Stanislav Hrabě
23. června 2012 • 14:05

Seznámil je Skuhravý, dres s podpisy vicemistrů světa věnují dědovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Když v Brazílii nevíte, co je fotbal, jste sociálně vyloučení,“ tvrdí přesvědčivě Kateřina Lukášová, česká světoběžnice, která už patnáct let žije v největší jihoamerické zemi. Provdala se tu, její snědý manžel Yván Leonardo Barbossa Lima je skutečný paulista (vlastenec ze Sao Paolo), fandí zarytě Corinthians, ale spojuje je český fotbal.



Seznámili se v Izraeli v době, kdy na mistrovství světa 1990 řádil český bomber Tomáš Skuhravý. „Pořád opakoval Scuchrávi, aby mi dokázal, že něco o České republice ví. Já nevěděla, o co jde. Myslela jsem, že to jen jako chlap zkouší,“ vyzrazuje okolnosti prvního seznámení paní Kateřina. „Pak se to však zlomilo: jo Skuhravý!“ přišlo vysvětlení. „Dal pět gólů, to je porce,“ obdivuje Yván českého kanonýra dosud.  „Brazílie dopadla na šampionátu stejně jako Československo, ale pro vás to byla sláva,“ nachází rozdíl ve čtvrtfinálové účasti.

Příjezd českých fotbalových legend z MS 1962 v Chile a setkání s krajany v rezidenci ambasadora v Sao Paolu si nemohli nechat ujít. Paní Kateřina v českém dresu s nápisem Nedvěd, pan Yván v brazilském, třetí dres, opět český, v tašce. „Ten mám pro tátu,“ prozrazuje jeho účel. Brzy se na něm objevují popisy všech pěti členů chilské party, kteří vyrazili na pozvání brazilské vlády společně se tehdejšími finálovými protivníky oslavit 50. výročí šampionátu.

Dárek na Moravu. Dres české reprezentace podepisují Josef Jelínek a Josef Masopust
Dárek na Moravu. Dres české reprezentace podepisují Josef Jelínek a Josef Masopust


„Tatínek vás moc obdivoval, pane Masopuste,“ přichází pozdrav z české vlasti. A z té líbezné části – z Moravy.  K pozdravu se záhy přidává i ´natural produkt´. „Krásně řetízkuje, je výborná,“ pochvaluje si domácí slivovici držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy za rok 1962.

„Když se v Brazílii řekne Josef Masopust, všem se rozzáří oči,“ říká paní Kateřina. „Je pro ně český Pelé, všichni ho obdivují,“ dodává. „Mně se také rozzářily oči,“ připojuje se Masopust, když si nechává nalít do druhé nohy, aby nekulhal.

Josef Jelínek se těší, že kamarádům ukáže Sao Paulo
Video se připravuje ...


S vědomosti o českém fotbale překvapuje pan Yván. „Hrozně mě mrzelo vyřazení na MS 2006 v Německu, tam jsem věřil, že po výhře nad USA získáte víc,“ vrací se šest let zpět. Sledoval i letošní evropský šampionát. „Jiráček, ten je dobrý,“ nachází vybraného borce s týmu Michala Bílka.

Pak však přetáčí řeč na své Corinthians. Čeká je šichta, finále Copa Libertadores proti argentinskému Boca Juniors, paulistické derby s Palmeiras.
Když v Brazílii nevíte, co je fotbal, jste sociálně vyloučení. Česko-brazilský pár má pro tyto společenské účely prvotřídní úlovek – podepsaný dres od vicemistrů světa 1962. Ten se sice přemístí časem na Moravu, ale vzpomínky ze setkání zůstanou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud