6. září 2011 • 20:52

Hurááááá! Fotbalisté po půl roce vyhráli, Ukrajinu rozstříleli 4:0

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Čeští fotbalisté se pokusili umlčet kritiku, které se dočkali za výkon v předchozích zápasech. V přípravném utkání porazili Ukrajinu vysoko 4:0 a zaznamenali tak nejvyšší vítězství pod trenérem Michalem Bílkem. Naposledy výraznější výhru zaznamenali před dvěma lety, kdy deklasovali San Marino 7:0. Dvě branky vstřelil v úvodu utkání v Praze na Letné Kadlec, další přidali na začátku druhého poločasu Rezek a Kolář. Pro Čechy je to teprve druhá letošní výhra v osmém utkání.



Zápas se hrál v atmosféře, která spíše navozovala dojem, že se hraje na některém z ukrajinských stadionů. Z osmi tisíc diváků v hledišti byla početná ukrajinská menšina pracující v Česku a vytvořila žluto-modrým barvám takřka domácí prostředí.

Jenže moc radosti si dnes ukrajinští fanoušci na Letné neužili. Duel totiž začal tam, kde skončila sobotní evropská kvalifikace ve Skotsku: ve druhé minutě byl uvnitř šestnáctky faulován Rezek a nařízenou penaltu proměnil Kadlec už ve třetí minutě ve vedení.

A vzápětí neobvykle na stoperu hrající obránce Leverkusenu přidal další po rohu Pudila, čímž završil neobyčejnou potenci v národním týmu: během posledních třinácti minut v reprezentaci vstřelil tři góly, všechny navíc po standardních situacích.

Český tým dvě branky uklidnily, zatímco hosté se dostávali do hry jen pomalu a první nepřesný pokus vystřelil za stavu 2:0 Gaj. S přibývajícími minutami ale přece jen hosté občas našli způsob, jak překonat aktivní presink soupeře a na dostřel brankáře Drobného se dostávali stále častěji. Jenže šance si nevytvářeli, výjimkou byla vydařená akce ze 40. minuty zakončená přesnou střelou, gól však nebyl uznán kvůli ofsajdu.

Daniel Kolář se sklání nad Janem Rezkem, který vybojoval na Ukrajinci Ševčukovi pokutový kop
Daniel Kolář se sklání nad Janem Rezkem, který vybojoval na Ukrajinci Ševčukovi pokutový kop

Po pauze si ukrajinští fotbalisté znovu vybrali horší chvíle a domácí ukázali, že mají dnes větší touhu po výhře. V rozmezí čtyř minut vstřelili Rezek s Kolářem další dvě trefy do ukrajinské sítě a zůstalo jen otázkou, jak vysoká výhra bude. Pro oba záložníky to byla premiérová trefa v národním týmu.

Češi totiž dál předváděli do rozložené obrany soupeře jeden rychlý výpad za druhým a do nadějné hry přispívali i náhradníci. Hostům nepomohl ani příchod Voronina, čeští reprezentanti už zápas ovládali. Když se už Ukrajinci dostali do obrovských šancí, Devič nedokázal usměrnit nikým nehlídán od Drobného vyražený míč, Jarmolenko pálil z otočky nad a Šinder dokonce netrefil v 84. minutě ani zcela prázdnou branku.

Tým pořadatelské země mistrovství Evropy se tak branky nedočkal a prohrál ve čtvrtém přípravném utkání za sebou.

Česká republika - Ukrajina 4:0 (2:0)
Branky:
3. z pen. a 12. Kadlec, 47. Rezek, 51. Kolář. Rozhodčí: Trutz - Benko, Vorel (všichni SR). ŽK: Kolář, Rezek - Kučer, Ševčuk. Diváci: 7322.
ČR:
Drobný - Pospěch (60. Gebre Selassie), Sivok, Kadlec, Pudil - Hübschman - Rezek (71. Petržela), Kolář (68. Vacek), Plašil, Pilař - Pekhart (58. Lafata). Trenér: Bílek.
Ukrajina: Dikan - Butko, Kučer, Krivcov, Ševčuk (76. Fedeckij) - Gaj (46. Rakickij), Timoščuk - Jarmolenko (85. Kaliničenko), Milevskij (57. Selezňov), Konopljanka (52. Voronin) - Děvič (80. Šinder). Trenér: Blochin.

Skotsko - Litva 1:0 (0:0)
Branka: 50. Naismith. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.).
Skotsko: McGregor - Whittaker, Caldwell, Berra, Bardsley (70. Carney) - Bannan (84. Snodgrass), Morrison (79. Dorrans), Cowie, Fletcher, Naismith - Goodwillie. Trenér: Levein.
Litva: Karčermarskas - D. Česnauskis, Žaliukas, Klimavičius, Kijanskas (61. Danilevičius) - Šemberas, Pilibaitis - Mikoliunas (77. Beniusis), Labukas (46. Novikovas), Radavičius - Šernas. Trenér: Žutautas.

Španělsko - Lichtenštejnsko 6:0 (3:0)
Branky: 33. a 37. Negredo, 60. a 79. Villa, 44. Xavi, 52. Ramos. Rozhodčí: Lechner (Rak.).
Španělsko: Casillas - Ramos (55. Thiago), Busquets, Albiol, Arbeloa - Xavi (46. Fábregas), Xabi Alonso, Iniesta - Mata, Negredo (62. Llorente), Villa. Trenér: Del Bosque.
Lichtenštejnsko: Jehle - Rechsteiner, Martin Stocklasa, Michael Stocklasa, Ritzberger - M. Büchel (82. Kieber), Burgmeier, D. Hasler, Wieser (72. N. Hasler), Beck (88. Hanselmann) - Frick. Trenér: Zaugg.

Tabulka skupiny I:
1. Španělsko 6 6 0 0 21:5 18
2. Česko 6 3 1 2 8:5 10
3. Skotsko 6 2 2 2 7:7 8
4. Litva 7 1 2 4 3:9 5
5. Lichtenštejnsko 7 1 1 5 3:16 4

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud