Michal Kvasnica
4. prosince 2022 • 14:10

Bojkot se nekoná: Naopak, Katar hlásí několik rekordů. Táhne Argentina

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ | Přitáhne mistrovství světa v Kataru diváky? Nebo ho lidé kvůli mrtvým dělníkům, koupenému pořadatelství či zimnímu termínu budou bojkotovat? Už nyní je jasné, že jak pro tribuny, tak televizní obrazovky platí to první. „Šampionát v Perském zálivu je stejně populární jako kdykoli předtím, v mnoha ohledech dokonce ještě víc,“ sdělili zástupci FIFA médiím v tiskovém středisku. V některých zemích padly rekordy ve sledovanosti na televizních obrazovkách.



Začalo to úvodním ceremoniálem s Morganem Freemanem a zápasem domácího Kataru s Ekvádorem (0:2), který v jihoamerické zemi sledovaly skoro čtyři miliony lidí, tedy každý pátý obyvatel Ekvádoru.

Ve švech, přitom příjemně a nenásilně, praská i FIFA Fan Festival v centru Dauhá u malebné promenády Corniche. To je to jediné místo pod hlavičkou MS, kde koupíte pivo.

Plac, který najednou pojme až 40 tisíc návštěvníků a průměrně jich každý den dohromady přivítá 70, dosáhl prozatímního vrcholu při premiéře Brazilců na turnaji. Na stadionu Lusail sledovalo tehdy ještě zdravého Neymara proti Srbům 88 tisíc fanoušků.

„A v oficiální fanzóně jsme za celý den napočítali ještě o 10 tisíc fanoušků více, tedy 98 tisíc,“ pyšnila se informací skupina zástupců FIFA a katarských pořadatelů při prezentaci žurnalistům v hlavním mediálním centru, když přišla sumírovat úvod statistiky prostřednictvím čísel.

Miliontým návštěvníkem festivalu se stal Haytham Mokhtar, Egypťan žijící v Kataru. Díky jubileu získal míč podepsaný Brazilcem Cafúem a Nizozemcem Ronaldem De Boerem a také dvě vstupenky na finálový zápas, který se odehraje 18. prosince na megalomanském Lusailu.

„Neuvěřitelné,“ rozplýval se šťastlivec. „Fandím sice Brazílii, ale ve finále bych si přál Argentinu a Portugalsko. Důvod je jasný: aby dvě legendy, Messi a Ronaldo, hrály proti sobě,“ řekl na pódiu a několikatisícový dav začal pištět.

Mimochodem, jen za speciální kabely nejmodernějších technologií do press center, aby vše bezproblémově klapalo, investoval Katar půl miliardy dolarů, v přepočtu přes 11 miliard korun. Na stadionech nicméně Wi-Fi připojení zdaleka stoprocentní není...

Rekord v americké televizi

Ale zpět k číslům. V Japonsku přilákal zápas s Kostarikou (0:1) u televizních obrazovek přes 36 milionů sledujících, šlo o největší sledovanost v zemi pro rok 2022. Nárůst diváků oproti předchozímu šampionátu tam je nyní o 74 procent. Podobný progres hlásí i Jižní Korea, další asijské překvapení těšící se na osmifinále.

Utkání Anglie s USA se stalo historicky nejsledovanějším mužským fotbalovým zápasem v americké televizi vůbec. A třeba mač Uruguay-Jižní Korea zažil na Education City Stadium hluk o 131 decibelech, což je srovnatelné s rockovým koncertem.

Minulé mistrovství v Rusku překonává sledovaností i Mexiko, Kanada, USA či Argentina. V Messiho království kouká na fotbal 81 procent televizního publika.

A co se týče přímo účasti na stadionu? Kapacity bývají naplněné z 96 procent, celkem to dělá kolem dvou a půl milionu diváků, což je zhruba o 300 tisíc víc než za stejnou dobu v Rusku. Rekordem je zatím 88966 návštěvníků na duelu Argentina-Mexiko (2:0). Takové číslo na MS nepadlo 18 let.

Žádný bojkot MS se opravdu nekoná.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud