Jiří Fejgl
4. prosince 2022 • 12:49

Slavní trenéři Wenger s Klinsmannem o MS: Překvapení? Jde taky o politiku

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ | Skončili Němci, Belgičané, dál neproklouzly ani Uruguay, Srbsko či Dánsko. Mundial v Kataru je plný překvapení. „Toto mistrovství je o adaptaci,“ řekl Jürgen Klinsmann, bývalý hráč i kouč Německa, který pracuje pro světovou federaci FIFA.



Zkoumají budoucnost fotbalu, dopad mistrovství na jeho vývoj. Slavní trenéři Arsène Wenger s Jürgenem Klinsmannem jsou ponořeni do statistik, trendů, analýz. V neděli po obědě se uvolili poslat své poselství do světa.

„Omlouváme se, na novináře je to celkem brzo,“ usmíval se Wenger, elegán, jenž svět ohromil během angažmá v Arsenalu. Anglii pomohl změnit, proto je dnes jakýmsi budovatelem světového fotbalu. Klinsmann získal podobné renomé jako šéf národního mužstva Německa.

Jejich dojmy z mistrovství se dají shrnout do věty, již pronesli oba. „Je jiné,“ shodli se.

Asi i z toho vychází šokující konce favoritů i černých koní po základních skupinách. „Zásadní je mentální vliv. Třeba i politická situace. O Kataru se hodně mluvilo,“ vykládal Wenger. „Pro šampionát musíte mít flow,“ dodal Klinsmann. Tedy mysl nastavenou pro maximální výkon.

„Je nutné se myšlenkově i fyzicky adaptovat. Záleží na tom, jak jste nachystaní. Je zimní čas, hraje se na středním východě. Musíte se připravit v jednom týdnu. I pro trenéry je to výzva. Najednou mají šestadvacet hráčů. Kdyby jich měli patnáct a hráli, tak by byli všichni šťastní,“ vykládal Němec.

Němci nemají nikoho mezinárodní kvality

Nakonec on sám sledoval krajany při epochálním neúspěchu. Konec ve skupině, potažmo druhý v řadě je pro velkou zemi propadák. Vysvětlení však nabízejí čísla. Němci měli ve skupině nejvíce šancí ze všech, vytvořili si jich šedesát sedm (Francie s Brazílií padesát dva), jenže dali jen šest branek, z toho čtyři Kostarice. Proměnili pouze každou čtvrtou střelu na bránu. „To je málo. Abyste mohli myslet na titul, potřebujete skórovat z každé druhé,“ objasnil Wenger.

Důvod je zřejmý, Němcům schází produktivní útočník. „Od Miroslava Kloseho jsme ho neměli,“ přikývl Klinsmann. „Nemají nikoho mezinárodní kvality,“ dodal Wenger.

Podobně dopadla také Belgie, původně jeden z favoritů. Wenger ji porovnal s Anglií. „U ní vidíte zlepšení, inspiruje. Byla v semifinále mistrovství 2018, ve finále Eura. Nyní má velkou šanci, i když play off je jiný turnaj,“ řekl Wenger.

V Rusku před čtyřmi lety Angličané padli v boji o třetí místo právě s Belgičany, nyní jsou jinde. „Belgie se neposunula,“ rozsekl Francouz.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud