku.

Neymar v zápase se Srbskem vytahoval protivníkovy střední obránce výše, čímž za jejich zády vznikaly zajímavé prostoryFoto Repro

O co nejspíš Brazílie bez hvězdné desítky přijde, bude část standardních situací. Neymar vždy patří k nejfaulovanějším mužům na trávníku. Statistici spočetli, že v první sezoně po přestupu do Paris SG byl ve francouzské lize a v Lize mistrů faulován každých devatenáct minut. I proto, že mnohdy zákroky soků přibarvuje simulací. Srbové ho nedovoleně zastavili 9x (necelých 9 minut na faul).

Obranná činnost může být bez Neymara lepší, neboť útočnému bohovi se nikdy moc nechtělo bránit. Trenér Tite ho přiměl k zapojení do presinku, ovšem v téhle disciplíně k top špičce útočník PSG určitě nenáleží. Takže jeho absence nemusí mít podobu polibku smrti. Zvláště když si připomeneme adepty na uvolněné místo.

Gabriel Jesus, útočný pracant i umělec Arsenalu, vedoucího celku Premier League, nejlepší ligy na světě. Gabriel Martinelli, pětigólový střelec téhož Arsenalu. Rodrygo, člen základní sestavy Realu Madrid s podzimním účtem 4 góly, 4 asistence ve španělské lize a bilancí 3+1 v Champions League. Antony, drahá posila Manchesteru United.

A nezapomínejme, že v současném fotbale nerozhodují o úspěchu individuality, nýbrž týmová spolupráce. Proto PSG zatím čeká na celkové prvenství v Lize mistrů, byť v útoku sdružuje Neymara, Mbappého a Messiho.

Brazílie Vše o klubu ZDE

Jak uspět na MS? Hřebíkovi favorité jsou Brazílie a Evropané. Repre se blíží klubům
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud