Jonáš Bartoš
10. prosince 2022 • 13:00

Unikátní signál Nizozemska: Blázni, říká expert. Zlomený útočník plakal

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek večer se odehrál nejhezčí zápas dosavadního průběhu světového šampionátu v Kataru. Argentina vedla ve čtvrtfinále nad Nizozemskem 2:0 a kráčela za postupem. Nizozemce zvedli náhradníci - Wout Weghorst nejdřív snížil, poté v nastavení vyrovnal výjimečným signálem. Zopakoval trik, který předvedl už před dvěma lety v dresu Wolfsburgu. Vysoký útočník ale nakonec stejně jako jeho parťáci po utkání plakal, Argentina s Lionelem Messim prošla do semifinále na penalty.



Weghorst vystřídal v 78. minutě Memphise Depaye, už o pět minut později se radoval z branky na 1:2. Nizozemci těžili z vysokých nákopů a tlačili se za vyrovnáním. V nastavení, které trvalo přes deset minut, se útočník Besiktase dočkal podruhé.

Teun Koopmeiners kopal v dobré pozici standardku, šlo o možná poslední nizozemskou možnost na vyrovnání. Střídající záložník Atalanty místo střely rozehrál pod zdí. Balonu se zmocnil připravený Weghorst a levačkou vyrovnal. Vyšel neskutečný signál!

„Byla to obrovská odvaha zahrát takovou standardku ve 100. minutě čtvrtfinále mistrovství světa. Pokud by se jim to nepovedlo, každý si řekne, že jsou úplní blázni, když to takhle zahrají. Ale povedlo se jim to skvěle,“ poznamenal ve studiu iSport.cz záložník druholigové Vlašimi a expert Sportu Zdeněk Folprecht.

SESTŘIH: Nizozemsko – Argentina 2:3 pen. Gól v nastavení, pálil i Messi. Rozhodl Martínez
Video se připravuje ...

„Nejvíc mě zaujalo, že to sehráli dva střídající hráči. Na tréninku cvičí signály a standardky zahajující jedenáctka, zbytek dělá v uvozovkách hloupý tým soupeře, nebo ostatní hráči stojí a koukají okolo. Nedávají vůbec pozor, nebo u toho vůbec nejsou. O to je to speciálnější, že tuhle akci zahráli dva náhradníci. Mohlo jít o jejich domluvu až přímo na hřišti,“ dodal bývalý hráč Sparty nebo Liberce.

Weghorst, který akci proměnil v nizozemské vyrovnání, ale zřejmě dobře věděl, co se chystá. Podobný gól vstřelil už před dvěma lety za bundesligový Wolfsburg. Proti Bielefeldu vstřelil gól na 1:0, akci mu naservíroval Maximilian Arnold. Wolfsburg nakonec vyhrál 2:1.

Nizozemci se úžasně vrátili do téměř ztraceného zápasu. Argentina ale kritickou chvíli ustála. V prodloužení už soupeře k ničemu nepustila a zvládla i penaltový rozstřel. Weghorst svůj pokusd proměnil, ale gólman argentiny Emiliano Martínez zlikvidoval pokusy Virgila Van Dijka a Stevena Berghuise. Naopak Argentinci proměnili čtyři z pěti pokusů a slavili postup do semifinále mistrovství světa.

Weghorst po utkání, které mohlo být jeho nejlepším momentem kariéry, plakal. Nizozemci jedou domů, přesto odehráli pod Louisem van Gaalem velmi slušný turnaj.

Góly

Domácí: 83. Weghorst, 90+11. Weghorst

Hosté: 35. Molina, 73. Messi

Sestavy

Domácí: Noppert – Timber, van Dijk (C), Aké – Dumfries, de Roon (46. Koopmeiners), F. de Jong, Blind (64. L. de Jong) – Depay (78. Weghorst), Gakpo (113. Lang) – Bergwijn (46. Berghuis).

Hosté: Em. Martínez – C. Romero (78. Pezzella), Otamendi, Li. Martínez (112. Di María) – Molina (106. Montiel), de Paul (66. Paredes), Fernández, Mac Allister, Acuňa (78. Tagliafico) – Messi (C), J. Álvarez (82. La. Martínez).

Náhradníci

Domácí: Berghuis, Bijlow, de Jong, de Ligt, Frimpong, Janssen, Klaassen, Koopmeiners, Lang, Malacia, Pasveer, Simons, Taylor, Weghorst, de Vrij

Hosté: Almada, Armani, Correa, Di María, Dybala, Foyth, Martínez, Montiel, Palacios, Gómez, Paredes, Pezzella, Rodríguez, Rulli, Tagliafico

Karty

Domácí: Timber, Weghorst, Depay, Berghuis, Bergwijn, Dumfries, Dumfries, Lang

Hosté: Scaloni, Acuňa, C. Romero, Paredes, Messi, Otamendi, Montiel, Pezzella

Rozhodčí

Mateu Lahoz – Cebrián Devís, Díaz Pérez

Stadion

Lusail Iconic Stadium (Lusail)

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud