30. listopadu 2022 • 18:55

Dvě minuty senzace i mejdan na jihu: exslávista pálil mimo, favorit ze hry

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postupující favorit z Francie nechal odpočívat své hvězdy a na šampionátu v Kataru mohl přispět k senzaci v zamotané skupině D. Tunisko sice zdolalo obhájce titulu 1:0, ale radovalo se přibližně dvě minuty. Proti Dánsku totiž skórovala i Austrálie a tříbodovým ziskem prošla do osmifinále ona. Vypukl mejdan na jižní polokouli, zatímco kandidát na postup ze severu Evropy opouští Katar rozladěný.



Před závěrečným kolem skupiny D mohly postoupit všechny celky. Francie měla jistotu, tím pádem si dovolila luxus. Kromě Auréliena Tchouaméniho (Real Madrid) a Raphaela Varaneho (Manchester United) zbylí členové obvyklého základu odpočívali na lavičce.

Tunisko využilo situace a proti poslepované jedenáctce Francie šlo v 58. minut do vedení, branka Wahbiho Khazriho dokonce africký celek posouvala do osmifinále. Jenže dvě minuty poté v souběžně hraném zápasu Austrálie proti Dánsku otevřel skóre Mathew Leckie. Jediná branka a výhra 1:0 nakonec znamenala postup Australanů.

„Dánové nebyli v pohodě. Neporadili si s rolí favorita a hraním do plné obrany. Vázla jim kombinace, nedokázali se proti dobře bránící Austrálii prosadit. Té stačil jeden podařený brejk, aby postoupila ze skupiny,“ poznamenal ve studiu České televize asistent trenéra české reprezentace Jiří Chytrý. „Vzpomínám si na náš zápas na EURO ve čtvrtfinále (Dánsko vyhrálo 2:1). To z jejich strany bylo úplně v jiné rychlosti a intenzitě,“ doplnil ve studiu manažer národního týmu Tomáš Pešír.

Druhý poločas odehrál za Dánsko Alexander Bah. Krajní obránce před sezonou přestoupil ze Slavie do Benfiky, kde na podzim nastupoval i v Lize mistrů. Severskou hru oživil, v 88. minutě ale mířil v nadějné situaci hodně mimo. Dánsko v Kataru končí s jediným bodem a jedinou vstřelenou brankou na posledním místě skupiny.

Naopak Austrálie poprvé od šampionátu v Německu v roce 2006 prošla na mistrovství světa do osmifinále. Tehdy podlehla Itálii po brance z penalty v nastavení od Franceska Tottiho. Na jižní polokouli po výhře nad Dánskem vypukly oslavy, mužstvu stačily na šest bodů v Kataru pouhé tři vstřelené branky.

„V takových chvílích moc nemyslíte, ani na to není čas. Všechno se událo velmi rychle. Jak míč letěl do sítě, z branky jsem měl ohromnou radost,“ prohlásil po utkání šťastný střelec Austrálie Mathew Leckie.

Hvězdy Francie si v posledním kole skupiny odpočinuly, ale sledovaly nepříjemnou prohru od Tuniska. Klíčoví hráči (Mbappé, Rabiot, Griezmann, Dembélé) postupně šli do zápasu, ale nepodařilo se jim ani srovnat. Griezmannův gól v nastavení neplatil pro ofsajd. Situace se dlouho po závěrečném hvizdu přezkoumávala u videa. Branku sudí ani tak neuznali. Přes nečekanou ztrátu uhájil jeden z favoritů první místo ve skupině.

SESTŘIH: Tunisko - Francie 1:0. Přes historickou výhru Afričané nepostoupili
Video se připravuje ...

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 0 1 6:3 6
2. Austrálie 3 2 0 1 3:4 6
3. Tunisko 3 1 1 1 1:1 4
4. Dánsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud