8. února 2012 • 19:07

Zambie zaskočila Ghanu, na úkor favorita jde do finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Zambie jsou prvním finalistou mistrovství Afriky. V dnešním semifinále překvapivě porazili favorizovanou Ghanu 1:0 a do finále Poháru národů se dostali poprvé od roku 1994. Druhý finalista vzejde z večerního duelu Mali - Pobřeží slonoviny.



Ghana doplatila na to, že hned v úvodu neproměnila pokutový kop. Už v 8. minutě si postavil míč nejlepší ghanský střelec Asamoah Gyan, ale selhal, když ho skvěle vychytal gólman Kennedy Mweene. Podobně se na druhé straně nedařilo nejlepšímu střelci Zambie na turnaji Christopherovi Katongovi.

Ghana se nadále dostávala do šancí, ale Mweene ve spolupráci s obranou odolával. Naopak 12 minut před koncem se na hranici pokutového území obtočil kolem obránce útočník švýcarského klubu Young Boys Bern Emmanuel Mayuka a střelou z otočky přesně k tyči zařídil jediný gól zápasu.

Čtvrtfinalisté posledního mistrovství světa navíc vzápětí přišli o vyloučeného Dereka Boatenga. I bez něj se tlačili do šancí, ale míč do branky nedostali. Ghana tak nezopakuje poslední účast ve finále a prodlouží své čekání na celkový triumf, kterého naposledy dosáhla v roce 1982.

Semifinále mistrovství Afriky ve fotbalu:
Zambie - Ghana 1:0 (0:0)
Branka: 78. Mayuka. ČK: 84. D. Boateng (Ghana).

20:00 Mali - Pobřeží slonoviny (Libreville).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud