10. prosince 2022 • 09:33

Pochválil gól, pak novinář (†48) na MS zemřel. Bratr mluví o vraždě

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hřišti při utkání Nizozemska s Argentinou vrcholilo drama na hřišti, mnohem vážnější situace se odehrávala v tu chvíli v hledišti. Na konci prodloužení tam zkolaboval uznávaný americký sportovní novinář Grant Wahl a krátce poté zemřel. V zámoří jeho smrt vzbudila velký ohlas, smutek vyjádřil také hvězdný basketbalista LeBron James.



Blížilo se prodloužení atraktivního zápasu, Nizozemsko zrovna srovnalo na 2:2 po mistrném signálu. Wahl to ještě ocenil na Twitteru. „Neuvěřitelný gólový kousek od Nizozemska,“ napsal na novinářské tribuně stadionu v Lusailu. Byl to jeho poslední příspěvek…

Nizozemsko – Argentina: Senzační vyrovnání na 2:2. Podívejte se na unikátní signál
Video se připravuje ...

Novinářský kolega Rafael Cores, který seděl vedle něj, popsal, jak se události odehrály. „Blížil se konec prodloužení. Zrovna se smál nějakému vtipu, který jsme zahlédli na Twitteru minuty předtím. Stále tomu nemohu uvěřit.“

Poté se Wahl sesunul z židle, ostatní kolegové se snažili kolabujícímu Wahlovi pomoci. Ačkoliv hned dorazili záchranáři, čerstvě osmačtyřicetiletému novináři, který pracoval během kariéry pro NBC, CBS či Sports Illustrated, už nedokázali pomoci.

Wahl v předchozích dnech popisoval v Kataru svoje zdravotní problémy se zánětem dýchacích cest. „Po týdnech, kdy jsem málo spal a podstoupil hodně stresu, se vám toto může stát. Dostal jsem tu antibiotika a silný sirup proti kašli a cítím se o něco lépe. Ale stále ne dobře.“ Testy na covid byly v jeho případě negativní.

Kromě toho se také připomíná, že novinář, který se zúčastnil už osmého mistrovství světa, měl v Kataru konflikt s pořadateli, když si chtěl vzít na první zápas amerického týmu ve skupině proti Walesu duhové tričko s fotbalovým míčem.

Podpora sexuálních menšin se v Kataru hodně řešila, když si kapitáni některých evropských týmů nakonec nevzali duhové pásky kvůli hrozbám sankcí od FIFA. Homosexualitu je v Kataru trestná. Wahla na 25 minut pořadatelé zadrželi, pak Wahlův bratr Eric, který je gay, na Instagramu v slzách uvedl: „Kvůli mně si to duhové tričko s sebou vzal. Nevěřím tomu, že můj bratr zemřel, podle mě byl zavražděn.“

Tento motiv nikdo jiný nezmiňuje. Smutek nad Wahlovým skonem už vyjádřil Americký fotbalový svaz US Soccer, dnes ráno se přidal také šéf FIFA Gianni Infantino. Svůj zármutek vyjádřil třeba i hvězdný basketbalista LeBron James, o kterém Wahl  napsal velký materiál pro Sports Illustrated v začátcích jeho kariéry. „Je to tragická ztráta. Je vždy neštěstí ztratit někoho tak skvělého,“ řekl James po nočním zápasu NBA.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud