Jiří Fejgl
8. prosince 2022 • 13:19

Trávníky v Kataru trpí, výměna je blesková. Nachystáno je 42 hektarů

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Je to vidět na první pohled. Hřiště na mistrovství světa v Kataru dostávají zabrat. Není divu, stadionů je méně, než bývá obvyklé. Je možné, že se před dalšími zápasy budou plochy měnit.



Lautaro Martínez, šikula z argentinského útoku zazdil už druhou šanci, již mu nachystal velký šéf Lionel Messi. Ve druhé půli osmifinálového duelu s Austrálií byl i to jeden z důvodů, proč favorit nakonec tak tak udržel vedení i postup.

Forvard Interu Milán pokaždé kopl do země, směrem k lavičce ukázal, že mu míč nečekaně poskočil, a tak neměl ideální podmínky pro zakončení. Duel se hrál na Ahmad Bin Ali stadionu, bylo to poslední utkání v barvy měnící aréně.

Potíž se však objevuje i na dalších plochách. Do konce mistrovství zbývá v programu osm střetnutí, jež se rozprostřou na pět stadionů.

„Je jasné, že trávníky trpí, nemohou mezi zápasy zregenerovat delší dobu,“ říká Pavel Hladík, český architekt, který se podílel na stavbě stadionu Al Janoub a především na ikonickém stánku 974 složeném z lodních kontejnerů. „Mluvil jsem s konzultantem pro plochy, který měl na starosti dozor nad nimi. Hlavní problém prý není samotný zápas, ale rozcvičení, ceremonie s vlajkami, ohňostroje,“ vysvětluje.

Dojde v Kataru na výměnu trávníků? Nová hřiště jsou připravená
Dojde v Kataru na výměnu trávníků? Nová hřiště jsou připravená

K tomu je to samotný program. Všech pět arén už uvítalo sedm soubojů. Šest v základní skupinách, jeden v osmifinále. To vše se stihlo za patnáct dnů, většinou se na hřištích hrálo každé dva dny. Důvod je pochopitelný. FIFA vyžaduje pro turnaj s dvaatřiceti účastníky osm až dvanáct stánků. Katar - i kvůli své rozloze - zvolil nejnižší počet, program se tudíž velmi výrazně nahustil.

Například na téměř devadesátitisícovém Lusail Stadium, jenž připomíná velké umyvadlo či vanu, se nakonec uskuteční deset střetů. První se tady přitom konal 22. listopadu, poslední 18. prosince, kdy se bude bojovat o pohár pro šampiony.

Řešení tu je. Katarští pořadatelé jsou připraveni plochy nahradit novými. „Rozhoduje o tom FIFA. Vizuálně je to trochu jiné, než při hraní. Každopádně zadání při stavbách bylo takové, aby se neměnilo,“ prozradí Hladík.

Možnost tu však je. V areálu SC Nurseries, který je nějakých čtyřicet kilometrů severně v poušti od Dauhá, jsou připraveny koberce pro Messiho a spol. Je jich celkem 42 hektarů, což v pohodě obsáhne čtyřicet hřišť. „Výměna by trvala devět hodin,“ objasňuje architekt.

Zase tak jednoduché to však není. Organizátoři mají obavy, zda by se plocha netrhala, potřebovala by minimálně dva týdny zakořenit. Uvidí se, zda k radikálním kroku nakonec dojde.

Vytíženost stadionů

Na pěti stadionech se odehraje zbytek fotbalového mistrovství světa, v programu je ještě osm utkání. Co už se v arénách, které čekají na čtvrtfinále, semifinále, duel a třetí místo a finále, konalo?
stadion co ho ještě čeká osmifinále skupiny
Lusail čtvrtfinále, semifinále, finále 1 6
Al Bayt čtvrtfinále, semifinále 1 6
Khalifa o třetí místo 1 6
Education City čtvrtfinále 1 6
Al Thumama čtvrtfinále 1 6

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud