Pavel Janega
11. února 2016 • 04:57

Zahustel ve Spartě na beku? EURO je pro něj zavřené, tvrdí Koubek

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aby se profesně posunul, vyměnil Mladou Boleslav za Spartu. Ondřej Zahustel si však nezvyká pouze na nový klub, ale i jiný post. Kouč Zdeněk Ščasný ho během zimní přípravy předělal na pravého beka, což může mít půl roku před EURO dopad na závěrečnou nominaci. Vytlačit z ní Pavla Kadeřábka nebo Thea Gebre Selassieho nebude nic snadného. „Je to doslova nemožné,“ myslí si Miroslav Koubek, jenž Zahustela před několika lety trénoval.



Zatímco ještě na podzim se Ondřej Zahustel dočkal pozvánky do národního týmu coby křídelní hráč, nyní bude v roli pravého beka bojovat v úplně jiné konkurenci. Na jinou pozici ho totiž kouč Pavel Vrba do svého výběru nevezme. „Pokud máte nějaké návyky z klubu, tak je během krátké doby nepředěláte, to nejde,“ vysvětluje.

V totožné roli se ocitl i Tomáš Kalas, původem stoper. Pokud by v týmu Middlesbrough dál nastupoval na kraji obrany, stoperský post u Vrby nikdy hrát nebude. To platí pro všechny hráče.

„Zahustelova pozice na beku má dvě strany mince. Jedna je příznivá, tou je Sparta. V klubu v podstatě nemá konkurenci, tento tah týmu pomůže. Druhou stranou je reprezentace. Tímto směrem je pro Zahustela zavřeno. Je to problém, protože na tomto místě už jsou Kadeřábek a Gebre Selassie,“ říká zkušený trenér Miroslav Koubek. Tím pádem by Zahustel přišel o EURO.

Že by do Francie odcestovali tři hráči na jeden post, je zcela vyloučené. Zahustelovy šance se zvýší jedině v případě, že se jeho konkurenti zraní, anebo jejich forma zaznamená výrazný pokles. A co bude za půl roku, nikdo předpovědět neumí.

„Uvidíme, jak Ondra svoji novou pozici zvládne. U některých hráčů ve Spartě už se stalo, že se vrátili na svůj původní post. Nechme to na klubu a Ondrovi,“ počká si Vrba.

Letenský klub předělává Zahustela na beka z toho důvodu, že v něm vidí nového Pavla Kadeřábka. Chce jím obnovit rychlé výpady po pravé straně, díky kterým s nynějším hráčem Hoffenheimu dokázala několikrát za zápas přečíslit obranu soupeře.

„Hledají ofenzivního krajního obránce. Chtějí hráče, který umí útočit, rychlostně se prosadit náběhem z druhé vlny. Myslím, že je to hodně zajímavý tah. A pokud je moje myšlenka stejná jako Sparty, že z něj chtějí druhého Kadeřábka, je to hráč, který by to mohl typologicky zvládnout,“ podotýká Vrba.

Zahustelovi věří i Koubek. „Druhý Kadeřábek z něj být může, protože takový typ Spartě chyběl. Pohybově je fantastický. Je rychlý, obratný, výborný skokan, obsáhne velký prostor. Také je schopný hrát halvbeka v tříobráncovém systému. Ondra je nesmírně poctivý a loajální člověk a splní každý úkol,“ míní.

V přípravných zápasech si Zahustel vedl dobře. Směrem dopředu byl nesmírně platný, trenéra Ščasného okamžitě zaujal. Také ale vypluly některé nedostatky v defenzivě, které musí vypilovat. „Jde o určité hlubší taktické návyky – krytí prostoru, vystupování, zajišťování atd. To se vám dostane pod kůži letitou praxí. Nemáte to tak zautomatizované. Ale Ondra je zkušený hráč, určitě si poradí,“ doplnil Koubek a upozornil ještě na jednu skutečnost.

„S posunutím na beka se u Zahustela vytrácí některé ofenzivní vlastnosti. Už nebude střílet tolik gólů. Tohle je pryč. Na křídle byl totiž výjimečný. Uměl si seběhnout za obranu na kolmé přihrávky nebo vysoké míče. Tento prvek Mladé Boleslavi hodně pomáhal,“ dodal zkušený trenér.

Velké téma o hráčích z české ligy v reprezentaci a jejich šancích na EURO čtěte ve čtvrtečním deníku Sport Elektronickou verzi si můžete zakoupit ZDE »

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smartphony se systémem Android stahujte zde >>

Čtvrteční vydání deníku Sport - 11.2. 2016 Čtvrteční vydání deníku Sport - 11.2. 2016Foto Deník Sport

 

SPECIÁL EURO 2016: VŠE O MISTROVSTVÍ EVROPY VE FOTBALE

STADIONY A MĚSTA PRO EURO 2016

HISTORIE ME VE FOTBALE

.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud